Pesto nie koniecznie musi być z bazylii! Tym razem pesto zrobiłam z rukoli z dodatkiem pistacji. Jest pyszne! Smakuje bardziej wyraziście w porównaniu do pesto z bazyli, jest bardziej 'pieprzne’, tak jak rukola. Warto je zrobić jeśli nie macie bazylii pod ręką lub w lodówce czeka na Was paczka już średnio wyglądającej rukoli. Pesto z rukoli możcie użyć jako sos do makaronu lub jako dressing do sałatki.
Składniki
Do zrobienia pesto z rukoli potrzebujecie: (ilości składników są podane na końcu postu)
- rukoli
- pistacji – pistacje najlepiej pasują do tego pesto ale jeśli ich nie macie sprawdzą się również migdały lub nerkowce
- ser parmezan – można również użyć grana padano lub parmezan pół na pół z pecorino (pyszne), lub 2/3 parmezanu i 1/3 gruyere (również pyszne)
- oliwa z oliwek extra virgin
- czosnek
- sok z cytryny i skórka (dobrze jest użyć ekologicznych cytryn)
Jak zrobić pesto z rukoli krok po kroku
Najprostszym sposobem na zrobienie pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera/malaksera i zmiksowanie aż powstanie sos. Oliwa z oliwek miksowana na wysokich obrotach miksera staje się trochę gorzka (nie każdy to jednak wyczuwa!) więc ja wolę zmiksować najpierw wszyskie składniki bez oliwy a potem powoli dodawać oliwę jednocześnie miksując bardzo powoli na niskich obrotach. Spróbujcie sami jak Wam najlepiej smakuje.
Pesto możecie zmiksować blenderem ręcznym lub w malakserze.
KROK 1: Dodajemy wszystkie składniki na pesto oprócz oliwy (rukola, pistacje, ser, czosnek, skórka i sok z cytryny) do misy malaksera.
KROK 2: Miksujemy aż będą dobrze zmiksowane (ja lubię moje pesto z małymi grudkami, ale jeśli wolicie bardziej gładki sos miksujcie trochę dłużej).
KROK 3: Powoli dodajemy oliwę jednocześnie miksując pesto na bardzo małych obrotach (można też przenieść pesto do miski i za pomocą trzepaczki, ręcznie, wmieszać oliwę).
KROK 4: Miksujemy powoli aż powstanie sos. Możecie dodać więcej oliwy, jeśli chcecie, żeby Wasze pesto miało rzadszą konsystencję.
Smacznego!
Inne przepisy na pesto
Do czego można użyć pesto
- makaron z krewetkami, pesto i cukinią
- zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem pesto
- makaron z pesto, cukinią i marchewką
- francuska zupa z pistou (można użyć pesto zamiast pistou)
- spaghetti z pesto – będziecie potrzebować ok. 250g makaronu na ilość pesto podaną w przepisie
- lubię nałożyć trochę pesto na upieczoną pizzę (możecie wykorzystać ten przepis na pizzę bez wyrabiania lub mini pizze z ciasta francuskiego)
- jako sos do kanapek, panini, zapiekanek
- jako dressing do sałatki (trzeva pesto rozcieńczyć trochę wodą lub oliwą) – zróbcie prostą sałatkę z rukoli, kulek mozzarelli i małych pomidorków a do tego dressing z pesto – pyszne!
Przechowywanie
Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.
Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Pesto z rukoli
składniki
- 125 g rukoli
- 90 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 60 g pistacji prażonych i solonych, waga bez skorupek
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 135 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Dodajemy wszystkie składniki na pesto oprócz oliwy (rukola, pistacje, ser, czosnek, skórka i sok z cytryny) do misy malaksera.
- Miksujemy aż będą dobrze zmiksowane (ja lubię moje pesto z małymi grudkami, ale jeśli wolicie bardziej gładki sos miksujcie trochę dłużej).
- Powoli dodajemy oliwę jednocześnie miksując pesto na bardzo małych obrotach (można też przenieść pesto do miski i za pomocą trzepaczki, ręcznie, wmieszać oliwę).
- Miksujemy powoli aż powstanie sos. Możecie dodać więcej oliwy, jeśli chcecie, żeby Wasze pesto miało rzadszą konsystencję.
- Smacznego!
uwagi
- Zamiast pistacji można użyć migdałów lub nerkowców. Najprostszym sposobem na zrobienie pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera/malaksera i zmiksowanie aż powstanie sos. Oliwa z oliwek miksowana na wysokich obrotach miksera staje się trochę gorzka (nie każdy to jednak wyczuwa!) więc ja wolę zmiksować najpierw wszyskie składniki bez oliwy a potem powoli dodawać oliwę jednocześnie miksując bardzo powoli na niskich obrotach. Spróbujcie sami jak Wam najlepiej smakuje.
- Spaghetti z pesto – będziecie potrzebować ok. 250g makaronu na ilość pesto podaną w przepisie.
- Kalorie = cały przepis (ok. 1 1/2 szklanki). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy