Briami – grecka warzywna zapiekanka
Prosta i szybka do zrobienia grecka zapiekanka. Składa się z dużej ilości warzyw – bakłażana, cukinii, pomidorów, ziemniaków i cebuli, pieczonych w piekarniku. Warzywa wychodzą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. Są przepysznie doprawione – oregano, miętą, pietruszką, oliwkami, skórą z cytryny i dużą ilością dobrej oliwy. Na wierzchu z pysznym roztopionym, złocistym serem. Jadłam to danie parę razy w greckich restauracjach i bardzo mi smakowało. Jednak warzywa były bardziej duszone, o wiele bardziej miękkie i było mniej ziemniaków. U mnie ziemniaków jest dużo, no ale cóż.. lubimy ziemniaki 🙂 Najczęściej podawane jest z serem feta. Warzywa można również dusić w garnku, ale ja lubię bardziej wersję zapiekaną z serem.
Wykonanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pokroić wszystkie warzywa, wymieszać z oliwą i przyprawami oraz uzbroić się w cierpliwość na 30 minut pieczenia – prościej się nie da! W smaku wyróżniają tę zapiekankę wyraziste przyprawy, duża ilość czosnku (na pewno nie będzie za dużo, pieczony czosnek traci swój ostry smak) i najważniejsze: ser pecorino. To jeden z mój ulubionych serów, przypomina parmezan, ale ma bardziej charakterystyczny smak bo powstaje z mleka owczego, a nie krowiego. Nie jest to wprawdzie typowo greci ser (jest to włoski ser), jednak bardzo tu pasuje i w smaku przypomina niektóre greckie sery (np. kefalograviera). Możecie również użyć łatwo dostępny ser feta – można go pokruszyć na warzywa po upieczeniu lub dodać do piekarnika 5 minut przed końcem pieczenia. Oryginalnie danie jest podawane raczej z serem feta, ale jak spróbujecie pysznego, roztopionego na warzywach sera, raczej do fety nie wrócicie.
Spróbujcie koniecznie tej zapiekanki, jest naprawdę przepyszna!
Jest to zmodyfikowany przepis z bloga Bea w kuchni.
Podobnym daniem do briami jest francuskie ratatouille – przepis znajdziecie tutaj. Jeśli lubicie ser pecorino to spróbujcie koniecznie słynny włoski makaron z serem i pieprzem – spaghetti cacio e pepe.
Briami – grecka warzywna zapiekanka
składniki
warzywa:
- 1 średnia cukinia 300g
- 1 średni bakłażan 300g
- 4 średnie ziemniaki 0,5kg
- 2 średnie pomidory 300g
- ½ średniej cebuli
ser:
- 150 g sera pecorino najlepiej średniotwardy lub sera feta
dodatki i przyprawy:
- 7 ząbków czosnku
- 8 zielone oliwki lub oliwki kalamata
- skórka z ½ cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej mięty lub świeżej
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku, uwaga: ser już jest lekko słony
Would you like to save this?
wykonanie
Pokroić warzywa i ser:
- Cukinię pokroić w plasterki 1 cm, bakłażana w 2 cm kostkę, ziemniaki w plasterki 0,5 cm, cebulę na półksiężyce 0,5 cm, czosnek na plasterki 1 mm, oliwki na plasterki.
- Nagrzać piekarnik do 200 °C / gaz 6, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
- Pomidory oblać gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na 16 części – czyli na ósemki, ósemki przekrójcie jeszcze na pół (wyjdzie Wam około 2 cm kostka).
- Ser pokroić w kostkę 1 cm.
Wymieszać warzywa z pozostałymi składnikami:
- Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wymieszaj wszystkie pokrojone składniki oprócz sera i czosnku. Ser z czosnkiem ułóż na warzywach (położone bezpośrednio na blaszce za bardzo się przypalają). Moja blaszka ma wymiary 33 x 33 cm, jeśli Twoja blaszka jest większa, dodaj na dno trochę wody, żeby warzywa, mniej stłoczone się, nie przywierały za bardzo do jej dna. Jeśli użyjecie mniejszej ilości warzyw – będą one bardziej zabrązowione, jeśli większej – bardziej uduszone, miękkie, mniej chrupiące. Mój przepis jest taki 'pomiędzy'.
Pieczenie:
- Piec przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące, ser roztopiony i zabrązowiony.
- Po upieczeniu można posypać natką pietruszki.
- Jeśli używacie sera feta możecie go pokruszyć na upieczonych warzywach lub dodać do warzyw w piekarniku około 5 minut przed końcem pieczenia.
- Smacznego!
Brak komentarzy