mięso/ OBIAD/ Walentynki

Udka z kurczaka z harissą, sosem z wodą różaną i cytrynowym kuskusem

11 marca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 1 listopada 2019 przez Aleksandra

To jeden z moich ulubionych obiadów. Udka kurczaka marynowane w harissie – aromatycznej paście z ostrych papryk, kuminu, kolendry i czosnku, z delikatnym mięsem odchodzącym od kości i chrupiącą skórką. Piekę je razem ze słodkimi marchewkami, cebulą i rodzynkami, a z płynu powstałego podczas pieczenia robię sos, do którego dodaję wodę różaną. Brzmi może egzotycznie i skomplikowanie, ale zakładając, że kupicie gotową pastę harissa (będzie w każdym sklepie z żywnością orientalną lub w internecie) przygotowanie obiadu zajmie Wam 20 minut. Bardzo polecam też kupić wodę różaną, jej dodatek naprawdę wynosi sos na wyższy poziom, jej zapach jest wspaniały. Jeśli nie będziecie jej już używać do gotowania to świetnie sprawdzi się jako tonik do twarzy. Jeśli nie znajdziecie pasty harissa to podaję również przepis jak łatwo i prosto jest ją zrobić w domu (przepis tutaj).

Udka z kurczaka z harissą, sosem z wodą różaną i cytrynowym kuskusem
Udka z kurczaka z harissą, sosem z wodą różaną i cytrynowym kuskusem

Co potrzebujecie:

składniki na udka z kurczaka z harissą

Udka z kurczaka z harissą krok po kroku:

etapy przygotowania udek z kurczaka z harissą
  1. Udka z kurczaka natrzeć pastą harissa, solą i pieprzem. Zostawić do marynowania najlepiej na noc.
  2. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać trochę wody, przykryć i piec 45 minut.
etapy przygotowania udek z kurczaka z harissą

3. Potem dodajemy cienko pokrojone marchewki i cebulę, oraz rodzynki.

4. Pieczemy bez przykrycia kolejne 45 minut, aż mięso z łatwością odchodzi od kości, a skórka jest chrupiąca

etapy przygotowania udek z kurczaka z harissą

5. Robimy sos: odcedzić warzywa, płyn zachować w małym garnku.

6. Dodać ocet jabłkowy i gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

etapy przygotowania udek z kurczaka z harissą

7. Garnek zdjąć z ognia i dodać wodę różaną.

8. Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Wymieszać z natką pietruszki i skórką z cytryny.

Zobacz jeszcze inny mój przepis z użyciem pasty harissa: kanapki z harissą, jajecznicą, awokado i kolendrą.

Udka z kurczaka z harissą, sosem z wodą różaną i cytrynowym kuskusem

Aromatyczne i miękkie mięso z kurczaka, polane pysznym sosem i podane z cytrynowym kuskusem.
harissa chicken
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 1 godz 30 min
całkowity czas 2 godz
porcje 2 porcje
kalorie 602kcal
autor Aleksandra

składniki

mięso i warzywa:

  • 2 udka z kurczaka ok. 600g
  • 4 mniejsze marchewki 200g, pokrojone na cienkie plasterki ok. 2-3mm
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 szalotki lub malutkie cebulki, 100g, pokrojone na cienkie plasterki
  • sól do smaku
  • ok. ½ szklanki wody

sos:

  • płyn postały w naczyniu podczas pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka wody różanej

kuskus:

  • ½ szklanki kuskusu
  • ½ szklanki wrzątku
  • 3 gałązki natki pietruszki drobno pocięte listki
  • 1 łyżeczka skórki startej z ekologicznej cytryny
  • sól i pieprz

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

mięso i warzywa:

