ciasta/ Deser/ Wigilia i Święta

Babka pomarańczowa z żurawiną

14 grudnia 2020 przez Aleksandra

Pyszna babka pomarańczowa ze świeżą żurawiną. Ma intensywny pomarańczowy smak i zostaje wilgotna przez kilka dni. To idealne ciasto do zrobienia na święta! Jest pyszne i pięknie wygląda. Babkę polałam polewą z białej czekolady, a na niej ułożyłam żurawinę w cukrze (przepis na nią jest również w poście).

Inne przepisy na babki: babka czekoladowo-pomarańczowa i babka migdałoowa z białą czekoladą.

Babka pomarańczowa z żurawiną na białym talerzu. Wokół bombki i gałęzie choinki.
Dwa kawałki babki pomarańczowej z żurawiną na białym talerzu.

Składniki:

Jak uzyskać intensywny pomarańczowy smak ciasta? Ja do mojego ciasta dodaję 3 składniki: sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy (sporo) oraz dżem pomarańczowy. Ciasto też uda się bez dżemu – jeśli macie możecie w zamian dodać kilka łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Żurawina – dodajemy świeżą żurawinę, może być mrożona (dodajemy ją do ciasta bez rozmrażania, trzeba ją jedynie wymieszać z mąką). Suszona żurawina wyciągnęłaby wilgoć z ciasta, można ją dodać jedynie po uprzednim namoczeniu w soku pomarańczowym.

Składniki potrzebne do przygotowania babki pomarańczowej z żurawiną.

Jak zrobić babkę pomarańczową z żurawiną krok po kroku:

Przygotowujemy babkę:

Jajka i cukier w misce. Ubite jajka z cukrem w misce.
  1. Jajka i cukier dodajemy do dużej miski.
  2. Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco podwoi swoją objętość.
Olej dodawany do ciasta w misce. Mąka w białej misce.

3. Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.

4. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.

Mąka dodana do ciasta w misce. Dżem i sok z pomarańczy dodawany do ciasta w misce.

5. Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.

6. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.

Mąka dodana do ciasta w misce.  Żurawina i ciasto w misce.

7. Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.

8. Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.

Forma na babkę nasmarowana masłem. Ciasto w fomie na babkę.

9. Formkę na ciasto bardzo dokładnie smarujemy miękkim masłem.

10. Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.

Ciasto polewamy polewą, kroimy na kawałki ząbkowanym nożem.

Smacznego!

Przechowywanie: Ciasto można przechowywać szczelnie przykryte w temp pokojowej przez ok. 3 dni. Jest bardzo dobre również na następny dzień. Babkę można również zamrozić.

Polewa na ciasto:

  • Ciasto jest już dosyć słodkie więc jeśli nie lubicie słodkich deserów to można babkę tylko posypać cukrem pudrem.
  • Można zrobić prostą polewę pomarańczową: zmieszać szklankę cukru pudru (120g) z łyżką soku z pomarańczy.
  • Tak jak na zdjęciach, możecie zrobić polewę z białej czekolady: wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej kwaśną śmietanę (lub śmietanę kremówkę) oraz dżem pomarańczowy (opcjonalnie). Ważne jest żeby śmietana i dżem były w temperaturze pokojowej, jak dodacie zimną śmietanę do ciepłej czekolady, czekolada się zważy (szczególnie biała czekolada lubi się w ten sposób zważyć. Jak uratować zważoną białą czekoladę: dalej podgrzewać czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodać do niej odrobinę ciepłego mleka i mieszać intensywnie, aż czekolada się rozpuści.

Jak zrobić żurawinę w cukrze:

Składniki:

  • 100g żurawiny
  • 1/2 szklanki (125ml) soku pomarańczowego
  • 100g cukru (może być zwykły albo drobny)

Do małego garnka dodajemy 50g cukru z 1/2 szklanki soku pomarańczowego (125ml), podgrzewamy aż cukier się rozpuści ale nie zagotowujemy (jak syrop się zagotuje to odstawić na chwilę żeby się ochłodził). Zdjąć garnek z ognia i dodać do niego żurawinę. Zostawić na 15 minut (lub dłużej, przez noc). Odcedzić na sitku (syrop można zachować i dodać np. do drinków). Żurawinę przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, rozdzielić tak żeby pomiędzy poszczególnymi kulkami żurawiny były odstępy. Zostawić na 1 godzinę – po tym czasie żurawina powinna być sucha, ale klejąca. Obtoczyć w reszcie cukru, aż żurawina będzie nim obklejona ze wszystkich stron. Zostawić na 1h do wysuszenia. Gotowe!

Żurawina w cukrze będzie dobra w temp. pokojowej przez ok 2 dni lub kilka dni w lodówce.

Można jej użyć do dekoracji deserów, drinków lub ozdób świątecznych (np. tacy ze świeczkami i bombkami).

Babka pomarańczowa z żurawiną polana polewą z białej czekolady.

Babka pomarańczowa z żurawiną

Pyszna babka pomarańczowa ze świeżą żurawiną. Ma intensywny pomarańczowy smak i zostaje wilgotna przez kilka dni. To idealne ciasto do zrobienia na święta! Jest pyszne i pięknie wygląda. Babkę polałam polewą z białej czekolady, a na niej ułożyłam żurawinę w cukrze.
Cranberry orange bundt cake with white chocolate orange glaze and sugared cranberries.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 50 min
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 12 porcji
kalorie 371kcal
autor Aleksandra

składniki

na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g oleju roślinnego
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego 125ml
  • skórka z 2 dużych pomarańczy
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego można pominąć
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego nie aromatu
  • 150 g świeżej żurawiny + 1 łyżka mąki

polewa z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 3 łyżki śmietany kremówki w temperaturze pokojowej!
  • 2 łyżeczki gładkiego dżemu pomarańczowego

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

Ciasto:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Przygotować 21 cm formę na babkę i nasmarować ją porządnie miękkim masłem.
  • Jajka i cukier dodajemy do dużej miski. Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco zwiększy swoją objętość.
  • Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.
  • W małej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.
  • Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.
  • Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.
  • Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.
  • Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.

Polewa z białej czekolady:

  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: w małym garnku zagotowujemy wodę, a następnie kładziemy na nim miskę (szklaną lub metalową), miska nie powinna dotykać wody. Do miski dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, następnie zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
  • Śmietanę i dżem przetrzeć przez sitko (żeby nie było grudek), następnie dodać do roztopionej czekolady i wymieszać. Ważne jest żeby śmietana i dżem były w temperaturze pokojowej, jak dodacie zimną śmietanę do ciepłej czekolady, czekolada się zważy.
  • Polewamy ciasto polewą.
  • Ciasto kroimy na porcje nożem z ząbkami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Alternatywnie, zamiast polewy z białej czekolady:
    Ciasto jest już dosyć słodkie więc jeśli nie lubicie słodkich deserów to można babkę tylko posypać cukrem pudrem.
    Można zrobić prostą polewę pomarańczową: zmieszać szklankę cukru pudru (120g) z łyżką soku z pomarańczy.
  • Żurawina – dodajemy świeżą żurawinę, może być mrożona (dodajemy ją do ciasta bez rozmrażania, trzeba ją jedynie wymieszać z mąką). Suszona żurawina wyciągnęłaby wilgoć z ciasta, można ją dodać jedynie po uprzednim namoczeniu w soku pomarańczowym.
  • Co zrobić żeby babka na pewno wyszła z foremki: trzeba bardzo dokładnie nasmarować formę na babkę miękkim masłem oraz koniecznie zostawić upieczoną babkę w foremce na kratce przez minimum 10-15 minut. Jeśli babka nie wypadnie od razu na talerz uderzać w foremkę z różnych stron aż wypadnie.
  • Ciasto można przechowywać szczelnie przykryte w temp pokojowej przez ok. 3 dni. Jest bardzo dobre również na następny dzień. Babkę można również zamrozić.
  • Kalorie = 1 porcja (1/12 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj deser
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here