Uncategorized

Bulion

22 września 2017 | Ostatnia aktualizacja: 3 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka

Bulion – przepis na domowy bulion warzywny

Bulion – Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka:

Bulion Przepis na bulion How to make homemade vegetable or chicken stock
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 1 godz 30 min
całkowity czas 1 godz 40 min
porcje 1 .5 litra

składniki

2 litry wody +

podstawowe warzywa:

  • 1 średnia cebula
  • ½ pora
  • kawałek selera
  • 2-3 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki

przyprawy:

  • sól do smaku, nie dużo!
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu w całości
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • mięso z kurczaka / indyka opcjonalnie, np. korpus i szyja / 2 skrzydełka / 1-2 udka, nie piersi!, świetnie nada się również korpus i kości z pieczonego kurczaka

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Cebulę opalić na palniku gazowym, lub jeżeli nie mamy – przekroić na pół i smażyć na dnie suchego garnka, aż będzie brązowa (ale nie czarna).
  • Dodać wodę i pozostałe składniki (warzywa umyć i obrać) i mięso (jeśli gotujemy bulion mięsny).
  • Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić, zużyć od razu lub przelać do czystego naczynia, które można szczelnie zamknąć.

uwagi

* Jeżli z przygotowania jakiejś potrawy zostanie nam bulion to najlepiej go zamrozić, np. w szklanych słoiczkach (starajmy się używać jak najmniej foliowych torebek). Bulion w słoiku łatwiej jest też rozmrażać – wystarczy włożyć go do miski z ciepłą wodą. Mając zamrożone małe ilości bulionu, można go zawsze wykorzystać np. do sosu czy do ugotowania kaszy – będzie o wiele smaczniejsza.
* Bulion mmożna przechowywać w lodówce max. 5 dni, lub w zamrażarce ok. 3 miesiące.
* Skład bulionu można dowolnie modyfikować w zależności do czego go potrzebujemy.
* Jeżeli mamy można jeszcze dodać:
– kilka suszonych grzybków
– kilka świeżych pieczarek
– 2 liście kapusty
– skórkę parmezanu
– końcówki szparagów (te, które zazwyczaj się wyrzuca)
– 2 łodygi selera naciowego
– kawałek fenkułu
– inne świeże zioła jak: lubczyk !!, kolendra, koperek, tymianek
– kilka nieobranych ząbków czosnku, przeciętych na pół
– kolby kukurydzy, bez ziaren, zarówno surowe jak i upieczone, taki  bulion będzie lekko słodszy i będzie świetną bazą na zupę z kukurydzy
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here