Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią – coś pysznego! Jest to tradycyjny przepis na jabłka w cieście naleśnikowym, z tą różnicą, że do ciasta dodałam puree z dyni i przyprawę do piernika. Wyszło naprawdę pysznie, ciasto jest puszyste, bardzo aromatyczne i ma piękny kolor, dzięki puree z dyni. Smak dyni jest tylko lekko wyczuwalny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji!
Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią – krok po kroku:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Wymieszać składniki na ciasto, zanurzać w nim jabłka, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych i opruszyć cukrem pudrem.
Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
składniki
ciasto naleśnikowe:
- 1 duże jajko
- ½ szklanki puree z dynii 120g
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilli lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka miodu 50g
- 1 łyżeczka oleju
- ½ szklanki mleka 125 ml
- 2/3 szklanki mąki 100g
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu, imbiru i gałki muszkatałowej
jabłka:
- 2 większe jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny pominąć, jeśli używacie kwaśnych jabłek
dodatkowo:
- masło klarowane lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania, lub cukier waniliowy lub cukier puder zmieszany z cynamonem
Would you like to save this?
wykonanie
- Jabłka obrać, wyciąć rdzeń używając specjalnej wykrawaczki (jak na zdjęciach) lub ostrego nożyka, pokroić na plastry 5-7 mm, polać sokiem z cytryny.
- Do dużej miski dodać jajko, puree z dyni, ekstrakt z wanilli, miód, olej i mleko, wymieszać.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto (ale nie za długo). Ciasto powinno być gęste (gęstsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe), żeby dobrze przylegało do jabłek.
- Na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, rozgrzać na średnim ogniu masło klarowane, zanurzać plastry jabłek w cieście naleśnikowym, lekko potrząsnąć, żeby nadmiar ciasta spłynął, kłaść na patelni w odstępach.
- Smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki będą złote.
- Posypać cukrem pudrem (lekko ochłodzone placki) lub cukrem waniliowym lub cynamonowym (bardzo ciepłe placki).
- Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
3 komentarze
Gustaw
16 listopada 2021 o 16:26Wygląda pysznie! Czuję, że żona będzie zadowolona z dzisiejszej kolacji
Paulina Garnicka
9 października 2018 o 07:39Wyglądają bosko! Idealne na podwieczorek, do tego gorące herbatka i pyszności jak znalazł! 🙂
Aleksandra
9 października 2018 o 17:59dziękuję 🙂 bardzo polecam 🙂