Pyszne ciastka z jabłkami, płatkami owsianymi i kawałkami białej czekolady. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na brzegach i miękkie w środku (potem będą po prostu miękkie). Pięknie pachną cynamonem!
Składniki:
Ten przepis jest bazowany na przepisie na moje ulubione ciastka – chocolate chip cookies, tylko zamiast czekolady i orzechów dodałam świeże jabłka, białą czekoladę, cynamon i płatki owsiane.
Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.
Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.
Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.
Cynamon: zamiast cynamonu można użyć przyprawy do piernika!
Jak zrobić ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi krok po kroku:
- Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski.
- Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można pokroić je w drobną kostkę, dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
3. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.
4. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
5. Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski.
6. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
7. Dodajemy jabłka posiekane w drobą kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane.
8. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.
Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.
9. Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć ok. 45g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
Smacznego!
Przechowywanie:
Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.
Jak przechowywać upieczone ciastka: ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepsza jest puszka na ciastka) przez ok. 2-3 dni (ze względu na dodatek świeżych jabłek długo nie poleżą). Ciastka będą chrupiące do ok. 2h po upieczeniu, potem będą miękkie (chłoną wilgoć z jabłek).
Mrożenie:
Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy przez ok. 17 minut.
Inne przepisy z jabłkami:
- Naleśniki z jabłkami
- Owsianka jabłkowa
- Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem
- Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
- Szarlotka z bezą
Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi
składniki
- 115 g masła
- 100 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 190 g mąki
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g płatków owsianych
- 1 1/2 małego jabłka 1 szklanka posiekanych w drobną kostkę jabłek
- 60 g białej czekolady
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
- Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
- Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
- Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
- Dodajemy jabłka posiekane w drobną kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.
- Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.
- Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
- Pieczemy przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
- Smacznego!
uwagi
- Czas pieczenia ciastek może zależeć od tego jak duże kulki ciasta uformowaliście i od piekarnika – każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Trzeba sugerować się wyglądem ciastek – mają mieć rumiane brzegi a z wierzchu być blade.
- Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
- Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.
- Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
- Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.
- Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.
- Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.
- Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie.
- Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Joanna
22 listopada 2020 o 19:09To takie mini szarlotki Chętnie wypróbuje!
Aleksandra
22 listopada 2020 o 19:50🙂