Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka
Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka:
porcje 1 .5 litra
składniki
2 litry wody +
podstawowe warzywa:
- 1 średnia cebula
- ½ pora
- kawałek selera
- 2-3 marchewki
- ½ korzenia pietruszki
przyprawy:
- sól do smaku, nie dużo!
- 15 ziarenek czarnego pieprzu w całości
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka gałązek natki pietruszki
- mięso z kurczaka / indyka opcjonalnie, np. korpus i szyja / 2 skrzydełka / 1-2 udka, nie piersi!, świetnie nada się również korpus i kości z pieczonego kurczaka
Would you like to save this?
wykonanie
- Cebulę opalić na palniku gazowym, lub jeżeli nie mamy – przekroić na pół i smażyć na dnie suchego garnka, aż będzie brązowa (ale nie czarna).
- Dodać wodę i pozostałe składniki (warzywa umyć i obrać) i mięso (jeśli gotujemy bulion mięsny).
- Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić, zużyć od razu lub przelać do czystego naczynia, które można szczelnie zamknąć.
uwagi
* Jeżli z przygotowania jakiejś potrawy zostanie nam bulion to najlepiej go zamrozić, np. w szklanych słoiczkach (starajmy się używać jak najmniej foliowych torebek). Bulion w słoiku łatwiej jest też rozmrażać – wystarczy włożyć go do miski z ciepłą wodą. Mając zamrożone małe ilości bulionu, można go zawsze wykorzystać np. do sosu czy do ugotowania kaszy – będzie o wiele smaczniejsza.
* Bulion mmożna przechowywać w lodówce max. 5 dni, lub w zamrażarce ok. 3 miesiące.
* Skład bulionu można dowolnie modyfikować w zależności do czego go potrzebujemy.
* Jeżeli mamy można jeszcze dodać:
– kilka suszonych grzybków
– kilka świeżych pieczarek
– 2 liście kapusty
– skórkę parmezanu
– końcówki szparagów (te, które zazwyczaj się wyrzuca)
– 2 łodygi selera naciowego
– kawałek fenkułu
– inne świeże zioła jak: lubczyk !!, kolendra, koperek, tymianek
– kilka nieobranych ząbków czosnku, przeciętych na pół
– kolby kukurydzy, bez ziaren, zarówno surowe jak i upieczone, taki bulion będzie lekko słodszy i będzie świetną bazą na zupę z kukurydzy
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Brak komentarzy