Przepis na moje ulubione amerykańskie ciastka – chocolate chip cookies. Ciastka są pełne kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady oraz orzechów pekan. Są chrupiące na brzegach i miękkie, grubsze w środku. To nasze absolutnie ulubione ciastka!
Składniki:
- Czekolada – można użyć chocolate chips – czyli małe kulki czekolady, które trzymają swój kształt i nie rozlewają się na boki jak czekolada – takie chocolate chips są oryginalnie używane w tych ciastkach. Ja szczerze mówiąc wolę z grubsza posiekaną czekoladę – wizualnie wygląda trochę gorzej, ale smakuje lepiej. Użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej czekolady, ale można użyć tylko jednego rodzaju.
- Orzechy – użyłam orzechów pekan, bo to moje ulubione orzechy, ale można użyć również innych orzechów, np. laskowych lub włoskich. Zamiast orzechów można również dodać tą samą ilość dowolnej czekolady.
- Cukier – użyłam pół białego cukru i pół brązowego. Nie można zastąpić jednego rodzaju cukru drugim – ciastka będą trochę inne (ilość sody jest też dopasowana do ilości brązowego cukru). Biały cukier sprawia, że ciastka są bardziej płaskie, a brązowy dodaje więcej smaku i sprawia, że ciastka są trochę grubsze.
- Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami krok po kroku:
- Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski.
- Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
3. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.
4. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
5. Mąkę, sodę i sól przesiewamy do miski.
6. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
7. Dodajemy z grubsza posiekaną czekoladę i orzechy.
8. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż czekolada i orzechy będą dobrze rozprowadzone po cieście.
Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze (moim zdaniem ciastka są troche lepsze jak ciasto schłodzi się w lodówce).
9. Formujemy kulki z ciasta (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g), powinno Wam wyjść 21 kulek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 13 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciasta będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
Smacznego!
Przechowywanie:
Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciastka będą smakować tak jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 13 minut.
Jak przechowywać upieczone ciastka: ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepsza jest puszka na ciastka) do ok. 2 tygodni.
Mrożenie ciasta:
Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie. Jeśli nie spłaszczyliście ciastek przed zamrożeniem trzeba będzie je troszkę dłużej piec, ok. 15 minut.
Chocolate chip cookies (ciastka z czekoladą i orzechami)
składniki
- 115 g miękkiego masła
- 100 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 190 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g mlecznej czekolady
- 85 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 100 g orzechów pekan lub włoskich/laskowych lub dowolnej czekolady
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
- Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
- Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
- Mąkę, sodę i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
- Dodajemy z grubsza posiekaną czekoladę i orzechy.Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż czekolada i orzechy będą dobrze rozprowadzone po cieście.
- Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze (moim zdaniem ciastka są troche lepsze jak ciasto schłodzi się w lodówce).
- Formujemy kulki z ciasta (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g), powinno Wam wyjść 21 kulek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 13 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciasta będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
- Smacznego!
uwagi
- Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
- Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
- Czekolada – można użyć dowolnego rodzaju czekolady.
- Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciastka będą smakować tak jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 13 minut.
- Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie. Jeśli nie spłaszczyliście ciastek przed zamrożeniem trzeba będzie je troszkę dłużej piec, ok. 15 minut.
- Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy