Najlepszy kremowy sos kurkowy. Ze śmietanką, czosnkiem i pietruszką. Koniecznie do wypróbowania w czasie krótkiego sezonu kurkowego.
Składniki
Oto co potrzebujecie na sos kurkowy (pełna lista składników znajduje się na końcu postu):
- kurki (można oczywiście użyć innych grzybów do tego przepisu)
- czosnek i cebula
- śmietana kremówka (30-36%)
- bulion (z kurczaka lub warzywny)
- sos Worcestershire (opcjonalnie, ale daje dużo smaku)
- świeża pietruszka.
To jest taka podstawowa wersja tego sosu, co możecie jeszcze dodać:
- świeży lub suszony tymianek – ok. 1 łyżeczka (świeży dodajemy z czosnkiem, suszony razem z cebulą)
- chlust białęgo wytrawnego wina (ok. 1/3 szklanki, dodajemy po kurkach) lub 2-3 łyżeczki soku z cytryny (dodajemy na sam koniec)
- sos można również zagęścić mąką: dodajemy 1/2 łyżki mąki zaraz po usmażeniu kurek (dokładnie mieszamy) a przed dodaniem wina/bulionu/śmietany
Z czym podać sos kurkowy
- gnocchi z ricottą
- makaronem (np. spaghetti, mam na stronie również przepis na spaghetti z kurkami i pomidorami)
- makaronem i podsmażoną na patelni piersią z kurczaka / polędwiczkami wieprzowymi
- kopytkami / leniwymi / kluskami śląskimi.
To co wyróżnia ten sos kurkowy to dodatek sosu worcestershire – dodaje on mnóstwo pysznego smaku. Sos z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej niż sos na bazie białego wina. Jeśli nie macie sosu Worcestershire lub nie możecie go znaleźć to można go zupełnie pominąć lub dodać mały chlust białego wina (zaraz po dodaniu czosnku).
Czy trzeba myć kurki na sos kurkowy?
Moim zdaniem, tak. Ja normalnie szybko myję kurki wodą (rozproszonym strumieniem wody), aż są czyste i niepokryte ziemią. Niektórzy twierdzą, że kurek nie powinno się myć, tylko oczyścić je delikatnie gąbeczką, żeby nie chłonęły wody. Ja kurki myję, bo po pierwsze zajmuje to mniej czasu, a po drugie nie robi to tutaj wielkiej różnicy w smaku.
Kurki łatwo chłoną wodę podczas mycia, ale i bez tego zawierają w sobie sporo wody. Sos ten robiłam zarówno myjąc kurki w wodzie jak i tylko oczyszczając je wilgotną gąbeczką/ręcznikiem papierowym. Kurki oczyszczone gąbeczką faktycznie łatwiej się smażyły i brązowiły, jednak znaczącej różnicy smakowej pomiędzy dwoma sosami nie było.
Śmietana, masło, bulion, same kurki i sos worcestershire dodają tyle smaku, że smak brązowienia grzybów na patelni nie jest zbytnio wyczuwany. Oczyszczanie każdej kurki po kolei (ja oczyszczam dokładnie, bo nie chcę jeść ziemi) jest o wiele bardziej czasochłonne niż szybkie umycie kurek i osuszenie, dlatego rezygnuję z tego w tym przepisie.
Brązowienie się grzybów będzie też zależeć od ich ilości. Mała ilość grzybów smażona na dużej patelni na dużym ogniu i tak się lekko zabrązowi. W przypadku poniższego przepisu kurki i tak od razu puszczą wodę, bo jest ich po prostu dużo. Żeby osuszyć kurki można użyć wirówce do sałaty lub umyte kurki zostawić na noc w lodówce i gotować na drugi dzień.
Jak zrobić sos kurkowy krok po kroku
- Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle klarowanym.
- Dodać umyte i osuszone kurki (większe grzyby pocięte na mniejsze części), chwilę podsmażyć.
3. Dodać bulion, śmietanę, chwilę pogotować.
4. Doprawić sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Dodać mąkę, zagotować i odstawić z ognia. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Inne przepisy z wykorzystaniem kurek:
- spaghetti z kurkami i pomidorami
- placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem
- kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, kurkami i suszonymi pomidorami
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Sos kurkowy
składniki
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g kurek
- 1/2 szklanki śmietany 30-36%
- 1/2 szklanku bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 2 łyżeczki sosu worcestershire można pominąć lub dodać mały chlust białego wytrawnego wina
- 1-2 łyżeczki mąki można pominąć
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki lub koperku
Would you like to save this?
wykonanie
- Kurki dokładnie umyć i osuszyć. Większe kurki pokroić na dwie lub 3 części, mniejsze zostawić w całości.
- Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek bardzo drobno.
- Rozgrzać masło/olej na patelni, dodać cebulę i smażyć na nisko-średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę.
- Dodać kurki, smażyć smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty.
- Dodać śmietanę, bulion, sos worcestershire, gotować jeszcze 2 minuty.
- Dodać mąkę, zagotować, odstawić z ognia.
- Doprawić solą i pieprzem, wmieszać pokrojoną pietruszkę.
- Smacznego!
uwagi
- Co można jeszcze dodać do sosu:
- świeży lub suszony tymianek – ok. 1 łyżeczka (świeży dodajemy z czosnkiem, suszony razem z cebulą)
- chlust białęgo wytrawnego wina (ok. 1/3 szklanki, dodajemy po kurkach) lub 2-3 łyżeczki soku z cytryny (dodajemy na sam koniec)
- sos można również zagęścić mąką: dodajemy 1/2 łyżki mąki zaraz po usmażeniu kurek (dokładnie mieszamy) a przed dodaniem wina/bulionu/śmietany
- Jak oczyścić i osuszyć kurki: Kurki opłukać dokładnie pod strumieniem rozproszonej wody, następnie osuszyć – np. w wirówce do sałaty, a potem delikatnie ręcznikami papierowymi.
- Ten sos jest bardzo uniwersalny, będzie pasował do wielu dań. Możecie go podać z:-
- kopytka / leniwe / kluski śląskie
- gnocchi z ricottą
- makaronem (np. spaghetti lub tagliatelle)
- makaronem i podsmażoną na patelni piersią z kurczaka / polędwiczkami wieprzowymi
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy