Pyszna i szybka do zrobienia przekąska z ciasta francuskiego. Te serowe paluszki są świetną przekąską na imprezy lub jako dodatek do zupy krem / – super pasują np do tej zupy z dyni z imbirem i pomarańczą lub zupy marchewkowo-kokosowej. Paluszki są o wiele lepsze niż te kupione w sklepie.
Parę uwag:
- Najważniejsze jest trzymanie ciasta w chłodzie: wyjmujemy go z lodówki gdy mamy przygotowane wszystkie pozostałe składniki, nie robimy paluszków przy kaloryferze czy kuchence). Jeśli ciasto zaczyna robić się za ciepłe i się klei trzeba je szybko włożyć do lodówki na 10 minut.
- Ciasto posypać mąką z dwóch stron.
- Polecam moje przepisy na domowe ciasto francuskie: tradycyjne ciasto francuskie oraz szybkie ciasto francuskie.
- Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie w sklepie warto kupić takie z 100% masła – jest zdrowsze i smakuje lepiej. Z takim ciastem jest niestety trochę trudniej pracować – szybciej będzie ciepłe i bardziej się klei. Skorzystajcie z powyższych wskazówek przy pracy z tym ciastem.
- Najlepszy sposób pieczenia ciasta francuskiego: najpierw w wyższej temperaturze (ciasto się lepiej napuszy) a potem dajemy mu czas się dopiec w niższej temperaturze.
- Można użyć dowolnego sera: parmezan (mój ulubiony), pecorino, gouda, ementaler, cheddar.
- Paluszki smakują najlepiej do ok. 2h po upieczeniu, potem przestają być chrupiące. Można je również zrobić naprzód i schować do lodówki przykrute szczelnie folią plastikową. Upiec krótko przed tym jak zamierzamy je podawać.
Paluszki serowe z ciasta francuskiego – krok po kroku:
- Ciasto posmarować jajkiem i posypać ziołami.
2. Posypać tartym serem. Ser dobrze przycisnąć do ciasta. Podzielić ciasto na paski.
3. Paski zawijamy w spiralki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można piec!
Paluszki serowe z ciasta francuskiego
składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego u mnie 280g
- 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody
- 1 łyżeczka suszonych lub świeżych ziół zioła prowansalskie lub włoskie lub tymianek
- 80 g tartego sera najlepiej parmezan
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować wszystkie składniki przed wyjęciem ciasta z lodówki. Jajko rozbełtać i wymieszać z łyżką mleka lub wody. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Ciasto powinno być o grubości ok. 2mm, kupnego ciasta nie rozwałkowujemy. Jeśli robicie domowe trzeba go rozwałkować do takiej grubości. Ciasto posypać lekko mąką z dwóch stron (żeby się nie kleiło), położyć na arkuszu papiero do pieczenia (może być ten papier, w który jest zawinięte ciasto).
- Ciasto posmarować mieszaniną jajka. Posypać ziołami.
- Ciasto posypać tartym serem. Ser dobrze wcisnąć w ciasto (rękami lub wałkiem).
- Pociąć na 2.5cm paski, najlepiej jest użyć okrągłego noża do pizzy.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
- Ciasto razem z papierem do pieczenia włożyć na 10 minut do lodówki (łatwiej będzie zwijać spiralki). Dobrze jest położyć pod papier dużą deskę do krojenia i na niej przenieść ciasto do lodówki (tak jest po prostu łatwiej).
- Każdy pasek zwinąć w spiralkę (ciasto powinno być na zewnątrz spiralki a serowe nadzienie wewnątrz). Paluchy rozłożyć na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów (ciasto zwiększy swoją objętość).
- Piec 12 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 12 minut. Pod koniec czasu pieczenia dobrze jest mieć paluszki na oku, żeby się za bardzo nie zabrązowiły.
- Smacznego!
uwagi
- Paluszki najlepiej smakują ok. 1-2h po upieczeniu. Można je przygotować wcześniej i piec zaraz przed podaniem.
- Arkusze ciasta francuskiego sprzedawane w sklepach mają różną wagę, więc jeśli Wasze różni się od mojego można dodać mniejszą lub większą ilość sera. Można nim posypać na oko, na cieście ma być cienka warstwa sera.
- Mrożone ciasto francuskie: najpierw trzeba rozmrozić. Najlepiej ciasto rozmrażać przez noc w lodówce (inaczej może popękać).
- Można użyć innych rodzajów sera: parmezan, pecorino, ementaler, gouda, cheddar.
- Najważniejsze przy pracy z ciastem francuskim: ciasto musi być cały czas chłodne inaczej będzie się kleić. Wyciągamy go z lodówki dopiero jak mamy wszystkie składniki przygotowane.
- Liczba kalorii = 1 paluszek (obliczone mniej więcej).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Mirenka
13 sierpnia 2021 o 13:42Sprawdzone,smaczne,polecam