Najlepszy przepis na chlebek bananowy, z mleczną czekoladą, orzechami i aromatycznymi przyprawami – cynamonem i kardamonem. Jest to bardziej ciasto, niż chlebek, jest raczej bardziej miękki niż większość bananowych chlebków, ale taka konsystencja bardziej mi odpowiada. Ciasto jest cudownie miękkie i wilgotne, najlepsze jeszcze ciepłe, z rozpuszczoną czekoladą i chrupiącymi orzechami (ale na drugi dzień jest też dobre). Jest to jeden z ulubionych wypieków w naszej rodzinie, musicie go koniecznie spróbować! 🙂
Składniki:
- Chlebek bananowy to idealna okazja żeby zużyć sporą ilość dojrzałych bananów – najlepsze będą dojrzałe banany, pokryte dużą ilością ciemnych kropek. Można również użyć mniej dojrzałych bananów, dodajcie wtedy ok. 1/4 szklanki cukru więcej (50g).
- Orzechy można pominąć.
- Brązowy cukier sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne, lubię również jego karamelowy smak.
- Przyprawy: można dodać tylko cynamon.
- Plasterki banana na wierzchu: dodajcie je jeśli planujecie zjeść ciasto dosyć szybko. Po paru godzinach zaczynają ciemnieć i nie wyglądają apetycznie.
Jak zrobić chlebek bananowy krok po kroku:
Przygotować wszystkie składniki:
- Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki.
- W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę.
3. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.
4. Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.
5. Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
6. Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy.
7. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.
8. Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.
9. Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana. Piec w 160 stopniach przez około 55 minut do suchego patyczka.
Przechowywanie i mrożenie:
- Chlebek smakuje również bardzo dobrze na 2 dzień. Należy go szczelnie zawinąć w folię plastikową, może leżeć na blacie do 3 dni.
- Ciasto można również mrozić. Zawinąć szczelnie w folię plastikową i zamrozić albo w całości albo w plastrach. Rozmrażać w lodówce a potem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Zobacz też przepis na chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą.
Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami
składniki
- 2 duże jajka
- 150 g brązowego cukru
- 115 g masła
- 4 średnie banany ok. 400g
- 1/2 banana w plasterkach
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta soli
- 120 g mlecznej czekolady
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować wszystkie składniki: W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę. Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.
- Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3, opcja góra dół.
- Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
- Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.
- Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.
- Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana.
- Piec około 55 minut do suchego patyczka.
uwagi
- Chlebek bananowy to idealna okazja żeby zużyć sporą ilość dojrzałych bananów – najlepsze będą dojrzałe banany, pokryte dużą ilością ciemnych kropek. Można również użyć mniej dojrzałych bananów, dodajcie wtedy ok. 1/4 szklanki cukru więcej (50g).
- Orzechy można pominąć.
- Przyprawy: można dodać tylko cynamon.
- Plasterki banana na wierzchu: dodajcie je jeśli planujecie zjeść ciasto dosyć szybko. Po paru godzinach zaczynają ciemnieć i nie wyglądają apetycznie.
- Chlebek smakuje również bardzo dobrze na 2 dzień. Należy go szczelnie zawinąć w folię plastikową, może leżeć na blacie do 3 dni.
- Ciasto można również mrozić. Zawinąć szczelnie w folię plastikową i zamrozić albo w całości albo w plastrach. Rozmrażać w lodówce a potem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
13 komentarzy
Jaga
19 września 2020 o 08:06Nie pamiętam, który raz już robię chlebek z tego przepisu. Jest obłędny!
Asia
19 września 2020 o 05:29Piekę juz któryś raz. Niezawodny przepis. Chlebek wychodzi pyszny
Bananagirl
1 maja 2020 o 13:46Odkąd odkryłam ten przepis (początek kwietnia) pieklam go już chyba 5 razy najlepszy przepis na chleb bananowy jaki testowałam
Aleksandra
1 maja 2020 o 14:13cieszę się! dzięki za komentarz 🙂
Ola
18 grudnia 2021 o 17:05Najlepszy przepis, tylko z niego korzystam. Chlebek, a raczej ciasto, jest wilgotny, puszysty, nie za słodki. Na ciepło można zjeść cały !
Griffes
20 kwietnia 2020 o 12:37Wszystkim bardzo smakuje! Musiałam trochę dłużej piec w piekarniku na szczęście nie spiekło się na górze piękny zapach i naprawdę dobra konsystencja. Dziękuję za przepis
Aleksandra
20 kwietnia 2020 o 12:51Super, ciesze sie, ze smakowalo. Kazdy piekarnik piecze troche inaczej. Gdyby chlebek zaczal sie spiekac zawsze mozna go przykryc luzno kawalkiem folii aluminiowej i dokonczyc pieczenie. Pozdrawiam!
LanaDelRey
10 kwietnia 2020 o 12:49Chlebek wyszedł bardzo smaczny – chrupiący a zarazem wilgotny 🙂 Dziękuję za przepis!
Aleksandra
10 kwietnia 2020 o 15:30cieszę się, że smakowało 🙂
Malwina
18 listopada 2017 o 10:52Świetny sposób na wykorzystanie bananów 🙂
Aleksandra
18 listopada 2017 o 11:20dokładnie 🙂
Dominika
11 czerwca 2020 o 11:37Mój pierwszy wypiek, który nie okazał się zakalcem! 🙂 Przepis fantastyczny, świetne opisane krok po kroku, zwłaszcza dla kogoś kto jest beztalenciem cukierniczym 😉 moja wersję zredukowalam jedynie o przyprawy oraz orzechy, których zwyczajnie nie miałam pod ręką ale i tak wyszło smacznie. Ciasto wilgotne i miękkie w środku. Na pewno nie raz jeszcze wykonam wg Twojego przepisu 🙂 Pozdrawiam!
Aleksandra
11 czerwca 2020 o 12:02super, ciesze sie 🙂