Uncategorized

Pesto z rukoli

22 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Pesto nie koniecznie musi być z bazylii! Tym razem pesto zrobiłam z rukoli z dodatkiem pistacji. Jest pyszne! Smakuje bardziej wyraziście w porównaniu do pesto z bazyli, jest bardziej 'pieprzne’, tak jak rukola. Warto je zrobić jeśli nie macie bazylii pod ręką lub w lodówce czeka na Was paczka już średnio wyglądającej rukoli. Pesto z rukoli możcie użyć jako sos do makaronu lub jako dressing do sałatki.

Pesto z rukoli w zielonej misce, na wierzchu liście rukoli i pistacje.

Składniki

Do zrobienia pesto z rukoli potrzebujecie: (ilości składników są podane na końcu postu)

  • rukoli
  • pistacji – pistacje najlepiej pasują do tego pesto ale jeśli ich nie macie sprawdzą się również migdały lub nerkowce
  • ser parmezan – można również użyć grana padano lub parmezan pół na pół z pecorino (pyszne), lub 2/3 parmezanu i 1/3 gruyere (również pyszne)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • czosnek
  • sok z cytryny i skórka (dobrze jest użyć ekologicznych cytryn)
Składniki potrzebne do przygotowania pesto z rukoli.

Jak zrobić pesto z rukoli krok po kroku

Najprostszym sposobem na zrobienie pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera/malaksera i zmiksowanie aż powstanie sos. Oliwa z oliwek miksowana na wysokich obrotach miksera staje się trochę gorzka (nie każdy to jednak wyczuwa!) więc ja wolę zmiksować najpierw wszyskie składniki bez oliwy a potem powoli dodawać oliwę jednocześnie miksując bardzo powoli na niskich obrotach. Spróbujcie sami jak Wam najlepiej smakuje.

Pesto możecie zmiksować blenderem ręcznym lub w malakserze.

Składniki na pesto z rukoli w misie malaksera. Zmiksowane składniki na pesto z misie malaksera.

KROK 1: Dodajemy wszystkie składniki na pesto oprócz oliwy (rukola, pistacje, ser, czosnek, skórka i sok z cytryny) do misy malaksera.

KROK 2: Miksujemy aż będą dobrze zmiksowane (ja lubię moje pesto z małymi grudkami, ale jeśli wolicie bardziej gładki sos miksujcie trochę dłużej).

Oliwa dodawana do misy miksera. Pesto z rukoli nabierane na łyżkę w misie malaksera.

KROK 3: Powoli dodajemy oliwę jednocześnie miksując pesto na bardzo małych obrotach (można też przenieść pesto do miski i za pomocą trzepaczki, ręcznie, wmieszać oliwę).

KROK 4: Miksujemy powoli aż powstanie sos. Możecie dodać więcej oliwy, jeśli chcecie, żeby Wasze pesto miało rzadszą konsystencję.

Smacznego!

Pesto z rukoli z zielonej misce nabierane na łyżkę.

Inne przepisy na pesto

Do czego można użyć pesto

Przechowywanie

Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.

Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli z dodatkiem pistacji.
Pin This Recipe!
Arugula pistachio pesto in a green bowl.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 10 min
porcje 1.5 szklanki
kalorie 1768kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 125 g rukoli
  • 90 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g pistacji prażonych i solonych, waga bez skorupek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 135 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Dodajemy wszystkie składniki na pesto oprócz oliwy (rukola, pistacje, ser, czosnek, skórka i sok z cytryny) do misy malaksera.
  • Miksujemy aż będą dobrze zmiksowane (ja lubię moje pesto z małymi grudkami, ale jeśli wolicie bardziej gładki sos miksujcie trochę dłużej).
  • Powoli dodajemy oliwę jednocześnie miksując pesto na bardzo małych obrotach (można też przenieść pesto do miski i za pomocą trzepaczki, ręcznie, wmieszać oliwę).
  • Miksujemy powoli aż powstanie sos. Możecie dodać więcej oliwy, jeśli chcecie, żeby Wasze pesto miało rzadszą konsystencję.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zamiast pistacji można użyć migdałów lub nerkowców. Najprostszym sposobem na zrobienie pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera/malaksera i zmiksowanie aż powstanie sos. Oliwa z oliwek miksowana na wysokich obrotach miksera staje się trochę gorzka (nie każdy to jednak wyczuwa!) więc ja wolę zmiksować najpierw wszyskie składniki bez oliwy a potem powoli dodawać oliwę jednocześnie miksując bardzo powoli na niskich obrotach. Spróbujcie sami jak Wam najlepiej smakuje.
  • Spaghetti z pesto – będziecie potrzebować ok. 250g makaronu na ilość pesto podaną w przepisie.
  • Kalorie = cały przepis (ok. 1 1/2 szklanki). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj sos
Kuchnia inspirowane kuchnią włoską
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here