Pyszna babka pomarańczowa ze świeżą żurawiną. Ma intensywny pomarańczowy smak i zostaje wilgotna przez kilka dni. To idealne ciasto do zrobienia na święta! Jest pyszne i pięknie wygląda. Babkę polałam polewą z białej czekolady, a na niej ułożyłam żurawinę w cukrze (przepis na nią jest również w poście).
Inne przepisy na babki: babka czekoladowo-pomarańczowa i babka migdałoowa z białą czekoladą.
Składniki:
Jak uzyskać intensywny pomarańczowy smak ciasta? Ja do mojego ciasta dodaję 3 składniki: sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy (sporo) oraz dżem pomarańczowy. Ciasto też uda się bez dżemu – jeśli macie możecie w zamian dodać kilka łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy.
Żurawina – dodajemy świeżą żurawinę, może być mrożona (dodajemy ją do ciasta bez rozmrażania, trzeba ją jedynie wymieszać z mąką). Suszona żurawina wyciągnęłaby wilgoć z ciasta, można ją dodać jedynie po uprzednim namoczeniu w soku pomarańczowym.
Jak zrobić babkę pomarańczową z żurawiną krok po kroku:
Przygotowujemy babkę:
- Jajka i cukier dodajemy do dużej miski.
- Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco podwoi swoją objętość.
3. Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.
4. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
5. Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.
6. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.
7. Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.
8. Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.
9. Formkę na ciasto bardzo dokładnie smarujemy miękkim masłem.
10. Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.
Ciasto polewamy polewą, kroimy na kawałki ząbkowanym nożem.
Smacznego!
Przechowywanie: Ciasto można przechowywać szczelnie przykryte w temp pokojowej przez ok. 3 dni. Jest bardzo dobre również na następny dzień. Babkę można również zamrozić.
Polewa na ciasto:
- Ciasto jest już dosyć słodkie więc jeśli nie lubicie słodkich deserów to można babkę tylko posypać cukrem pudrem.
- Można zrobić prostą polewę pomarańczową: zmieszać szklankę cukru pudru (120g) z łyżką soku z pomarańczy.
- Tak jak na zdjęciach, możecie zrobić polewę z białej czekolady: wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej kwaśną śmietanę (lub śmietanę kremówkę) oraz dżem pomarańczowy (opcjonalnie). Ważne jest żeby śmietana i dżem były w temperaturze pokojowej, jak dodacie zimną śmietanę do ciepłej czekolady, czekolada się zważy (szczególnie biała czekolada lubi się w ten sposób zważyć. Jak uratować zważoną białą czekoladę: dalej podgrzewać czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodać do niej odrobinę ciepłego mleka i mieszać intensywnie, aż czekolada się rozpuści.
Jak zrobić żurawinę w cukrze:
Składniki:
- 100g żurawiny
- 1/2 szklanki (125ml) soku pomarańczowego
- 100g cukru (może być zwykły albo drobny)
Do małego garnka dodajemy 50g cukru z 1/2 szklanki soku pomarańczowego (125ml), podgrzewamy aż cukier się rozpuści ale nie zagotowujemy (jak syrop się zagotuje to odstawić na chwilę żeby się ochłodził). Zdjąć garnek z ognia i dodać do niego żurawinę. Zostawić na 15 minut (lub dłużej, przez noc). Odcedzić na sitku (syrop można zachować i dodać np. do drinków). Żurawinę przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, rozdzielić tak żeby pomiędzy poszczególnymi kulkami żurawiny były odstępy. Zostawić na 1 godzinę – po tym czasie żurawina powinna być sucha, ale klejąca. Obtoczyć w reszcie cukru, aż żurawina będzie nim obklejona ze wszystkich stron. Zostawić na 1h do wysuszenia. Gotowe!
Żurawina w cukrze będzie dobra w temp. pokojowej przez ok 2 dni lub kilka dni w lodówce.
Można jej użyć do dekoracji deserów, drinków lub ozdób świątecznych (np. tacy ze świeczkami i bombkami).
Babka pomarańczowa z żurawiną
składniki
na ciasto:
- 3 duże jajka
- 200 g cukru
- 150 g oleju roślinnego
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego 125ml
- skórka z 2 dużych pomarańczy
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego można pominąć
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego nie aromatu
- 150 g świeżej żurawiny + 1 łyżka mąki
polewa z białej czekolady:
- 120 g białej czekolady
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 3 łyżki śmietany kremówki w temperaturze pokojowej!
- 2 łyżeczki gładkiego dżemu pomarańczowego
Would you like to save this?
wykonanie
Ciasto:
- Rozgrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
- Przygotować 21 cm formę na babkę i nasmarować ją porządnie miękkim masłem.
- Jajka i cukier dodajemy do dużej miski. Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco zwiększy swoją objętość.
- Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.
- W małej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.
- Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.
- Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.
- Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.
- Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.
Polewa z białej czekolady:
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: w małym garnku zagotowujemy wodę, a następnie kładziemy na nim miskę (szklaną lub metalową), miska nie powinna dotykać wody. Do miski dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, następnie zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Śmietanę i dżem przetrzeć przez sitko (żeby nie było grudek), następnie dodać do roztopionej czekolady i wymieszać. Ważne jest żeby śmietana i dżem były w temperaturze pokojowej, jak dodacie zimną śmietanę do ciepłej czekolady, czekolada się zważy.
- Polewamy ciasto polewą.
- Ciasto kroimy na porcje nożem z ząbkami.
- Smacznego!
uwagi
- Alternatywnie, zamiast polewy z białej czekolady:
Ciasto jest już dosyć słodkie więc jeśli nie lubicie słodkich deserów to można babkę tylko posypać cukrem pudrem.
Można zrobić prostą polewę pomarańczową: zmieszać szklankę cukru pudru (120g) z łyżką soku z pomarańczy. - Żurawina – dodajemy świeżą żurawinę, może być mrożona (dodajemy ją do ciasta bez rozmrażania, trzeba ją jedynie wymieszać z mąką). Suszona żurawina wyciągnęłaby wilgoć z ciasta, można ją dodać jedynie po uprzednim namoczeniu w soku pomarańczowym.
- Co zrobić żeby babka na pewno wyszła z foremki: trzeba bardzo dokładnie nasmarować formę na babkę miękkim masłem oraz koniecznie zostawić upieczoną babkę w foremce na kratce przez minimum 10-15 minut. Jeśli babka nie wypadnie od razu na talerz uderzać w foremkę z różnych stron aż wypadnie.
- Ciasto można przechowywać szczelnie przykryte w temp pokojowej przez ok. 3 dni. Jest bardzo dobre również na następny dzień. Babkę można również zamrozić.
- Kalorie = 1 porcja (1/12 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy