Pyszne podwójne orzechowe ciasteczka przełożone dżemem malinowym i posypane cukrem pudrem. Wyglądają pięknie i są proste do zrobienia.
Co to są ciastka Linzer?
Ciasteczka Linzer to Austriackie ciastka pochodzące z miasta Linz na północy Austrii. Po niemiecku nazywają się Linzer Augen (czyli oczy) lub Linzer Kekse (czyli ciastka). Inspiracją do ich powstania jest słynna tarta z Linzu (Linzer Torte), czyli tarta z ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, z nadzieniem z dżemu z czerwonej porzeczki, przykrytym kratką z ciasta kruchego i płatkami migdałów. Ciastka mogą mieć różne kształty, np w kształcie gwiazdek na święta Bożego Narodzenia, w kształcie serca na Walentynki, lub w kształcie kwiatków lub kółek (są różne foremki foremki do tych ciastek).
Składniki:
Oto co potrzebujecie do przygotowania ciastek Linzer (+ dżem malinowy, który niestety nie znalazł się na zdjęciu).
- Orzechy – ja najbardziej lubię te ciastka z dodatkiem migdałów, ale można również użyć mielonych orzechów laskowych, włoskich lub pistacji. Jeśli macie czas i ochotę, można użyć całych orzechów, uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku i samemu zmielić – ciastka będą o wiele bardziej aromatyczne.
- Dżem – można użyć dowolnego, ja najbardziej lubię malinowy. Zamiast dżemem ciastka można również przełożyć lemon curd (lub kremem z marakui) lub nutellą.
Jak zrobić krok po kroku:
- Wszystkie składniki na ciastka (oprócz dżemu) dodajemy do miski.
- Mieszamy mikserem mieszadłem w kształcie wiosła lub opuszkami palców wcieramy masło w pozostałe składniki. Wszystko będzie wyglądać najpierw jak kruszonka..
3. ..ale po chwili powinno się skleić w gładkie ciasto.
4. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy płaskie dyski, owijamy w folię plastikową i chowamy do lodówki na 30 minut.
5. Foremki na ciastka Linzer: w Austrii można kupić specjalnie foremki do tych ciastek. Tą środkową część się wyjmuje i wtedy można wykrawać ciastka 'bez okienka’, można również tą część (tutaj serce) zamienić na inny kształt, np. gwiazdkę. Jeśli nie możecie znaleźć takich foremek (chociaż można je bez problemu znaleźć w internecie), można użyć zestawu foremek, np. gwiazdek – największą użyć do wycięcia ciastek bez okienka, a najmniejszą wykrawać okienka.
6. Jedną połówkę ciasta wyjąć z lodówki. Ciasto rozwałkować na opószonej mąką powierzchni (bardzo polecam matę silikonową do wałkowania ciasta) na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawać ciastka – połowa ma być cała, a połowa z wyciętym 'okienkiem’. Resztki ciasta ponownie zwinąć w kulę ciasta, powtórzyć wykrawanie ciastek aż całe ciasto będzie zużyte.
7. Ciastka przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Do przenoszenia ciastek można użyć cienkiej metalowej szpatułki lub ostrego dużego noża (ja szczególnie lubię je przenosić nożem, bo jeśli ciastko przyklei się do podłoża to nożem jest je łatwiej podnieść).
8. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-11 minut (w zależności od wielkości ciastek). Ciastka po upieczeniu powinny być miękkie, raczej blade, ale złociste na brzegach, dokończą pieczenie na blaszce do pieczenia po wyjęciu ich z piekarnika. Zostawić je na blaszce aż ostygną.
9. Jak ciastka ostygną nakładamy na ciastka bez okienka małą ilość dżemu, brzegi ciastek nie powinny być pokryte dżemem.
10. Przykrywamy ciastkami z wyciętym okienkiem i opószamy porządnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciastka będą chrupiące po upieczeniu, ale po przełożeniu ich dżemem zaczną mięknąć. Dla mnie są idealnie po 2 godzinach od ich przełożenia. Można je trzymać w puszce na ciastka przez ok. 3 dni, ale na drugi dzień będą już bardzo miękkie (ale wciąż pyszne).
Inne przepisy na pyszne ciastka:
- Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi
- Chocolate chip cookies (ciastka z czekoladą i orzechami)
- Czekoladowo-bananowe ciastka z orzechami pekan
- Cynamonowe palmiery – 3-składnikowe ciastka z ciasta francuskiego
- Kruche waniliowe rogaliki – Vanillekipferl
Ciasteczka Linzer
składniki
na ciastka:
- 110 g mielonych migdałów
- 230 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone w małą kostkę
- 2 duże żółtka
- 120 g cukru pudru
- 290 g mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
- skórka starta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 1 szklanka dżemu malinowego
- cukier puder do oprószenia ciastek
Would you like to save this?
wykonanie
- Wszystkie składniki na ciastka (oprócz dżemu) dodajemy do miski.
- Mieszamy mikserem mieszadłem w kształcie wiosła lub opuszkami palców wcieramy masło w pozostałe składniki. Wszystko będzie wyglądać najpierw jak kruszonka, ale po chwili powinno się skleić w gładkie ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy płaskie dyski, owijamy w folię plastikową i chowamy do lodówki na 30 minut.
- Jedną połówkę ciasta wyjąć z lodówki. Ciasto rozwałkować na opószonej mąką powierzchni (bardzo polecam matę silikonową do wałkowania ciasta) na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawać ciastka – połowa ma być cała, a połowa z wyciętym 'okienkiem’. Resztki ciasta ponownie zwinąć w kulę ciasta, powtórzyć wykrawanie ciastek aż całe ciasto będzie zużyte.
- Ciastka przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Do przenoszenia ciastek można użyć cienkiej metalowej szpatułki lub ostrego dużego noża.
- Piekarnik nastawić do 180 stopni (gaz 4), opcja góra/dół.
- Ciastka pieczemy przez ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości ciastek). Ciastka po upieczeniu powinny być miękkie, raczej blade, ale złociste na brzegach, dokończą pieczenie na blaszce do pieczenia po wyjęciu ich z piekarnika. Zostawić je na blaszce aż ostygną.
- Jak ciastka ostygną nakładamy na ciastka bez okienka małą ilość dżemu, brzegi ciastek nie powinny być pokryte dżemem.
- Przykrywamy ciastkami z wyciętym okienkiem i opószamy porządnie cukrem pudrem.
- Smacznego!
uwagi
- Ciastka będą chrupiące po upieczeniu, ale po przełożeniu ich dżemem zaczną mięknąć. Dla mnie są idealnie po 2 godzinach od ich przełożenia. Można je trzymać w puszce na ciastka przez ok. 3 dni, ale na drugi dzień będą już bardzo miękkie (ale wciąż pyszne).
- Orzechy – ja najbardziej lubię te ciastka z dodatkiem migdałów, ale można również użyć mielonych orzechów laskowych, włoskich lub pistacji. Jeśli macie czas i ochotę, można użyć całych orzechów, uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku i samemu zmielić – ciastka będą o wiele bardziej aromatyczne.
- Dżem – można użyć dowolnego, ja najbardziej lubię malinowy. Zamiast dżemem ciastka można również przełożyć lemon curd (lub kremem z marakui) lub nutellą.
- Z przepisu wyjdzie 12 dużych podwójnych ciastek + 23 małych podwójnych ciastek.
- Kalorie = 1 średnie ciastko (1/35 przepisu). Cały przepis to 4743 kalorie. To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy