ciasta/ Deser

Proste ciasto z rabarbarem

12 maja 2020 przez Aleksandra

Pyszne ciasto z rabarbarem. Jest proste i szybkie do zrobienia, pełne rabarbaru, o smaku waniliowym i bardzo bardzo wilgotne. Koniecznie do wypróbowania w czasie sezonu na rabarbar!

kawałek ciasta z rabarbarem na różowym talerzyku
ciasto z rabarbarem pocięte na kawałki na białej desce do krojenia

Co potrzebujecie:

Składniki ciasta są proste i typowe dla ciasta ucieranego. Jogurt daje ciastu wilgotności a ekstrakt waniliowy przyjemny waniliowy posmak.

Ważne jest żeby użyć ekstraktu z wanilli (czyli naturalnego ekstraktu waniliowego), a nie aromatu waniliowego (jeśli dodalibyście go w takiej ilości jaka jest podana w przepisie ciasto smakowało by strasznie). Można ewentualnie zamienić na cukier waniliowy, najlepiej smakuje cukier z prawdziwą wanilią (czyli waniliowy a nie wanilinowy).

Jeśli chodzi o jogurt, trzeba użyć gęstego jogurtu, a nie płynnego. Nie chodzi tutaj o typowo gęsty jogurt grecki ale zwykły, dobrej jakości kremowy jogurt który jest raczej gęsty a nie zupełnie płynny.

składniki na ciasto z rabarbarem

Jak zrobić ciasto z rabarbarem krok po kroku:

  1. Ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
  2. Dodajemy jajka.

3. Ubijamy aż będą dobrze połączone z masą.

4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jogurt mieszamy z ekstraktem z wanilli.

Dodajemy najpierw połowę mąki, delikatnie mieszamy (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane), potem połowę jogurtu, kolejną połowę mąki i kolejną połowę jogurtu. Dopiero teraz mieszamy dokładniej.

5. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, mieszamy z mąką. 3/4 dodajemy do ciasta.

6. Ciasto przekładamy do foremki. 1/4 rabarbaru kładziemy na wierzch.

Pieczemy do suchego patyczka.

Przechowywanie / mrożenie:

Ciasto można przechowywać do 3 dni (poza lodówką lub w lodówce). Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Samo ciasto jest na drugi dzień super ale rabarbar wygląda tak sobie.

Ciasto dobrze się mrozi. Można zamrozić całe lub w plastrach. Owijamy folią plastikową lub wkładamy do pojemnika. Można mrozić do 6 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku aż będzie ciepłe lub rozmrażać w niskiej temperaturze bezpośrednio w piekarniku aż będzie rozmrożone i ciepłe (to jest lepsza opcja szczególnie jeśli zamroziliście plastry, całe ciasto lepiej rozmrażać w lodówce).

Inne przepisy z rabarbarem:

Proste ciasto z rabarbarem

Super wilgotne ciasto z rabarbarem. Jest proste do zrobienia i smakuje pysznie!
rhubarb cake
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 1 godz 10 min
chłodzenie ciasta 30 min
całkowity czas 2 godz
porcje 1 ciasto
kalorie 362kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g białego cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 165 g jogurtu naturalnego* w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu, lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8g
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki (pamiętamy, że jajka, jogurt i masło muszą być w temperaturze pokojowej, czyli trzeba je wyjąć ok. 1-2h wcześniej z lodówki).
  • Przygotować keksówkę o długości 25cm, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
  • W dużej misce utrzeć masło pokrojone w kostkę z cukrem, przez ok. 3 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodać jajka i ucierać przez kilka minut, aż połączą się z masą maślano-cukrową.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Dodać 1/2 mieszaniny mąki do ciasta i wymieszać delikatnie (trzepaczką albo na niskich obrotach miksera) aż będzie prawie połączona z ciastem.
  • Dodać 1/2 jogurtu i delikatnie wymieszać, aż będzie prawie połączony z ciastem.
  • Dodać pozostałe 1/2 mąki i wymieszać aż będzie prawie połączona z ciastem.
  • Dodać pozostałe 1/2 jogurtu i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż będą połączone z ciastem.
  • Rabarbar umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na 1 cm kawałki (nie trzeba obierać), wymieszać z 2 łyżkami mąki.
  • 3/4 ilości rabarbaru wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  • Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia.
  • Na wierzchu układamy pozostałe 1/4 rabarbaru, delikatnie wciskamy je w ciasto.
  • Ciasto pieczemy na drugim poziomie od dołu (czyli jeden poziom poniżej środkowej półki) przez ok. 60-70 minut, do momentu aż drewniany patyczek włożony w środek ciasta będzie wychodził suchy (bez okruszków ciasta na patyczku). Po 55 minutach trzeba spojrzeć czy ciasto nie zaczyna się za bardzo brązowić i jeśli tak to przykrywamy je luźno kawałkiem folii aluminiowej.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy przez 10 minut w foremce. Potem wyjmujemy z foremki i zostawiamy do ostygnięcia przez minimum 20-30 minut (najlepiej byłoby do całkowitego ostygnięcia, ale ciasto może być lekko ciepłe).
  • Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.
  • Smacznego!

uwagi

  • * Jogurt powinien być gęsty. Użyłam zwykłego jogurtu (nie greckiego) ale takiego który jest raczej kremowy i gęsty, a nie zupełnie lejący.
  • Masło powinno być w temperaturze pokojowej żeby można je było utrzeć na puszysto z cukrem.
  • Jeśli jajka i jogurt będą zimne to surowa masa ciasta może się rozdzielić (będzie grudkowata). Ciasto i tak uda się upiec, będzie miało tylko troszkę inną strukturę i może być nieznacznie gumowate (ale i tak będzie pyszne).
  • Przechowywanie: Ciasto można przechowywać do 3 dni (poza lodówką lub w lodówce). Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Samo ciasto jest na drugi dzień super ale rabarbar wygląda tak sobie.
  • Mrożenie: Ciasto dobrze się mrozi. Można zamrozić całe lub w plastrach. Owijamy folią plastikową lub wkładamy do pojemnika. Można mrozić do 6 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku aż będzie ciepłe lub rozmrażać w niskiej temperaturze bezpośrednio w piekarniku aż będzie rozmrożone i ciepłe (to jest lepsza opcja szczególnie jeśli zamroziliście plastry, całe ciasto lepiej rozmrażać w lodówce).
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/10 ciasta).
Rodzaj deser
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Asia
    19 września 2020 o 05:32

    Czy mrożony rabarbar lepiej wczesniej rozmrozić czy nie koniecznie ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 września 2020 o 06:25

      ja bym chyba próbowałam z mrożonym i obtoczyła go wcześniej w mące

      • Odpowiedz
        Asia
        19 września 2020 o 11:45

        Dzięki 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here