Pyszna owsianka bananowo-kokosowa z kwaśnym i egzotycznym owocem makarui. Słodka od banana i syropu klonowego, lekko kwaśna od marakui i soku z limonki, uzupełniona smakiem kokosa, w postaci oleju kokosowego i wiórków kokosowych, którymi posypujemy owsiankę na końcu – jest to świetne połączenie smaków.
Kto jeszcze nie próbował marakui, musi to szybko nadrobić 🙂 oczywiście można ją tutaj pominąć, ale dodaje tej owsiance naprawdę pysznego, niespotykanego smaku. Dodatkowo owsianka robi się błyskawicznie!
Składniki:
Oto co potrzebujecie:
- płatki owsiane – ja lubię używać górskich płatów bo krócej się gotują (ok. 3 minuty) w przeciwieństwie do zwykłych płatków, które potrzebują ok. 10 minut
- mleko – może być krowie lub roślinne (np. migdałowe lub owsiane, kokosowego bym tutaj nie użyła, jest za tłuste)
- banany – ta owsianka to świetny sposób na zużycie bardzo dojrzałych bananów
- marakuja – to tropikalny owoc o słodko-kwaśnym smaku, dojrzała marakuja jest pomarszczona jak na zdjęciach, w środku owocu znajdują się pestki i miąższ – pestki są jadane (są lekko chrupiące)
- olej kokosowy (koniecznie nierafinowany, o smaku i zapachu kokosa)
- syrop klonowy – do posłodzenia, można użyć miodu lub ksylitolu
- sok z limonki – równoważy słodycz owsianki, bardzo polecam użyć, można też użyć soku z cytryny
- kurkuma – opcjonalnie, dodałam ją dla koloru, jest również bardzo zdrowa
- sól
- wiórki kokosowe – do posypania na wierzch owsianki
Jak zrobić krok po kroku:
Krok 1: Do małego garnka dodać płatki owsiane z mlekiem, kurkumą i solą.
Krok 2: Gotować około 3 minut, aż płatki będą miękkie (użyłam tradycyjnych płatków ale drobnych, które gotują się szybko, zwykłe duże płatki trzeba gotować dłużej, ok. 8-10 minut i w razie potrzeby dodać więcej płynu). Garnek zdjąć z ognia.
Krok 3: Banany rozgnieść widelcem na papkę i dodać do owsianki.
Krok 4: Marakuję przekroić na pół i łyżeczką wyjąć nasiona i miąższ, dodać do owsianki.
Krok 5: Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (olej kokosowy, syrop klonowy, sok z limonki).
Krok 6: wymieszać i podawać posypane wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Ta owsianka świetnie nadaje się również dla dzieci, także takich małych przy rozszerzaniu diety (nie dodaję wtedy syropu klonowego, soli, soku z limonki oraz gotuję owsiankę na wodzie, a nie na mleku), na samym początku rozszerzania diety miksowałam taką owsiankę na puree.
Zobacz również inne pomysły na śniadania.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Bananowo-kokosowa owsianka z marakują
składniki
- 100 g drobnych płatków owsianych 1 szklanka, mogą też być normalne płatki
- 400 ml mleka krowiego / roślinnego 1 i 2/3 szklanki
- ½ łyżeczki kurkumy
- mała szczypta soli
- 2 banany rozgniecione widelcem
- 2 małe marakuje miąższ wybrany łyżeczką
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki soku z limonki lub z cytryny
- do posypania: wiórki kokosowe
Would you like to save this?
wykonanie
- W średnim garnku zagotować płatki owsiane z mlekiem, kurkumą i solą. Gotować około 3 minut, aż płatki będą miękkie (użyłam tradycyjnych płatków ale drobnych, które gotują się szybko, zwykłe duże płatki trzeba gotować dłużej, ok. 8-10 minut i w razie potrzeby dodać więcej płynu).
- Garnek zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki (rozgniecione widelcem 2 banany, miąższ marakui, olej kokosowy, syrop klonowy i sok z limonki), wymieszać.
- Podawać ciepłe, można posypać wiórkami kokosowymi.
uwagi
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
2 komentarze
Tekla
8 grudnia 2017 o 17:35Ja natrafiłam chyba na jakąś trefną marakuje, bo po prostu była niesmaczna. Muszę jeszcze raz gdzieś kupić i może się przekona.
Aleksandra
8 grudnia 2017 o 18:03tak?? to koniecznie! dojrzałe marakuje mają bardzo pomarszczoną skórkę 🙂 im bardziej pomarszczona tym lepiej 🙂