Pyszne placki z bananami i czekoladą (pancakes). Wychodzą grube i puszyste. To świetny pomysł na zużycie dojrzałych bananów. Robi się je bardzo szybko. Bardzo polecam!
Składniki:
Banany – najlepiej użyć dojrzałych, ale każde się nadadzą.
Jogurt – lepszy będzie taki gęsty (użyłam zwykłego jogurtu, nie greckiego, ale grecki też można użyć).
Chocolate chips – to małe drobinki czekoladowe. Ich zaletą jest, że nie rozpuszczają się błyskawicznie jak czekolada i nie brudzą patelni podczas smażenia placków. Zamiast nich można oczywiście użyć drobno posiekanej czekolady. Do tego przepisu polecam gorzką lub deserową czekoladę, z mleczną czekoladą placki byłyby za słodkie (ale to też kwestia smaku).
W zimie zamiast cynamonu można dodać trochę przyprawy do piernika.
Do smażenia placków najlepiej sprawdzi się masło klarowane (specjalne masło przeznaczone do smażenia). Takie placki smakują najlepiej. Można też użyć zwykłego olej do smażenia. Zwykłego masła nie używamy bo za szybko się pali.
Jak zrobić krok po kroku:
- Banany porządnie rozgniatamy na papkę.
- Dodajemy do miski z jajkami, cukrem, jogurtem i ekstraktem z wanilli (można też użyć cukru waniliowego). Mieszamy trzepaczką.
3. Do miski przesiewamy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
4. Mieszamy tylko częściowo, potem dodajemy chocolate chips i mieszamy.
5. Masa na placki nie musi być dokładnie wymieszana, nie mieszamy jej za długo, małe grudki są ok.
6. Smażymy placki na patelni z dwóch stron aż będą złote.
Smacznego!
Przechowywanie: placki można zawinąć w folię plastikową i przechowywać w lodówce do 3 dni. Odgrzewamy na patelni na małym ogniu, z dwóch stron, bez tłuszczu lub z jego małą ilością. Smakują tylko trochę gorzej niż świeżo usmażone.
Z czym podawać: najlepiej syrop klonowy + jogurt. Można je również podać z musem jabłkowym, sosem owocowym lub świeżymi owocami.
Ogólne zasady smażenia wszelkiego rodzaju placków/pancakes:
- placki smażymy na średnim/średnio-niskim ogniu, nie na dużym ogniu bo będą już zabrązowione z zewnątrz ale w środku jeszcze surowe, ciężko będzie je przewrócić
- dobrze nagrzana patelnia – w przypadku zimnej patelni i tłuszczu placki będą chłonąć tłuszcz, będą niesmaczne i będą przywierać
- najlepsza jest patelnia z nieprzywieralną powłoką, szczególnie polecam patelnię do naleśników – ma niskie brzegi przez co łatwo jest przewracać placki na drugą stronę (ale uda się na każdej nieprzywieralnej patelni), pokazana jest na zdjęciach
- placki smażymy długo na pierwszej stronie i tylko krótko na drugiej stronie
- jeśli placki ciężko się przewraca to znaczy że nie są jeszcze gotowe do przewrócenia (tzn. nie są wystarczająco ścięte w środku), czyli należy smażyć je trochę dłużej aż łatwo dadzą się przewracać, jeśli są już zabrązowione i mogą się spalić – zmniejszamy ogień na minimalny
- czas smażenia będzie zależny od ognia pod patelnią i od rodzaju patelni, różne rodzaje patelni smażą szybciej albo wolniej, zależy to od materiału patelni, koloru patelni (tak) oraz grubości jej dna (na patelni z cienkim dnem smażymy placki na niższym ogniu, na patelni z grubym dnem można trochę na większym ogniu bo będą się wolniej smażyć)
Inne przepisy na placki idealne na śniadanie:
Wszystkie moje przepisy na placki i naleśniki znajdziecie tutaj: przepisy na placki i naleśniki, są to m.in:
- Puszyste placki z dyni
- Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika)
- Cytrynowe placki z ricottą i malinami
- Puszysty omlet bananowo-owsiany
- Kaiserschmarren czyli cesarski naleśnik z karmelizowanymi śliwkami i żurawiną
- Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
Placki z bananami i czekoladą
składniki
- 2 średnie banany
- 2 duże jajka
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 125 g gęstego jogurtu naturalnego
- 125 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 40 g mini chocolate chips lub gorzka/deserowa drobno posiekana czekolada
- masło klarowane lub olej do smażenia naleśników
Would you like to save this?
wykonanie
- Banany porządnie rozetrzeć widelcem.
- Do średniej miski dodać roztarte banany, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i cukier. Wymieszać trzepaczką.
- Na misce położyć sitko i przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól do miski. Wymieszać tylko częściowo.
- Dodać chocolate chips/posiekaną czekoladę i wymieszać delikatnie do połączenia się masy. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie mieszamy za długo. Małe grudki w masie na placki są ok.
- Smażymy pancakes: rozgrzewamy małą ilość tłuszczu na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim lub średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie dobrze rozgrzana i tłuszcz gorący nakładamy po ok. 2 czubate łyżki masy na placek na patelnię w odstępach. Smażymy przez 2-3 minuty, aż placki będą złociste i łatwe do przewracania. Przewracamy na drugą stronę i smażymy aż placki będą złociste i ścięte w środku. Powtarzamy z resztą masy na placki.
- Smacznego!
uwagi
- Przechowywanie: placki można zawinąć w folię plastikową i przechowywać w lodówce do 3 dni. Odgrzewamy na patelni na małym ogniu, z dwóch stron, bez tłuszczu lub z jego małą ilością. Smakują tylko trochę gorzej niż świeżo usmażone.
- Z czym podawać: najlepiej syrop klonowy + jogurt. Można je również podać z musem jabłkowym, sosem owocowym lub świeżymi owocami.
- Kalorie = 1 porcja (5 placków) = 1/2 przepisu. To są tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
5 komentarzy
Mama Natala
10 maja 2021 o 05:11PS nie dodawałam cukru. Nie mogę dodać zdjęcia
Aleksandra
10 maja 2021 o 05:38dziękuję! zdjęcie jest prawdopodobnie za duże
Mama Natala
10 maja 2021 o 04:25Super przepis! Pyszne placki! Polecam!!
Anonimowakucharka
3 października 2020 o 09:01Nie polecam. Robiłam 2 razy i za każdym razem placki wychodziły spalone i niedopieczone. Próbowałam na mniejszym, średnim i większym ogniu ale zawsze efekt był ten sam
Aleksandra
3 października 2020 o 11:39Cos musialo pojsc nie tak, przeciez nie moze to byc wina przepisu, ze placki wychodza spalone. Sprobuj smazyc je na najmniejszym ogniu, lepsza bedzie patelnia z grubym dnem, ewentualnie patelnie mozna przykryc pokrywka, zeby placki szybciej sie usmazyly. Dodatkowo konsystencja tych plackow jest bardziej 'mokra’ niz zwyklych pancakes bo jest w nich sporo bananow. W poscie napisalam duzo uwag i porad jak smazyc takie grube placki, przeczytalas te porady?