Pyszne burgery z łososia, z dobrze doprawionymi kotletami, grillowanym ananasem, guacamole (pastą z awokado) i słodko-kwaśnym sosem bbq z ananasa. Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają, te burgery są rewelacyjne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych burgerów.
Te burgery są podobne do innego przepisu na stronie, na burgery z grillowanym serem halloumi.
Składniki:
Te burgery z łososia składają się z:
- kotletów z łososia
- grillowanego świeżego ananasa
- guacamole (to prosta pasta z awokado)
- słodko-kwaśnego sosu bbq ze świeżego ananasa
- sałaty i bułek do burgerów.
Jak zrobić burgery z łososia krok po kroku:
- Przygotowujemy mięso na burgery: łososia drobno kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy (burgery smażymy później).
2. Robimy sos: miksujemy wszystkie składniki oprócz skrobi i przekładamy do garnka. Dodajemy skrobię wymieszaną z wodą i gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje.
3. Robimy guacamole – widelcem ugniatamy awokado i mieszamy z pozostałymi składnikami.
4. Smażymy kotlety z dwóch stron, aż będą złociste.
5. Smażymy plastry ananasa.
6. Składamy burgery: najpierw smarujemy guacamole, kładziemy liść sałaty, 1 kotlet, plaster ananasa, smarujemy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego!
Burgery z łososia z ananasem i guacamole
składniki
burgery z łososia:
- 450 g filetów łososia
- 1 duże jajko
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka soku z limonki
- skórka starta z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
guacamole:
- 2 awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4 plastry świeżego ananasa
- 4 bułki do hamburgerów
- 4 liście sałaty
słodko-kwaśny sos ananasowy:
- 135 g świeżego ananasa
- 1,5 łyżki keczupu
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub octu jabłkowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- szczypta pieprzu cayenne lub więcej do smaku
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
Zaczynamy od burgerów:
- Usunąć skórę i ości z filetów łososia. Posiekać drobno nożem albo w malakserze (delikatnie i wolno włączać malakser, aż łosoś będzie posiekany na małe kawałki, ale trzeba uważać, żeby nie pociąć go za drobno!).
- Posiekanego łososia dodać do średniej miski z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Odłożyć (kotlety będziemy smażyć na końcu).
Słodko-kwaśny sos ananasowy:
- Wszystkie składniki na sos oprócz skrobii kukurydzianej dodać do pojemnika blendera i zmiksować, aż powstanie gładki sos. Przełożyć do małego garnka.
- W małej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z 2 łyżeczkami wody i wymieszać. Dodać do garnka.
- Gotować sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia, sos powinien być zagęszczony ale wciąż trochę lejący. Zgęstnieje jeszcze bardziej jak będzie stygnąć.
- Sos doprawić lekko solą i pieprzem.
Robimy guacamole:
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Rozetrzeć widelcem na papkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smażymy burgery:
- Można uformować burgery, położyć je na talerzu i zsunąć szpatułką na patelnię, formować kotlety w rękach i kłaść je od razu na patelni lub formować kotlety bezpośrednio na patelni – ja wybieram ten sposób bo kotlety są dość delikatne. Dzielę mieszankę łososia w misce na 4 części, nabieram łyżką i kładę na gorącą patelnię. Następnie częściowo łyżką, częściowo palcami formuję ukrągłe placki, o średnicy ok. 9 cm i grubości ok 2 cm.
- Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni lub patelni grillowej na średnim ogniu. Jak olej jest gorący, dodajemy burgery. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty lub aż kotlety będą złociste, przewracamy na drugą stronę i smażymy krótko, ok. minutę, aż kotlety będą usmażone.
- Przekładamy burgery na talerz.
Smażymy plastry ananasa:
- Ananas obieramy ze skórki, odkrajamy cztery cienkie plastry, o grubości ok 1 cm, wycinamy twardy rdzeń ze środka plastrów (ja lubię to robić drylownicą do jabłek).
- Dodajemy kolejną łyżkę oleju na patelnię jeśli jest sucha. Dodajemy plastry ananasa, smażymy z obydwu stron, aż będą miękkie i złociste. Przenosimy na talerz.
Składamy hamburgery:
- Bułki do hamburgerów można opcjonalnie podsmażyć na suchej patelni, aż będą złociste.
- Na dolnej połówce bułki rozsmarowujemy guacamole, przykrywamy liściem sałaty, kładziemy 1 kotlet na wierzchu, potem plasterek ananasa, smarujemy czubatą łyżeczką sosu i przykrywamy drugą połówką bułki.
- Podajemy natychmiast, smacznego!
uwagi
- Przechowywanie / jak przygotować wcześniej:
- Jeśli chcecie przygotować to danie wcześniej, można zrobić sos i mieszankę mięsa na burgery. Guacamole nie można zrobić wcześniej bo ściemnieje. Następnego dnia smażymy burgery i ananas, podgrzewamy sos i robimy guacamole.
- Usmażone kotlety można też odgrzać, ale najlepiej smakują świeżo usmażone. Można je podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką, w piekarniku albo na parze.
- Jak usmażyć idealne burgery:
- Czas smażenia podany w przepisie jest umowny. Będzie on zależał od rodzaju patelni, ognia pod patelnią i grubości hamburgerów. Jeśli smażycie cienkie kotlety można je smażyć na dużym ogniu, dosyć szybko. Grubsze kotlety potrzebują średniego ognia, żeby miały czas dojść w środku.
- Mięso najlepiej jest pokroić nożem i to niezbyt drobno. Tak przygotowane burgery z łososia smakują najlepiej.
- Jeśli nie chcecie dodawać bułki tartej (burgery będą jeszcze delikatniejsze) to trzeba schłodzić mieszaninę mięsa na burgery w lodówce minimum 30 minut, żeby mieszanina była sztywniejsza.
- Mieszaniny mięsa nie mieszamy za dlugo i dokładnie.
- Ważne jest żeby olej i patelnia były dobrze rozgrzane inaczej burgery mogą chłonąć tłuszcz i przywierać do patelni.
- Nie smażymy burgerów za długo bo będą suche. Można sprawdzić temperaturę w środku burgerów, powinna wynosić 63stopnie, można to sprawdzić tylko w przypadku grubszych burgerów. Można również naciąć nożem małą szczelinę w środku burgerów i sprawdzić czy mięso zmieniło kolor z ciemno-różowego na jasno-różowy.
- Porcje: 1 burger to 1 mała porcja, 2 burgery to 1 duża porcja. Ja zazwyczaj jem 1.5 burgera, ale głodny mężczyzna zje raczej 2.
- Kalorie = 1 burger (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Justyna
27 maja 2020 o 17:24wygląda fantastycznie! i ten sos ananasowy, no cudo! 🙂 zapisuję do wypróbowania, wydaje się tylko czekać na jakiś piknik ♥