Lekki i kremowy sernik bez pieczenia, zrobiony głównie z jogurtów greckich. Z musem morelowym na wierzchu i morelowymi 'pszczołami’. To był 'tort’ na trzecie urodziny mojej córki – stąd te pszczoły. Jeśli nie będziecie robić tego ciasta na specjalną okazję, można je spokojnie pominąć.
Ten sernik jest bardzo delikatny i kremowy, ma lekko cytrynowy smak. Mus owocowy również można pominąć lub użyć innych owoców (również mrożonych).
To bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością w czasie jak sernik zastyga w lodówce!
Nasze inne torty urodzinowe:
- na drugie urodziny mieliśmy: tort marchewkowy
- na pierwsze urodziny mieliśmy: Number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami
Składniki:
Na zdjęciu poniżej przedstawione są wszystkie składniki na sernik bez pieczenia z jogurtów greckich z musem morelowym (zapomniałam o cytrynie!).
To ciasto bez pieczenia składa się z następujących warstw:
- Spód ciasteczkowy – robimy go z ciastek (można użyć dowolonych) i masła. Zamiast spodu ciasteczkowego można użyć po prostu okrągłych biszkoptów.
- Sernik bez pieczenia – zrobiony jest głównie z jogurtów greckich z małym dodatkiem serka śmietankowego i bitej śmietany. Ma lekko cytrynowy smak (żeby nie był zbyt mdły w smaku). Sernik usztywniamy żelatyną.
- Mus morelowy – zrobiony jest tylko z moreli z puszki, syropu z puszki i miodu. Usztywniony jest żelatyną. Zamiast moreli można użyć innych owoców, również mrożonych (trzeba je rozmrozić i zmiksować przed użyciem).
- Morelowe pszczoły – zrobione z moreli z puszki i czekolady. Może nie wyglądają jakoś super (dekorato ze mnie marny), ale moja córka była zachwycona więc chyba tylko to się liczy 😉
Zaczynamy od zrobienia spodu ciasteczkowego:
- Zmiksować ciasta i połączyć z roztopionym masłem.
- Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ubić aż powstanie równy spód.
- Tortownicę wkładamy do lodówki.
Jak zrobić sernik bez pieczenia z jogurtów greckich krok po kroku:
4. Żelatynę mieszamy z zimną wodą. Odstawiamy na 10 minut.
5. Po tym czasie powinna napęcznieć.
6. Powoli podgrzewamy żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści.
7. Miksujemy serek, jogurt, cukier, skórkę i sok z cytryny.
8. Dodajemy kilka łyżek do rozpuszczonej żelatyny.
9. Potem mieszamy z całą masą sernikową.
10. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z masą sernikową.
11. Przelewamy masę sernikową na spód ciasteczkowy.
12. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie (ok. 3 godzin).
Jak zrobić mus morelowy:
13. Mieszamy żelatynę z syropem z puszki. Odstawiamy na 10 minut.
14. Po tym czasie żelatyna powinna napęcznieć (ale nie tak bardzo jak żelatyna do sernika).
15. Delikatnie podgrzewamy w garnku aż żelatyna się rozpuści.
16. Miksujemy morele z puszki z miodem.
17. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
18. Wylewamy na sernik i czekamy aż zastygnie (ok. 3 godzin).
Jak zrobić morelowe pszczoły:
Tułw: połówki moreli wycieramy do sucha. Topimy czekoladę, studzimy ją i polewamy czekoladowe paski. Wkładamy do lodówki aż czekolada zastygnie.
Głowa: wkładamy rozpuszczoną czekoladę do zamrażarki aż prawie zastygnie i formujemy małe kulki. Wkładamy do lodówki aż czekolada zastygnie.
Jak czekolada zastygnie układamy morele i kulki (głowy) na serniku.
Skrzydła: robimy dwa małe nacięcia w morelach w które wkładamy płatki migdałów.
Oczy: robimy bardzo gęsty lukier i nakładamy do wykałaczką.
Smacznego!
Przechowywanie:
Sernik można przechowywać w lodówce do 5 dni. Na następny i jeszcze kolejny dzień sernik wygląda i smakuje dokładnie tak samo jak świeżo przygotowany, więc można go bez problemu zrobić z wyprzedzeniem. To nie dotyczy się 'pszczół’ – najlepiej zrobić je zaraz przed podaniem ciasta (czekolada i morele będą wyglądać o wiele mniej świeżo).
Sernik bez pieczenia z jogurtów greckich z musem morelowym
składniki
spód ciasteczkowy:
- 120 g ciastek petit beurre
- 60 g masła
sernik bez pieczenia:
- 150 g serka śmietankowego Philadelphia w temperaturze pokojowej
- 850 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej, pełna zawartość tłuszczu
- 18 g żelatyny w proszku 5.5 łyżeczki
- 9 łyżek zimnej wody
- 240 g cukru pudru
- 180 g śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
mus morelowy:
- 17 połówek moreli z puszki w syropie, to 300g odsączonych z zalewy moreli
- 1 płaska łyżka miodu
- 1.5 łyżeczki żelatyny w proszku 5g
- 7 łyżek syropu z puszki
morelowe 'pszczoły’:
- 5 połówek moreli z puszki
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 10 płatków migdałów
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm (musi być lekko wyższa niż standardowa tortownica, ja użyłam takiej) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm (może mieć normalną wysokość).
Robimy spód ciasteczkowy:
- Ciastka zmiksować w blenderze aż powstaną bardzo drobne okruszki (ciastka można również włożyć do grubej plastikowej torebki i uderzać wałkiem do ciasta aż ciastka się dobrze pokruszą).
- Masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Całość będzie przypominać mokry piasek.
