Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą
Chlebek jest bardzo wilgotny i umiarkowanie słodki, jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki, można dodać więcej cukru oraz użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej. Pieczony w małej keksówce, został w całości pochłonięty przez 2 głodne osoby 😉 Jest naprawdę pyszny i szybki do zrobienia, spróbujcie koniecznie! To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru bananów, które przestają już ładnie wyglądać. Połączenie bananów, czekolady i jeżyn jest rewelacyjne. Jest to naprawdę pyszne ciasto, pełne owoców i czekolady.
Poza sezonem na jeżyny możecie użyć mrożonych owoców (sprawdzą się również maliny) lub upiec podobny chlebek z tego przepisu: chlebek bananowy z cynamonem, kardamonem i czekoladą.
Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą
składniki
- 1 duże jajko
- 85 g brązowego cukru
- 60 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1,5 banana 130g, rozgnieciony widelcem
- 0,5 banana pokrojonego w plasterki
- 140 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g jeżyn
- 50 g gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki
Would you like to save this?
wykonanie
- Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
- Najlepiej przygotować sobie teraz wszystkie składniki.
- W małym garnku roztopić i ostudzić masło.
- Jajko z cukrem ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) przez ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta (końcówka miksera taka jak do ubijania białek).
- Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
- W małej miseczce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek, dodać do ciasta, krótko zmiksować.
- Dodać czekoladę połamaną na kawałki i jeżyny, delikatnie wmieszać łopatką.
- Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 17,5x8,5cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć plasterki połowy banana.
- Piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
uwagi
Brak komentarzy