amerykańska/ placki i naleśniki/ śniadanie słodkie

Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika)

13 lipca 2019 przez Aleksandra

Pyszne i puszyste pieczone pancakes z jagodami. Ciasto na placki pieczemy w kwadratowej/prostokątnej blaszce z wyposażenia piekarnika. Do zrobienia pancakes potrzebujecie tylko 1 miski i trzepaczki (nie trzeba miksera). Placki wychodzą lekkie, puszyste, tak samo dobre jak z patelni. Do tych cytrynowych placków świetnie pasują jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców, np. malin czy plasterków truskawek, a nawet użyć mrożonych owoców poza sezonem lub dodać kawałki czekolady. Świetnie smakują polane syropem klonowym, można je podać z kleksem jogurtu lub nawet bitej śmietany. Są pyszne również na drugi dzień, ja robię je zazwyczaj w niedzielę rano i to co zostanie zabieram ze sobą na następny w pudełku do pracy na śniadanie.

Inne przepisy na pancakes / placki na śniadanie: cytrynowe placki z ricottą i malinami lub w wersji wytrawnej: placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem.

Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika)
Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika) widok z góry
Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika) na talerzu

Pieczone placki z jagodami (pancakes z jagodami) krok po kroku:

pieczone placki z jagodami - etapy przygotowania 1
  1. Przygotować dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 34×34 cm (może być prostokątna, byle o podobnych wymiarach), natrzeć ją łyżką masła. Nagrzać piekarnik do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
  2. Do dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, maślankę, cukier i olej), wymieszać (można trzepaczką).
pieczone placki z jagodami - etapy przygotowania 2

4. Nad miską zawiesić sitko, do sitka dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Przesiać przez sitko, potem wymieszać z mokrymi składnikami, tylko do połączenia składników, nie dłużej.

5. Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

6. Na cieście rozsypać równą warstwą jagody, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła (pozostałe 3 łyżki). Blaszkę włożyć do piekanika i piec 10 minut, najlepiej jest położyć blaszkę półkę wyżej niż środkowa lub na najwyżej półce (wtedy trzeba pod koniec pieczenia pilnować, żeby naleśnik się za bardzo nie zabrązowił), wtedy naleśnik będzie lekko złoty na wierzchu, a nie blady.

7. Naleśnik pokroić na kwadraty, podawać polany syropem klonowym, można również go podać z kleksem jogurtu, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika)

Lekkie i puszyste cytrynowe placki z jagodami, pieczone w piekarniku na jednej blaszce.
pieczone placki z jagodami
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 5 porcji
kalorie 530kcal
autor Aleksandra

składniki

mokre składniki:

  • 4 duże jajka
  • skórka starta z 2 cytryn najlepiej ekologicznych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 240 ml maślanki ok. 1 szklanka
  • 150 g cukru lub ksylitolu, ok. 3/4 szklanki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła

suche składniki:

  • 280 g mąki ok. 2 szkl -2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 250 g jagód ok. 2 szklanki
  • 4 łyżki masła 1 łyżką natrzeć blaszkę, 3 łyżki na wierzch naleśnika

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotować dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 34×34 cm (może być prostokątna, byle o podobnych wymiarach), natrzeć ją łyżką masła.
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Do dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, maślankę, cukier i olej), wymieszać (można trzepaczką).
  • Nad miską zawiesić sitko, do sitka dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Przesiać przez sitko, potem wymieszać z mokrymi składnikami, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
  • Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
  • Na cieście rozsypać równą warstwą jagody, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła (pozostałe 3 łyżki).
  • Blaszkę włożyć do piekanika i piec 10 minut, najlepiej jest położyć blaszkę półkę wyżej niż środkowa lub na najwyżej półce (wtedy trzeba pod koniec pieczenia pilnować, żeby naleśnik się za bardzo nie zabrązowił), wtedy naleśnik będzie lekko złoty na wierzchu, a nie blady.
  • Naleśnik pokroić na kwadraty, podawać polany syropem klonowym, można również go podać z kleksem jogurtu, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
  • Smacznego!

uwagi

– Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć łyżkę cukru waniliowego + 2 łyżeczki mleka/maślanki.
– Zamiast oleju kokosowego można użyć roztopione masło lub każdy inny olej.
– Zamiast jagód/borówek można użyć malin, plasterków truskawek, mrożonych owoców (bez rozmrażania), kawałków czekolady.
– Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub owinięte w folię plastikową. Na drugi dzień są równie dobre, w kolejne dni naleśniki są ok, ale owoce wyglądają nieszczególnie. Pancakes można odgrzać w piekarniku lub na patelni.
Rodzaj śniadanie
Kuchnia amerykańska, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Małgorzata
    16 sierpnia 2021 o 13:35

    Czy można użyć skyra proteinowego lub kefiru zamiast maślanki?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      16 sierpnia 2021 o 13:47

      można użyć kefiru, skyr się nie nadaje

  • Odpowiedz
    Ola
    19 lipca 2021 o 11:38

    właśnie się zajadam – przepis mistrzostwo!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 lipca 2021 o 12:56

      super!

  • Odpowiedz
    BARBARA
    19 listopada 2020 o 05:21

    Genialne jedzonko. Właśnie zjadłam na śniadanie. Pycha!!! Brawo za pomysł.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2020 o 08:21

      super 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here