obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Pieczone steki z kalafiora

10 października 2019 | Ostatnia aktualizacja: 9 maja 2021 przez Aleksandra

Jest to mój absolutnie ulubiony sposób na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Pieczony kalafior jest pyszny, miękki i ma złociste chrupiące brzegi. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu – wystarczy natrzeć go przyprawami i upiec. Podanie kalafiora w formie 'steków’ to świetny pomysł na elegancki wegetariański obiad. Moim ulubionym dodatkiem do tego kalafiora jest hiszpański sos romesco (bardzo prosty sos z pomidorów, papryki i orzechów).

Pieczone steki z kalafiora na czarnej blaszce do pieczenia.

Składniki – czego potrzebujesz

  • Cała głowa kalafiora – najlepiej kupić średni / duży kalafior, ale mniejszy też będzie ok (na zdjęciach jest mały, bo akurat taki udało mi się kupić).
  • Oliwa z oliwek – nie oszczędzamy na oliwie (chodzi o ilość), jej połowa i tak zostanie na blaszce do pieczenia. Skoro pieczemy w wysokiej temperaturze można użyć taniej oliwy lub nawet rafinowanej oliwy z oliwek (nie extra-virgin).
  • Przyprawy: w poniższym przepisie użyłam słodkiej czerwonej papryki i oregano ale jest też dużo innych kombinacji smakowych, które świetnie pasują do kalafiora (patrz niżej). Te przyprawy będą najbardziej pasować jeśli będziecie tak jak ja podawać te steki z kalafiora z sosem romesco.

Jak zrobić pieczone steki z kalafiora krok po kroku

Składniki na steki z kalafiora. Przyprawy z oliwa w niebieskiej filiżance.
Głowa kalafiora przekrojona na pół. Steki z kalafiora na blaszce do pieczenia.
  1. Przygotować wszystkie składniki.
  2. Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
  3. Całą głowę kalafiora kroimy na plastry (’steki’). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób.
  4. Kalafiora natrzeć dokładnie przyprawami z oliwą ze wszystkich stron i piec, aż będzie miękki.

Czym jeszcze można przyprawić steki z kalafiora:

  • po indyjsku – użyjcie przyprawy garam masala i kurkumy
  • na sposób bliskowchodni – przyprawa zataar i sezam
  • po meksykańsku – oregano, kmin rzymski, suszona kolendra i pieprz cayenne
  • po włosku – zioła włoskie i tarty parmezan (serem posypujemy pod koniecz pieczenia lub już na upieczony kalafior)
  • po grecku – posiekana natka pietruszki, sok i skórka z cytryny, czosnek.
  • po marokańsku – można użyć mieszanki przypraw Ras-el-hanout lub mieszanki kolendry, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kurkumy, kminu i imbiru.

Z czym podać steki z kalafiora

Steki z kalafiora z sosem romesco

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pieczone steki z kalafiora

Najlepszy sposób na przygotowanie kalafiora – miękki kalafior z chrupiącymi złocistymi brzegami.
cauliflower steaks
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 403kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 80 ml
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
  • Pokroić głowę kalafiora na steki (plastry). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób. Użyj dużego noża, aby wyciąć zewnętrzne liście, a następnie przytnij dolną część rdzenia, ale tylko trochę! Potrzeba sporej części rdzenia, żeby plaster dobrze trzymał kształt i nie kruszył się. Najpierw przekrajamy głowę kalafiora na środku na pół, potem kroimy na plastry o grubości 2,5–3 cm. Zostaną jeszcze różyczki, można je upiec razem z plastrami lub użyć do jakiegoś innego dania (np. zupy). Tej odkrojonej części łodygi nie wyrzucamy, odkrajamy skórkę i kroimy na 1.5 cm plasterki i pieczemy razem ze stekami.
  • Rozłożyć plastry kalafiora na blaszce do pieczenia i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
  • Piec przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki i ładnie zabrązowiony.
  • Smacznego!

uwagi

Z dużego kalafiora otrzymacie około 4 steków, ze średniego 3 steki a z małego 2 + dodatkowe różyczki. Taki mały kalafior to porcja na 2 osoby.
Rodzaj danie główne, dodatek do obiadu
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ulalala
    9 lipca 2021 o 09:10

    Czy potrzebny jest papier do pieczenia, czy używacie jedynie nałuszczonej blaszki?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      9 lipca 2021 o 10:58

      Można użyć tylko natłuszczonej blaszki lub papieru do pieczenia. Bez papieru do pieczenia kalafior się trochę lepiej brązowi, szczególnie jeśli blaszka jest czarna/ciemna.

      • Odpowiedz
        Ulalala
        9 lipca 2021 o 11:33

        Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂 właśnie piekę! Niestety mija już godzina a kalafior na wpół surowy… no zobaczymy co z tego będzie hahahah

        • Odpowiedz
          Aleksandra
          9 lipca 2021 o 11:50

          to albo był pokrojony za grubo albo temperatura piekarnika jest zbyt niska, na pewno się w końcu upiecze

  • Odpowiedz
    ania
    20 maja 2021 o 19:13

    dziękuję za przepis i dodane informacje! szczególnie z czym jeszcze można zjeść stek kalafiorowy. pozdrowienia

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 maja 2021 o 20:42

      cieszę się, że smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    Maria
    14 marca 2021 o 10:04

    5 gwiazdek
    Bardzo smaczne danie, łatwe w przygotowaniu. Efektownie wygląda, polecam.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      14 marca 2021 o 14:21

      dziękuję!

  • Odpowiedz
    DomologiaStosowana
    20 maja 2020 o 10:50

    Ten stek smakuje wybornie! Genialny pomysł na obiad czy kolację. Mój mąż był bardzo pozytywnie zaskoczony. 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 maja 2020 o 13:57

      cieszę się, że smakowało 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here