Ciastka marchewkowe które smakują jak ciasto marchewkowe! Pyszne miękkie ciastka z dodatkiem świeżej marchewki, przykryte kremem z serka śmietankowego. Są pyszne!
Składniki:
(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu)
Oto co potrzebujecie do przygotowania ciastek marchewkowych (to typowe składniki na ciastka z tą różnicą, że dodajemy świeżą startą marchewkę, płatki owsiane i orzechy).
- mąka, cynamon, soda do pieczenia, sól
- masło, jajko, cukier biały i brązowy, ekstrakt waniliowy
- marchewki, płatki owsiane, orzechy
Na krem z serka śmietankowego potrzebujecie tylko 3 składników:
- cukier puder
- masło
- gęsty serek kanapkowy śmietankowy
Jak zrobić ciastka marchewkowe krok po kroku:
1 – Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.
2 – Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli.
3 – Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.
4 – W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon.
5 – Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem.
6 – Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.
7 – Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki.
8 – Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
9 – Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przygotowujemy krem:
- miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa)
- potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.
Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).
Smacznego!
Przechowywanie:
Ciastka bez kremu można przechowywać w pudełku na ciastka poza lodówką, te z kremem muszą być w lodówce.
Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia ale są również bardzo dobre na drugi i trzeci dzień, tylko trochę bardziej miękkie. Można je przechowywać zarówno same jak i z kremem. Krem sprawi, że będą tylko trochę bardziej miękkie.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym
składniki
ciastka:
- 115 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
- 155 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g startej na małych oczkach marchewki (waga bez skórki), to 1 duża i 1 średnia marchewka
- 100 g płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
krem:
- 60 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 230 g gęstego serka kanapkowego śmietankowego
Would you like to save this?
wykonanie
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni (gaz 4), opcja góra-dół.
- Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.
- Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli. Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.
- W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon. Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem. Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.
- Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki. Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
- Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Przygotowujemy krem: miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa), potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.
- Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).
- Smacznego!
uwagi
- Ciastka bez kremu można przechowywać w pudełku na ciastka poza lodówką, te z kremem muszą być w lodówce. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia ale są również bardzo dobre na drugi i trzeci dzień, tylko trochę bardziej miękkie. Można je przechowywać zarówno same jak i z kremem. Krem sprawi, że będą tylko trochę bardziej miękkie.
- Kalorie = 1 ciastko (1/19 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy