Jest to mój absolutnie ulubiony sposób na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Pieczony kalafior jest pyszny, miękki i ma złociste chrupiące brzegi. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu – wystarczy natrzeć go przyprawami i upiec. Podanie kalafiora w formie 'steków’ to świetny pomysł na elegancki wegetariański obiad. Moim ulubionym dodatkiem do tego kalafiora jest hiszpański sos romesco (bardzo prosty sos z pomidorów, papryki i orzechów).
Składniki – czego potrzebujesz
- Cała głowa kalafiora – najlepiej kupić średni / duży kalafior, ale mniejszy też będzie ok (na zdjęciach jest mały, bo akurat taki udało mi się kupić).
- Oliwa z oliwek – nie oszczędzamy na oliwie (chodzi o ilość), jej połowa i tak zostanie na blaszce do pieczenia. Skoro pieczemy w wysokiej temperaturze można użyć taniej oliwy lub nawet rafinowanej oliwy z oliwek (nie extra-virgin).
- Przyprawy: w poniższym przepisie użyłam słodkiej czerwonej papryki i oregano ale jest też dużo innych kombinacji smakowych, które świetnie pasują do kalafiora (patrz niżej). Te przyprawy będą najbardziej pasować jeśli będziecie tak jak ja podawać te steki z kalafiora z sosem romesco.
Jak zrobić pieczone steki z kalafiora krok po kroku
- Przygotować wszystkie składniki.
- Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
- Całą głowę kalafiora kroimy na plastry (’steki’). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób.
- Kalafiora natrzeć dokładnie przyprawami z oliwą ze wszystkich stron i piec, aż będzie miękki.
Czym jeszcze można przyprawić steki z kalafiora:
- po indyjsku – użyjcie przyprawy garam masala i kurkumy
- na sposób bliskowchodni – przyprawa zataar i sezam
- po meksykańsku – oregano, kmin rzymski, suszona kolendra i pieprz cayenne
- po włosku – zioła włoskie i tarty parmezan (serem posypujemy pod koniecz pieczenia lub już na upieczony kalafior)
- po grecku – posiekana natka pietruszki, sok i skórka z cytryny, czosnek.
- po marokańsku – można użyć mieszanki przypraw Ras-el-hanout lub mieszanki kolendry, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kurkumy, kminu i imbiru.
Z czym podać steki z kalafiora
- jak już wyżej wspominałam moim ulubionym dodatkiem jest sos romesco
- włoskie pesto
- dip jogurtowo-ziołowy z cytryną (jak w tym przepisie na pieczonego pstrąga)
- sos chimichurri – klasyczny sos często podawany z stekiem mięsnym
- sos kurkowy – poza sezonem kurkowym można użyć pieczarek
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Pieczone steki z kalafiora
składniki
- 1 średni kalafior
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek 80 ml
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1,5 łyżki oregano
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Nagrzać piekarnik do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
- Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
- Pokroić głowę kalafiora na steki (plastry). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób. Użyj dużego noża, aby wyciąć zewnętrzne liście, a następnie przytnij dolną część rdzenia, ale tylko trochę! Potrzeba sporej części rdzenia, żeby plaster dobrze trzymał kształt i nie kruszył się. Najpierw przekrajamy głowę kalafiora na środku na pół, potem kroimy na plastry o grubości 2,5–3 cm. Zostaną jeszcze różyczki, można je upiec razem z plastrami lub użyć do jakiegoś innego dania (np. zupy). Tej odkrojonej części łodygi nie wyrzucamy, odkrajamy skórkę i kroimy na 1.5 cm plasterki i pieczemy razem ze stekami.
- Rozłożyć plastry kalafiora na blaszce do pieczenia i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
- Piec przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki i ładnie zabrązowiony.
- Smacznego!
10 komentarzy
Ulalala
9 lipca 2021 o 09:10Czy potrzebny jest papier do pieczenia, czy używacie jedynie nałuszczonej blaszki?
Aleksandra
9 lipca 2021 o 10:58Można użyć tylko natłuszczonej blaszki lub papieru do pieczenia. Bez papieru do pieczenia kalafior się trochę lepiej brązowi, szczególnie jeśli blaszka jest czarna/ciemna.
Ulalala
9 lipca 2021 o 11:33Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂 właśnie piekę! Niestety mija już godzina a kalafior na wpół surowy… no zobaczymy co z tego będzie hahahah
Aleksandra
9 lipca 2021 o 11:50to albo był pokrojony za grubo albo temperatura piekarnika jest zbyt niska, na pewno się w końcu upiecze
ania
20 maja 2021 o 19:13dziękuję za przepis i dodane informacje! szczególnie z czym jeszcze można zjeść stek kalafiorowy. pozdrowienia
Aleksandra
20 maja 2021 o 20:42cieszę się, że smakowało 🙂
Maria
14 marca 2021 o 10:04Bardzo smaczne danie, łatwe w przygotowaniu. Efektownie wygląda, polecam.
Aleksandra
14 marca 2021 o 14:21dziękuję!
DomologiaStosowana
20 maja 2020 o 10:50Ten stek smakuje wybornie! Genialny pomysł na obiad czy kolację. Mój mąż był bardzo pozytywnie zaskoczony. 🙂
Aleksandra
20 maja 2020 o 13:57cieszę się, że smakowało 🙂