Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i awokado
To był naprawdę hit w naszym domu! Wegetariańskie burgery w około 30 minut! Połączenie smaków jest genialne! Pyszny smażony ser, słodko-kwaśny ananas, tłuściutkie awokado, aromatyczny lekko kwaśny sos z limonką i kolendrą, delikatna sałata. Coś pysznego!
Robi się błyskawicznie – kupiłam gotowe bułki na hamburgery (z dobrym składem), mięciutkie i delikatne, typu brioche (czyli dużo masła), bardzo takie polecam. Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy sokiem z limonki, smarujemy nim bułkę. Na to kładziemy krótko zgrillowany ser i ananas, polewamy sosem, którego składniki trzeba tylko zmiksować. Na wierzchu sałata i druga część bułki. Gotowe! Spróbujcie koniecznie, danie jest lekkie, ale też bardzo sycące.
Z reszty ananasa możecie zrobić np. smoothie z bananem i limonką albo z mango, limonką i mlekiem kokosowym.
Jeśli lubicie awokado to polecam tę pastę z jajek i awokado, jest pyszna.
Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i awokado
składniki
burgery:
- 4 bułki do hamburgerów najlepiej miękkie bułki typu brioche
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 250 g sera halloumi lub innego sera nadającego się do grillowania
- ½ średniego świeżego ananasa 4 grube plastry
- 4 małe liście sałaty
- 2 awokado
- sok z 1 limonki
- odrobina płatków chilli lub do smaku
- sól i pieprz do smaku
sos z kolendrą i limonką:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 10 g liści świeżej kolendry mała garść
- sok z ¼ limonki
- sól do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Zmiksować składniki na sos, doprawić solą do smaku.
- Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozgrzać łyżkę oleju do smażenia na średnim ogniu.
- Ser pokroić na plastry ok. ¾ cm i grillować kilka minut na średnim ogniu z dwóch stron, aż pojawią się na nim brązowe paski i będzie miękki. Przełożyć na talerz.
- Ananasa obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plastry, wykroić twardy rdzeń. Grillować kilka minut na patelni z dwóch stron, aż pokryje się brązowymi paskami i zmięknie. Przełożyć na talerz.
- Podsmażyć krótko (ok. 30 sekund) przecięte na pół bułki, aż pojawią się na nich brązowe paski. Przełożyć na talerz.
- Przygotować awokado: obrać ze skórki, usunąć pestkę. Rozdrobnić na talerzu widelcem, wymieszać z sokiem z limonki, opcjonalnie płatkami chilli, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Składanie burgera: bułkę posmarować pastą z awokado, na to nałożyć plaster halloumi, plaster ananasa, polać sosem, położyć liść sałaty, przykryć drugą połówką bułki.
- Smacznego!
Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i awokado – krok po kroku:
Brak komentarzy