Pyszne ciasto z rabarbarem. Jest proste i szybkie do zrobienia, pełne rabarbaru, o smaku waniliowym i bardzo bardzo wilgotne. Koniecznie do wypróbowania w czasie sezonu na rabarbar!
Co potrzebujecie:
Składniki ciasta są proste i typowe dla ciasta ucieranego. Jogurt daje ciastu wilgotności a ekstrakt waniliowy przyjemny waniliowy posmak.
Ważne jest żeby użyć ekstraktu z wanilli (czyli naturalnego ekstraktu waniliowego), a nie aromatu waniliowego (jeśli dodalibyście go w takiej ilości jaka jest podana w przepisie ciasto smakowało by strasznie). Można ewentualnie zamienić na cukier waniliowy, najlepiej smakuje cukier z prawdziwą wanilią (czyli waniliowy a nie wanilinowy).
Jeśli chodzi o jogurt, trzeba użyć gęstego jogurtu, a nie płynnego. Nie chodzi tutaj o typowo gęsty jogurt grecki ale zwykły, dobrej jakości kremowy jogurt który jest raczej gęsty a nie zupełnie płynny.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem krok po kroku:
- Ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodajemy jajka.
3. Ubijamy aż będą dobrze połączone z masą.
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jogurt mieszamy z ekstraktem z wanilli.
Dodajemy najpierw połowę mąki, delikatnie mieszamy (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane), potem połowę jogurtu, kolejną połowę mąki i kolejną połowę jogurtu. Dopiero teraz mieszamy dokładniej.
5. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, mieszamy z mąką. 3/4 dodajemy do ciasta.
6. Ciasto przekładamy do foremki. 1/4 rabarbaru kładziemy na wierzch.
Pieczemy do suchego patyczka.
Przechowywanie / mrożenie:
Ciasto można przechowywać do 3 dni (poza lodówką lub w lodówce). Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Samo ciasto jest na drugi dzień super ale rabarbar wygląda tak sobie.
Ciasto dobrze się mrozi. Można zamrozić całe lub w plastrach. Owijamy folią plastikową lub wkładamy do pojemnika. Można mrozić do 6 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku aż będzie ciepłe lub rozmrażać w niskiej temperaturze bezpośrednio w piekarniku aż będzie rozmrożone i ciepłe (to jest lepsza opcja szczególnie jeśli zamroziliście plastry, całe ciasto lepiej rozmrażać w lodówce).
Inne przepisy z rabarbarem:
- Tarta z rabarbarem i truskawkami
- Rabarbar pod migdałową kruszonką
- Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem
Proste ciasto z rabarbarem
składniki
ciasto:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g białego cukru
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 165 g jogurtu naturalnego* w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu, lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8g
- szczypta soli
dodatkowo:
- 300 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować sobie wszystkie składniki (pamiętamy, że jajka, jogurt i masło muszą być w temperaturze pokojowej, czyli trzeba je wyjąć ok. 1-2h wcześniej z lodówki).
- Przygotować keksówkę o długości 25cm, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 180°C, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
- W dużej misce utrzeć masło pokrojone w kostkę z cukrem, przez ok. 3 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Dodać jajka i ucierać przez kilka minut, aż połączą się z masą maślano-cukrową.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodać 1/2 mieszaniny mąki do ciasta i wymieszać delikatnie (trzepaczką albo na niskich obrotach miksera) aż będzie prawie połączona z ciastem.
- Dodać 1/2 jogurtu i delikatnie wymieszać, aż będzie prawie połączony z ciastem.
- Dodać pozostałe 1/2 mąki i wymieszać aż będzie prawie połączona z ciastem.
- Dodać pozostałe 1/2 jogurtu i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż będą połączone z ciastem.
- Rabarbar umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na 1 cm kawałki (nie trzeba obierać), wymieszać z 2 łyżkami mąki.
- 3/4 ilości rabarbaru wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia.
- Na wierzchu układamy pozostałe 1/4 rabarbaru, delikatnie wciskamy je w ciasto.
- Ciasto pieczemy na drugim poziomie od dołu (czyli jeden poziom poniżej środkowej półki) przez ok. 60-70 minut, do momentu aż drewniany patyczek włożony w środek ciasta będzie wychodził suchy (bez okruszków ciasta na patyczku). Po 55 minutach trzeba spojrzeć czy ciasto nie zaczyna się za bardzo brązowić i jeśli tak to przykrywamy je luźno kawałkiem folii aluminiowej.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy przez 10 minut w foremce. Potem wyjmujemy z foremki i zostawiamy do ostygnięcia przez minimum 20-30 minut (najlepiej byłoby do całkowitego ostygnięcia, ale ciasto może być lekko ciepłe).
- Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.
- Smacznego!
uwagi
- * Jogurt powinien być gęsty. Użyłam zwykłego jogurtu (nie greckiego) ale takiego który jest raczej kremowy i gęsty, a nie zupełnie lejący.
- Masło powinno być w temperaturze pokojowej żeby można je było utrzeć na puszysto z cukrem.
- Jeśli jajka i jogurt będą zimne to surowa masa ciasta może się rozdzielić (będzie grudkowata). Ciasto i tak uda się upiec, będzie miało tylko troszkę inną strukturę i może być nieznacznie gumowate (ale i tak będzie pyszne).
- Przechowywanie: Ciasto można przechowywać do 3 dni (poza lodówką lub w lodówce). Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Samo ciasto jest na drugi dzień super ale rabarbar wygląda tak sobie.
- Mrożenie: Ciasto dobrze się mrozi. Można zamrozić całe lub w plastrach. Owijamy folią plastikową lub wkładamy do pojemnika. Można mrozić do 6 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku aż będzie ciepłe lub rozmrażać w niskiej temperaturze bezpośrednio w piekarniku aż będzie rozmrożone i ciepłe (to jest lepsza opcja szczególnie jeśli zamroziliście plastry, całe ciasto lepiej rozmrażać w lodówce).
- Liczba kalorii = 1 porcja (1/10 ciasta).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
Asia
19 września 2020 o 05:32Czy mrożony rabarbar lepiej wczesniej rozmrozić czy nie koniecznie ?
Aleksandra
19 września 2020 o 06:25ja bym chyba próbowałam z mrożonym i obtoczyła go wcześniej w mące
Asia
19 września 2020 o 11:45Dzięki 🙂