Brownie to ciasto dla prawdziwych wielbicieli czekolady! Jest mocno czekoladowe, wilgotne i zbite, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Musicie koniecznie spróbować tej kombinacji smaków – solone i prażone fistaszki i śliwki. My oszaleliśmy na jego punkcie! Sól z orzeszków podkręca słodkość ciasta, lekko kwaśne śliwki sprawiają, że ciasto jest lżejsze.
Parę uwag:
- Brownie jest ultraszybkie i proste do zrobienia, nie ma chyba prostszego i szybszego ciasta.
- Ciasto upieczemy szybko, ale po upieczeniu dobrze jest się uzbroić w cierpliwość. Ważne jest żeby kroić brownie dopiero jak zupełnie wystygnie, zajmie to ok. 1-2 godziny. Wcześniej może być za płynne.
- Świetnie smakuje na drugi dzień.
- Najlepiej smakuje w tempetaturze pokojowej, lub lekko ciepłe.
- Poza sezonem śliwki i orzeszki można pominąć.
- Jako, że czekolada i kakao to główne składniki odpowiadające za smak ciasta, ważne żeby były dobrej jakości.
Inne czekoladowe desery:
- chocolate lava cake – fondant czekoladowy – ciasto z płynną czekoladą w środku
- babka czekoladowo-pomarańczowa
- chlebek bananowy z czekoladą
- wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą
- tarta z czereśniami i czekoladą
- kostki pierniczkowe z dżemem śliwkowym, oblane czekoladą
- truskawki w czekoladzie
- churros z sosem czekoladowym
- czekoladowo-bananowe ciastka z orzechami pekan
Zobacz jak zrobić brownie:
Brownie fistaszkowe ze śliwkami
Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe.
porcje 9 porcji
kalorie 506kcal
składniki
- 225 g gorzkiej czekolady połamana na mniejsze kawałki
- 200 g masła pocięte na kostkę
- 250 g białego cukru zwykłego, nie drobnego
- 3 duże jajka
- 30 g kakao 5 łyżek
- 90 g mąki
- 170 g śliwek 6 średnich, okrągłych, raczej twardych
- 75 g orzeszków ziemnych solonych i prażonych, ok. 1/2 szklanki, z grubsza pokrojone
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nastawić na 160 stopni / gaz 3, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
- Przygotować kwadratową foremkę o wymiarach dna 21×21 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, czyli: położyć miskę (szklaną lub metalową) nad garnkiem z gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody. Do miski włożyć masło i czekoladę, garnek ściągnąć z ognia (miska jest wciąż na garnku, gorąca para wystarczy do rozpuszczenia masła i czekolady), mieszać aż się rozpuszczą.
- Zdjąć miskę z garnka, odczekać około 5 minut, aż mieszanina trochę się ochłodzi (ale wciąż będzie ciepła), dodać cukier, wymieszać.
- Dodać jajka, bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką.
- Dodać przesiane przez sitko mąkę i kakao oraz orzeszki, krótko wymieszać.
- Wlać masę do foremki, wyrównać.
- Na wierzchu położyć połówki śliwek.
- Piec około 45-50 minut, aż środek ciasta przy potrząsaniu foremką prawie w ogóle się ruszał, ale patyczek włożony do środka ciasta będzie lekko oblepiony ciastem (nie pieczemy do suchego patyczka), ciasto będzie się jeszcze trochę piec po wyjęciu z piekarnika.
- Kroić po całkowitym ostygnięciu (po około 1-2 godzinach).
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
4 komentarze
Malwina
19 listopada 2017 o 11:40Uwielbiam brownie, w takiej wersji jeszcze nie jadłam! 🙂
Aleksandra
19 listopada 2017 o 12:21zachęcam do spróbowania, jest przepyszne! 🙂
Ola
19 listopada 2017 o 11:05Czy myślisz, ze pasowayby do tego śliwki suszone, dodane razem z orzeszkami do masy? Zastanawiam się nad takim Świątecznym twistem
Aleksandra
19 listopada 2017 o 12:21zdecydowanie 🙂 może nawet z odrobiną przyprawy do piernika, żeby było już całkiem świątecznie 🙂