- Przełożyć do foremki i ugniatać palcami albo płaskim dnem jakiegoś kubka aż powstanie równa warstwa.
- Tortownicę włożyć do lodówki.
Robimy sernik:
- Przygotowujemy żelatynę: dodać 9 łyżek zimnej wody do żelatyny i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatyna powinna napęcznieć (będzie miała bardzo gęstą konsystencję, coś pomiędzy luźną galaretką a sorbetem). Przełożyć żelatynę do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż cała żelatyna się rozpuści (można sprawdzić palcem czy nie ma żadnych grudek). Nie można doprowadzić do zagotowania się żelatyny bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy na chwilę do częściowego ostudzenia.
- W dużej misce miksujemy jogurt, serek śmietankowy, cukier puder, sok i skórkę z cytryny aż masa będzie gładka.
- Dodać kilka łyżek masy sernikowej do żelatyny, wymieszać, jeszcze raz sprawdzić czy nie ma grudek żelatyny (ew. można masę delikatnie podgrzać, aż wszystko się rozpuści).
- Wymieszać żelatynę z resztą masy sernikowej.
- Dodać zimną śmietanę do czystej miski i ubić mikserem na sztywno (jeśli odwrócicie ubijaczki miksera do góry nogami to bita śmietana nie powinna zmienić swojego kształtu).
- Delikatnie wmieszać plastikową szpatułką bitę śmietanę w masę sernikową.
- Masę sernikową wlewamy do foremki i wstawiamy do lodówki. Będzie potrzebowała ok. 3 godzin żeby stężeć. Po 2 godzinach można zacząć przygotowywać mus morelowy.
Robimy mus morelowy:
- Odsączyć morele z zalewy, ale zalewę zachować!
- Zmiksować morele z miodem na gładkie puree.
- Przygotować żelatynę: dodać 7 łyżek syropu z puszki do żelatyny i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatyna powinna napęcznieć (będzie miała bardzo gęstą konsystencję, ale będzie o wiele rzadsza niż żelatyna na sernik). Przełożyć do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Nie można dopuścić do zagotowania się żelatyny. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Wymieszać z puree morelowym.
- Masę odstawiamy na ok. 30 minut żeby trochę zgęstniała.
- Wylewamy masę na sernik. Sernik musi być już prawie ścięty, ale może się lekko ruszać w środku.
- Tortownicę wstawiamy do lodówki. Masa morelowa będzie potrzebować ok. 2-3 godzin żeby zastygnąć. Dobrze jest zostawić sernik trochę dłużej w lodówce lub nawet przez noc, żeby wszystko dobrze zastygło.
Morelowe pszczoły (opcjonalnie):
- Rozpuścić czekoladę: w małym garnku zagotować wodę, zdjąć garnek z ognia, położyć na nim miskę (nie powinna dotykać wody). Do miski dodać drobno pokrojoną czekoladę i olej kokosowy. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Miskę z czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 15 minut lub dłużej aż czekolada trochę zgęstnieje ale wciąż będzie lejąca.
- Połówki moreli kładziemy przeciętą stroną do dołu na desce do krojenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie osuszamy morele ręcznikami papierowymi (żeby czekolada się trzymała).
- Za pomocą łyżeczki nalewamy czekoladę na morele tak żeby powstały paski. Deskę z morelami wkładamy do lodówki.
- Robimy głowy pszczół: miskę z czekoladą wkładamy na chwilę do zamrażarki. Czekolada powinna trochę zastygnąć, ale wciąż musi dać się ją modelować. Łyżeczką nabieramy małe porcje, ręce obtaczamy w kakao i formujemy dłoniami małe kulki. Kulki kładziemy na kawałku papieru do pieczenia i wkładamy do lodówki do momentu aż czekolada zastygnie.
- Jak czekolada zastygnie kładziemy połówki moreli i głowy 'pszczół’ na serniku.
- Robimy oczy: na kawałku papieru do pieczenia wymieszać wykałaczką małą ilość cukru pudru z dosłownie kroplą wody, aż powstanie bardzo gęsta masa. Nakładamy ją wykałaczką na głowy (robimy 2 małe kropki).
- Skrzydła: ostrym nożem robimy dwa małe nacięcia w morelach i wkładamy w nie płatki migdałów.
- Sernik można również udekorować jadalnymi kwiatami.
- Smacznego!
uwagi
- Sernik można przechowywać w lodówce do 5 dni. Na następny i jeszcze kolejny dzień sernik wygląda i smakuje dokładnie tak samo jak świeżo przygotowany, więc można go bez problemu zrobić z wyprzedzeniem. To nie dotyczy się 'pszczół’ – najlepiej zrobić je zaraz przed podaniem ciasta (czekolada i morele będą wyglądać o wiele mniej świeżo).
- Zamiast spodu ciasteczkowego można użyć okrągłych biszkoptów. Masę sernikową wylewamy bezpośrednio na biszkopty ułożone na dnie foremki.
- Zamiast moreli można użyć innych owoców, także mrożonych. Należy je przed użyciem rozmrozić i zmiksować.
- Liczba kalorii = 1 porcja (1/12 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
LanaDelRey
15 maja 2020 o 06:02Uwielbiam takie szybkie ciasta – bez mąki i bez pieczenia. Chętnie wypróbuję ten przepis. Mam nadzieję, że nie polegnę na żelatynie. 🙁 Zazwyczaj kończy się na grudkach… Mam nadzieję, że Twój patent pomoże mi ich uniknąć. 😀
Aleksandra
15 maja 2020 o 06:42na pewno się uda 🙂
Ewelina
2 maja 2020 o 13:46Śliczne!!!!!! Do wypróbowania