Wypróbowałam już wiele sposobów na pieczoną pierś kurczaka i uważam, że kluczem do miękkiego i aromatycznego mięsa jest dobra marynata, ale też temperatura pieczenia. U mnie najlepiej sprawdziła się temperatura 175 °C. Przy niższej temperaturze łatwiej też jest kontrolować moment, w którym mięso będzie gotowe. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na pieczoną pierś z kurczaka, wychodzi miękka i aromatyczna, wyraźnie cytrynowa. Warto marynować mięso przez całą noc (marynata działa cuda!), ale jak nie macie czasu to nawet 15-30 minut wystarczy.
Pieczenie wybieram szczególnie do mięs w marynacie, bo dodatek np. soku z cytryny powoduje, że przy smażeniu bardzo pryska. Piekąc mięso mamy mniej czyszczenia kuchni i zdrowsze danie.
Do tego kurczaka bardzo pasuje risotto: np. risotto z gruszką i tymiankiem, cytrynowe risotto ze szparagami i groszkiem.
Zobacz również inny przepis na pieczoną pierś z kurczaka: kurczak figowo-balsamiczny.
Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy
składniki
2 małe piersi z kurczaka ok. 300g
marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
Would you like to save this?
wykonanie
- Piersi z kurczaka lekko utłuc w grubszej części tak by cała pierś była podobnej grubości.
- Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nimi mięso. Odstawić do marynowania, na minimum 15-30 minut, a najlepiej przez noc.
- Piec w 175 °C / gaz 3/4 (opcja góra-dół) ok. 22 minuty (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości mięsa). Najłatwiej sprawdzić czy mięso jest gotowe, mierząc jego temperaturę, powinna wynosić 75 stopni, termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa (naprawdę warto taki termometr kupić, kosztuje niewiele).
- Mięso odstawić na ok. 5 minut, następnie kroić na plastry i podawać z sosem, który zebrał się na dnie naczynia.
- Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Luiza
17 grudnia 2022 o 12:47Ten kurczak jest pyszny, wracam po niego regularnie