  • Udka zamarynować na minimum kilka godzin, a najlepiej na 24 godziny. Natrzeć dokładnie mięso solą i pastą harissa, też pod skórką, tam gdzie to możliwe. Włożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry, przykryć naczynie folią plastikową, odstawić do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół. Wyjąć udka z lodówki.
  • Gdy piekarnik się nagrzeje wlać do naczynia z udkami około ½ szkladnki wody (tak żeby jej było w naczyniu na wysokość ok. 1 cm), naczynie przykryć pokrywą lub szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika, piec 45 minut.
  • Około 10 min przed upływem tego czasu przygotowac dodatki do mięsa.
  • Pokrojoną marchewkę, cebulę oraz rodzynki dołożyć do mięsa, uzupełnić naczynie wodą, jeśli jest taka potrzeba (np. z bardzo dużego naczynia woda szybko wyparuje), warzywa powinny być minimum w 1/2 przykryte płynem.
  • Piec bez przykrycia kolejne 45 minut, w tym czasie 1-2 razy polać płynem zbierającym się w naczyniu, pod koniec pieczenia obserwować czy skórka nie brązowi się za bardzo (udka można wtedy przykryć luźno folią). Jeśli skórka nie jest chrupiąca, to przestawić naczynie z kurczakiem na najwyższą półkę w piekarniku i piec aż będzie chrupiąca.
  • Wyjąć udka z piekarnika, są gotowe jeśli skórka jest zarumieniona i mięso z łatwością odchodzi od kości.

kuskus:

  • Około 10 min przed końcem pieczenia udek przygotować kuskus.
  • Suchy kuskus doprawić solą i pieprzem, zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 min.
  • Po upływie tego czasu dodać pietruszkę i skórkę z cytryny, wymieszać.

sos:

  • Udka wyjąć na talerz, warzywa przecedzić na sitku, zachowując w małym garnku sos, który zebrał się na dnie naczynia.
  • Do sosu dodać łyżkę octu jabłkowego i gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje (u mnie jego objętość zredukowała się o połowę i zostało mi około ¼ szklanki sosu).
  • Sos zdjąć z ognia, dodać do niego łyżkę wody różanej, wymieszać.

całość dania:

  • Kurczaka położyć na talerzu, obok wyłożyć warzywa, kuskus, polać wszystko sosem.

uwagi

* harissa jest bardzo ostra, ale jej smak po pieczeniu, wymieszaniu z sosem, mięsem, warzywami i kuskusem znacznie złagodnieje
* jeśli nie checie robić większej ilości pasty to podaję przepis na porcję do tego przepisu: 1 malutka cebulka, 2 ząbki czosnku, 2 papryczki chilli, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 czubate łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól. Cebulę, czosnek i chilli pokroić w drobną kostkę, na małej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę ok. 10 minut, dodać czosnek, chilli i przyprawy, smażyć ok minutę, dodać pokrojoną paprykę i smażyć ok 5 minut aż będzie miękka, na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić solą.
Rodzaj danie główne, dodatek do obiadu
Kuchnia blisko-wschodnia, północno-afrykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wymyślając ten przepis inspirowałam się przepisem na smażoną rybę z książki 'Jeruzalem’ Y. Ottolenghi i S. Tamimi.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ata
    16 sierpnia 2021 o 09:54

    5 gwiazdek
    Niesamowite!
    Wspaniały przepis doskonale spisany krok po kroku – aż chce się gotować. Co do samego przepisu… cudownie złożone smaki, które przenoszą w odległe strony… Pyszna przygoda dla podniebienia 🙂 Dziękuję za inspiracje, na pewno będę korzystała. Dodaję Everyday Delicious do ekranu głównego. Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Ola
    12 czerwca 2018 o 16:49

    5 gwiazdek
    Jakie to wyszlo pyszne! Zaserwowalam to gosciom i byli zachwyceni 🙂 dziekujemy za przepis 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 czerwca 2018 o 19:05

      Super! 🙂 Mi aż ślinka cieknie, jak sobie przypominam teraz o tym przepisie 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia Skóra
    11 marca 2018 o 20:08

    Nie wiem, czy u mnie w domu skorzystali by z takiego połączenia, ale ja na pewno 😉

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 marca 2018 o 14:50

      u mnie wszystkim bardzo smakowało, dlatego polecam 🙂

    5 from 2 votes

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here