Ryż z kalafiora to pyszny pomysł na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Może być podany jako dodatek do dania głównego, wygląda i smakuje podobnie jak ryż, ale jest mniej kaloryczny (mi akurat smakuje bardziej niż zwykły ryż!). Kalafior rozdrabniamy w malakserze, aż będzie przypominał ziarna ryżu, następnie smażymy na maśle z czosnkiem i doprawiamy parmezanem, pietruszką i skórką z cytryny. Smakuje genialnie!
Innym świetnym pomysłem na kalafior są steki z kalafiora.
Składniki
(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu)
Oto co potrzebujecie do przygotowania ryżu z kalafiora:
- kalafior – najlepiej świeży, ale może też być mrożony (ale ”ryż” nie będzie chrupiący)
- ser parmezan – można tez użyć grana padano albo pominąć (ale bardzo polecam, bo dodaje dużo smaku)
- bulion – może być warzywny lub z kurczaka, można też dodać wodę z dobrej jakości kostkami bulionowymi
- masło
- czosnek
- skórka z cytryny
- posiekana pietruszka
Jak zrobić ryż z kalafiora krok po kroku
KROK 1: Przerabiamy kalafiora na ”ryż”: Odciąć zewnętrzne liście kalafiora (można je wyrzucić, albo zostawić sobie i dodać do domowego bulionu warzywnego). Kalafior podzielić na mniejsze części, następnie rozdrobnić w malakserze, aż cząstki kalafiora będą przypominać ziarna ryżu (kalafior miksujemy z przerwami na wolnych obrotach, żeby nie był za bardzo rozdrobniony). Jeśli nie macie malaksera można go również posiekać nożem lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Odmierzamy 500g potrzebne do tego przepisu.
KROK 2: Rozgrzewamy masło na dużej patelni na średnim ogniu. Jak będzie gorące dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku i smażymy je mieszając ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
KROK 3: Dodajemy kalafior. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko zabrązowiony od spodu.
KROK 4: Dodajemy bulion i gotujemy kalafior, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3-4 minuty, lub aż będzie miękki, ale wciąż lekko chrupiący.
KROK 5: Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, posiekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Inne metody przygotowania ryżu z kalafiora
Ryż z kalafiora można również przyrządzić w piekarniku: wystarczy wymieszać wszystkie składniki oprócz bulionu (nie będzie potrzebny) i rozłożyć w równej warstwie na blaszce do pieczenia. Piec w 200°C przez ok. 10-15 minut, lub aż kalafior będzie miękki. To dobry sposób na przygotowanie dużej ilości ryżu z kalafiora, ale wychodzi on trochę mniej chrupiący niż z patelni.
Przechowywanie
Ryż z kalafiora świetnie się odgrzewa: można go odgrzać na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można go również zamrozić. Nieugotowany ryż z kalafiora można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Z czym podać ryż z kalafiora
- Najbardziej lubię go podać z pieczonym łososiem w sosie pomarańczowym
- pieczona pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-tymiankowej
- Pieczone piersi z kurczaka w majonezie
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Ryż z kalafiora
składniki
- 500 g kalafiora 1 bardzo mały kalafior
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki 125g bulionu, warzywnego lub z kurczaka
- 45 g tartego sera parmezan
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Przerabiamy kalafiora na ”ryż”: Odciąć zewnętrzne liście kalafiora. Kalafior podzielić na mniejsze części, następnie rozdrobnić w malakserze, aż cząstki kalafiora będą przypominać ziarna ryżu (kalafior miksujemy z przerwami na wolnych obrotach, żeby nie był za bardzo rozdrobniony). Jeśli nie macie malaksera można go również posiekać nożem lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Rozgrzewamy masło na dużej patelni na średnim ogniu. Jak będzie gorące dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku i smażymy je mieszając ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
- Dodajemy kalafior. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko zabrązowiony od spodu.
- Dodajemy bulion i gotujemy kalafior, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3-4 minuty, lub aż będzie miękki, ale wciąż lekko chrupiący.
- Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, posiekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Smacznego!
uwagi
- Parmezan (lub grana padano) można pominąć, ale polecam go dodać bo dodaje bardzo dużo smaku.
- Przechowywanie: Ryż z kalafiora świetnie się odgrzewa: można go odgrzać na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można go również zamrozić. Nieugotowany ryż z kalafiora można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
- Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
1 komentarz
Polikosia
30 maja 2022 o 12:40Megaaaa, ryż w wersji fit okazuje się być przepyszny. Dziękuję za przepis i Polecam