małe desery/ placki i naleśniki/ polska/ śniadanie słodkie

Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią

6 października 2018 | Ostatnia aktualizacja: 25 września 2020 przez Aleksandra

Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią – coś pysznego! Jest to tradycyjny przepis na jabłka w cieście naleśnikowym, z tą różnicą, że do ciasta dodałam puree z dyni i przyprawę do piernika. Wyszło naprawdę pysznie, ciasto jest puszyste, bardzo aromatyczne i ma piękny kolor, dzięki puree z dyni. Smak dyni jest tylko lekko wyczuwalny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji!

Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią na talerzu

Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią – krok po kroku:

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Wymieszać składniki na ciasto, zanurzać w nim jabłka, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych i opruszyć cukrem pudrem.

dwa jabłka obrane ze skórki na talerzu
Jabłka pokrojone na plasterki na talerzu
Ciasto naleśnikowe z dynią w misce
plastry jabłek zanurzane w cieście naleśnikowym z dynią
Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią smażą się na patelni
Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią posypywane cukrem pudrem

Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią

Tradycyjny przepis na jabłka w cieście naleśnikowym, z dodatkiem puree z dyni i przyprawy do piernika
Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią Pumpkin pie apple ring pancakes
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 2 porcje
kalorie 904kcal

składniki

ciasto naleśnikowe:

  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki puree z dynii 120g
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilli lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka miodu 50g
  • 1 łyżeczka oleju
  • ½ szklanki mleka 125 ml
  • 2/3 szklanki mąki 100g
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu, imbiru i gałki muszkatałowej

jabłka:

  • 2 większe jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny pominąć, jeśli używacie kwaśnych jabłek

dodatkowo:

  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania, lub cukier waniliowy lub cukier puder zmieszany z cynamonem

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Jabłka obrać, wyciąć rdzeń używając specjalnej wykrawaczki (jak na zdjęciach) lub ostrego nożyka, pokroić na plastry 5-7 mm, polać sokiem z cytryny.
  • Do dużej miski dodać jajko, puree z dyni, ekstrakt z wanilli, miód, olej i mleko, wymieszać.
  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto (ale nie za długo). Ciasto powinno być gęste (gęstsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe), żeby dobrze przylegało do jabłek.
  • Na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, rozgrzać na średnim ogniu masło klarowane, zanurzać plastry jabłek w cieście naleśnikowym, lekko potrząsnąć, żeby nadmiar ciasta spłynął, kłaść na patelni w odstępach.
  • Smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki będą złote.
  • Posypać cukrem pudrem (lekko ochłodzone placki) lub cukrem waniliowym lub cynamonowym (bardzo ciepłe placki).
  • Smacznego!
Rodzaj śniadanie
Kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Gustaw
    16 listopada 2021 o 16:26

    Wygląda pysznie! Czuję, że żona będzie zadowolona z dzisiejszej kolacji

  • Odpowiedz
    Paulina Garnicka
    9 października 2018 o 07:39

    Wyglądają bosko! Idealne na podwieczorek, do tego gorące herbatka i pyszności jak znalazł! 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      9 października 2018 o 17:59

      dziękuję 🙂 bardzo polecam 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here