Placki z cukinii z kukurydzą i serem
Pyszne serowe placki z cukinii z kukurydzą, miękkie w środku, chrupiące na brzegach. Te placki z cukinii nie wyglądają jakoś fenomenalnie, ale musicie mi wierzyć – bardzo nadrabiają smakiem. Są przepyszne!! Testowałam ten przepis dosyć długo, kluczem do sukcesu jest dokładne odciśnięcie cukinii z wody. Bardzo ułatwia to dodanie soli, która wyciąga ją z warzywa. Z 1 kg cukinii można wycisnąć nawet 700g płynu! Potem zostaje już tylko odciśniętą cukinię pysznie doprawić – czosnkiem, ziołami prowansalskimi i parmezanem. Placki podane z jajkiem sadzonym, odrobiną jogurtu naturalnego i skropione sokiem z cytryny to prawdziwe niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie!
To również świetny pomysł, żeby przemycić warzywa dzieciom, moja córka cukinii nie lubi ale te placki zjadła 🙂
Jeśli lubicie tego typu placki 'na słono’ polecam również takie placki z mąki gryczanej (może być pszenna) z suszonymi pomidorami i parmezanem. Również są pyszne!
Placki z cukinii z kukurydzą i serem
składniki
placki:
- 1 kg cukinii + 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowensalskich
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 80 g kukurydzy z puszki 5 czubatych łyżek
- 4 łyżki mąki 40g
- sól i pieprz do smaku, dałam ok. ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
do smażenia:
- 2 łyżki masła klarowanego
do podania:
- 4 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
Would you like to save this?
wykonanie
- Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wymieszać z łyżeczką soli, odstawić na 10 minut.
- W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
- Gdy cukinia puści wodę, owinąć ją w ściereczkę kuchenną i dokładnie odcisnąć. Trzeba to zrobić naprawdę porządnie, im więcej wody wyciśniemy tym mniej mąki trzeba dodać i placki są pyszniejsze. Mi zostało ok. 300g cukinii!
- Cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Do smażenia trzeba użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, placki są dość delikatne.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać po 2 łyżki masy na placek. Każdy placek rozpłaszczyć na grubość ok. ¾ cm, wyrównać brzegi. Jeśli kawałki kukurydzy odpadną to wcisnąć je w środek placka. Smażyć po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu, aż placki będą zarumienione. Najłatwiej przewraca się silikonową łopatką, jedncześnie przytrzymując placek wypukłą stroną łyżki od góry.
- Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowym.
- Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone (żeby szybciej się smażyły można przykryć patelnię pokrywką), można również zrobić jajka w koszulce. Białka powinny być ścięte, a żółtka jeszcze płynne.
- Placki podawać z jajkami sadzonymi i jogurtem, całość skropić sokiem z cytryny. Podawać ciepłe.
- Smacznego!
uwagi
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Placki z cukinii z kukurydzą i serem – krok po kroku:
3 komentarze
Agata
8 maja 2020 o 14:19Bardzo dobre 🙂
Magdalena
6 lutego 2019 o 19:51uwielbiam placki z cukinii, ciekawa wersja;)
Aleksandra
6 lutego 2019 o 21:23dziękuję, to moja ulubiona wersja 🙂