Mój ulubiony przepis na rewelacyjne naleśniki z serem – idealnie smażące się naleśniki i pyszne nadzienie serowe. Naleśniki koniecznie podsmażamy. Lubię je podać z bitą śmietaną i cynamonem.
Składniki:
Oto co potrzebujecie na naleśniki: (dokładny przepis jest na końcu postu)
- mąka
- jajka
- mleko – może być krowie lub roślinne, np. owsiane lub migdałowe (nie mleko kokosowe)
- ekstrakt waniliowy – lub cukier waniliowy
- cukier – można również użyć ksylitolu
- sól – mała szczypta soli podkreśla słodki smak
Składniki na nadzienie serowe:
- twaróg – najlepszy będzie tłusty lub półtłusty
- cukier – można też użyć ksylitolu
- żółtka – sklejają nadzienie i dają mu rewelacyjny smak, można je pominąć, ale naprawdę warto je dodać
- ekstrakt waniliowy – można użyć cukier waniliowy
- śmietana – żeby nadzienie było mniej suche, zamiast śmietany można dodać mleka, maślanki lub jogurtu
Jak zrobić naleśniki z serem krok po kroku:
KROK 1: Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki – może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
KROK 2: Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.
KROK 3: Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.
KROK 4: Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).
KROK 5: Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.
KROK 6: Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem – uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.
Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.
Smacznego!
Przechowywanie:
- Ciasto na naleśniki można przechowywać w lodówce do 2 dni.
- Nadzienie można również przechowywać w lodówce do 2 dni.
- Naleśniki z nadzieniem można przechowywać w lodówce ok. 2 dni. Podsmażamy na suchej patelni, aż będą ciepłe z dwóch stron. Będą trochę bardziej suche więc dobrze jest je z czymś podać, np. z bitą śmietaną/sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki/sosem czekoladowym (roztopiona czekolada ze śmietaną kremówką).
- Najlepiej jest przechowywać naleśniki osobno i nadzienie osobno bo odgrzewane naleśniki są trochę bardziej suche. Przed nakładaniem nadzienia można je trochę rozrzedzić śmietaną mlekiem i wtedy nadziewać naleśniki i podsmażać.
Więcej przepisów na naleśniki:
- przepis bazowy na naleśniki
- naleśniki z jabłkami
- czekoladowe naleśniki
- naleśniki na słono z wędzonym łososiem
- naleśniki z warzywami i serem
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Naleśniki z serem
składniki
naleśniki:
- 125 g mąki
- 300 g mleka
- 3 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
- szczypta soli
nadzienie:
- 500 g twarogu
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany kremówki lub mleka
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki – może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.
- Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.
- Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).
- Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.
- Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem – uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.
- Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.
- Smacznego!
Brak komentarzy