Impreza/ Śniadanie/ śniadanie słone/ Sylwester/ Wielkanoc

Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i białego sera

3 stycznia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 13 maja 2019 przez Aleksandra

Pyszna pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera, robi się błyskawicznie! Najlepiej smakuje z chrupiącym, świeżym pieczywem, posypana szczypiorkiem.

Można posmarować nią chleb lub podać jako dip razem z grissini czy krakersami.

Zamiast wędzonego pstraga można użyć również innej wędzonej ryby, np. makreli.

Zachęcam również do spróbowania austriackiej pastry paprykowej na chleb – liptauer lub pasty z awokado i jajek.

Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera
Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera

Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera

Można posmarować nią chleb lub podać jako dip razem z grissini czy krakersami.
Pin This Recipe!
Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i białego sera Smoked trout, egg and white cheese spread
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 8 min
czas gotowania 7 min
całkowity czas 15 min
porcje 2 porcje
kalorie 348kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 125 g wędzonego pstrąga mięsa oczyszczonego ze skóry i ości, lub inna wędzona ryba, np. makrela
  • 1 jajko ugotowane
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka maślanki lub mleka, jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania: cienki szczypiorek koniecznie

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Pstrąga zmielić w blenderze (nie musi być idealnie gładko).
  • Jajko ugotować na twardo (jajko włożyć do garnka, zalać gotującą się wodą, gotować 7 minut od momentu ponownego zagotowania się wody, wyjąć z wody i polewać bardzo zimną wodą), obrać ze skorupki, rozgnieść widelcem.
  • Rybę wymieszać z pozostałymi składnikami, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.
  • Podawać razem z pieczywem lub paluszkami grissini czy krakersami.
Rodzaj dip, pasta na chleb, przekąska, przystawka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Rene
    27 października 2019 o 07:53

    5 gwiazdek
    Zrobiłam. Pyszna pasta.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      27 października 2019 o 07:54

      super, cieszę się, że smakowała 🙂

      • Odpowiedz
        Agnieszka
        8 lipca 2020 o 10:27

        5 gwiazdek
        Zrobiona, bardzo smaczna pasta, polecam 🙂

    5 from 2 votes

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here