Pyszna pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera, robi się błyskawicznie! Najlepiej smakuje z chrupiącym, świeżym pieczywem, posypana szczypiorkiem.
Można posmarować nią chleb lub podać jako dip razem z grissini czy krakersami.
Zamiast wędzonego pstraga można użyć również innej wędzonej ryby, np. makreli.
Zachęcam również do spróbowania austriackiej pastry paprykowej na chleb – liptauer lub pasty z awokado i jajek.
Pasta z wędzonego pstrąga, jajek i sera
Można posmarować nią chleb lub podać jako dip razem z grissini czy krakersami.
Pin This Recipe!
porcje 2 porcje
kalorie 348kcal
składniki
- 125 g wędzonego pstrąga mięsa oczyszczonego ze skóry i ości, lub inna wędzona ryba, np. makrela
- 1 jajko ugotowane
- 100 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka maślanki lub mleka, jogurtu
- sól i pieprz do smaku
- do posypania: cienki szczypiorek koniecznie
Would you like to save this?
wykonanie
- Pstrąga zmielić w blenderze (nie musi być idealnie gładko).
- Jajko ugotować na twardo (jajko włożyć do garnka, zalać gotującą się wodą, gotować 7 minut od momentu ponownego zagotowania się wody, wyjąć z wody i polewać bardzo zimną wodą), obrać ze skorupki, rozgnieść widelcem.
- Rybę wymieszać z pozostałymi składnikami, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.
- Podawać razem z pieczywem lub paluszkami grissini czy krakersami.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
Rene
27 października 2019 o 07:53Zrobiłam. Pyszna pasta.
Aleksandra
27 października 2019 o 07:54super, cieszę się, że smakowała 🙂
Agnieszka
8 lipca 2020 o 10:27Zrobiona, bardzo smaczna pasta, polecam 🙂