amerykańska/ ciasta/ Deser/ Impreza

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

19 listopada 2017 | Ostatnia aktualizacja: 25 września 2019 przez Aleksandra

Brownie to ciasto dla prawdziwych wielbicieli czekolady! Jest mocno czekoladowe, wilgotne i zbite, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Musicie koniecznie spróbować tej kombinacji smaków – solone i prażone fistaszki i śliwki. My oszaleliśmy na jego punkcie! Sól z orzeszków podkręca słodkość ciasta, lekko kwaśne śliwki sprawiają, że ciasto jest lżejsze.

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

Parę uwag:

  • Brownie jest ultraszybkie i proste do zrobienia, nie ma chyba prostszego i szybszego ciasta.
  • Ciasto upieczemy szybko, ale po upieczeniu dobrze jest się uzbroić w cierpliwość. Ważne jest żeby kroić brownie dopiero jak zupełnie wystygnie, zajmie to ok. 1-2 godziny. Wcześniej może być za płynne.
  • Świetnie smakuje na drugi dzień.
  • Najlepiej smakuje w tempetaturze pokojowej, lub lekko ciepłe.
  • Poza sezonem śliwki i orzeszki można pominąć.
  • Jako, że czekolada i kakao to główne składniki odpowiadające za smak ciasta, ważne żeby były dobrej jakości.
Brownie fistaszkowe ze śliwkami

Inne czekoladowe desery:

Zobacz jak zrobić brownie:

YouTube video
YouTube video

Brownie fistaszkowe ze śliwkami

Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe.
peanut brownies
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 45 min
całkowity czas 50 min
porcje 9 porcji
kalorie 506kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 225 g gorzkiej czekolady połamana na mniejsze kawałki
  • 200 g masła pocięte na kostkę
  • 250 g białego cukru zwykłego, nie drobnego
  • 3 duże jajka
  • 30 g kakao 5 łyżek
  • 90 g mąki
  • 170 g śliwek 6 średnich, okrągłych, raczej twardych
  • 75 g orzeszków ziemnych solonych i prażonych, ok. 1/2 szklanki, z grubsza pokrojone

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Piekarnik nastawić na 160 stopni / gaz 3, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
  • Przygotować kwadratową foremkę o wymiarach dna 21×21 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, czyli: położyć miskę (szklaną lub metalową) nad garnkiem z gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody. Do miski włożyć masło i czekoladę, garnek ściągnąć z ognia (miska jest wciąż na garnku, gorąca para wystarczy do rozpuszczenia masła i czekolady), mieszać aż się rozpuszczą.
  • Zdjąć miskę z garnka, odczekać około 5 minut, aż mieszanina trochę się ochłodzi (ale wciąż będzie ciepła), dodać cukier, wymieszać.
  • Dodać jajka, bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką.
  • Dodać przesiane przez sitko mąkę i kakao oraz orzeszki, krótko wymieszać.
  • Wlać masę do foremki, wyrównać.
  • Na wierzchu położyć połówki śliwek.
  • Piec około 45-50 minut, aż środek ciasta przy potrząsaniu foremką prawie w ogóle się ruszał, ale patyczek włożony do środka ciasta będzie lekko oblepiony ciastem (nie pieczemy do suchego patyczka), ciasto będzie się jeszcze trochę piec po wyjęciu z piekarnika.
  • Kroić po całkowitym ostygnięciu (po około 1-2 godzinach).
Rodzaj deser
Kuchnia amerykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Malwina
    19 listopada 2017 o 11:40

    Uwielbiam brownie, w takiej wersji jeszcze nie jadłam! 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2017 o 12:21

      zachęcam do spróbowania, jest przepyszne! 🙂

  • Odpowiedz
    Ola
    19 listopada 2017 o 11:05

    Czy myślisz, ze pasowayby do tego śliwki suszone, dodane razem z orzeszkami do masy? Zastanawiam się nad takim Świątecznym twistem

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2017 o 12:21

      zdecydowanie 🙂 może nawet z odrobiną przyprawy do piernika, żeby było już całkiem świątecznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here