Pieczone frytki z warzyw dla dzieci (rozszerzanie diety)
Dobry pomysł na przekąskę dla dzieci jak i na zabawę! Jak dam mojej córce takie frytki do jedzenia to mam pół godziny spokoju, tak ją fascynuje samodzielne jedzenie (ale potem pół godziny sprzątania… coś za coś) 🙂 Taka przekąska nadaje się dla dzieci w wieku od ok. 8-9 miesięcy, gdy dziecko już umie samodzielnie brać przedmioty do rączki, świetnie uczy koordynacji ręka-oko-buzia. Dla bezzębnych dzieci najlepiej nadaje się słodki ziemniak i dynia, gdyż po upieczeniu są na tyle miękkie, że dziecko może je rozmiażdzyć dziąsełkami, a jednocześnie zachowują swój kształt.
Piekłam również marchewkę obtoczoną w maśle orzechowym (pycha!!!), ale nie da się jej upiec tak, żeby była bardzo miękka (bardziej nadaje się dla dzieci z ząbkami), a przy dłuższym pieczeniu bardzo się wysusza, więc ja ją po prostu blenduję z odrobiną wody na puree i podaję łyżeczką, mała ją uwielbia! Bataty doprawiam świeżym rozmarynem i suszonym czosnkiem, a dynię przyprawą curry, nie należy się obawiać u małych dzieci odważnego przyprawiania, ale jeśli takie przyprawy Wam nie odpowiadają, możecie je oczywiście pominąć.
Zobacz wszystkie moje przepisy dla dzieci.
Pieczone frytki z warzyw dla dzieci (rozszerzanie diety)
składniki
- 1 mały batat
- 1 mała gałązka świeżego rozmarynu
- ¼ łyżeczki suszonego czosnku
- mały kawałek dynii użyłam piżmowej
- ¼ łyżeczki przyprawy curry
- ¼ łyżeczki oleju
- 2 małe marchewki
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Batata obrać i pokroić na frytki o grubości ok. 1 cm, dynię obrać i pokroić na frytki o grubości ok. ½ cm. Warzywa posmarować minimalną ilością oleju do smażenia (nakładam go silikonowym pędzelkiem), bataty posypać drobno pokrojonymi igłami rozmarynu i czosnkiem, a dynię przyprawą curry.
- Marchewkę obrać i przekroić na pół wzdłuż i jeśli marchewki są długie to też wszerz, posmarować masłem orzechowym.
- Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Lekko ostudzić i podawać (uwaga curry bardzo brudzi).
uwagi
Brak komentarzy