Ciasto kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką. U nas są już wreszcie lokalne truskawki i takim właśnie ciastem rozpoczęliśmy sezon. Jest idealnie miękkie, bardzo wilgotne, pachnące pięknie kokosem i wanilią, z dużą ilością truskawek, a na górze chrupie kokosowa kruszonka. Ciasto jest naprawdę przepyszne, spróbujcie koniecznie! : )
Polecam również galette – prostą kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami.
Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i kruszonką – krok po kroku:
- To ciasto ucierane jest bardzo proste do przygotowania, ale trzeba pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej oraz zachować odpowiednią kolejność dodawania składników.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiać przez sitko
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i odłożyć.
- Jogurt wymieszać z ekstraktem z wanilli i likierem kokosowym, odłożyć.
5. + 6. Masło, cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem na średnio-dużych obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta (zajmie to około 5 minut).
7. Dodawać jednorazowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując, kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie już całkowicie połączyło się z masą. Nastawić piekarnik na 160 stopni.
8. Do misy miksera dodać ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera, potem dodać ½ mieszaniny jogurtu, krótko wymieszać. Dodać pozostałe ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować. Na końcu dodajemy pozostałe ½ mieszaniny jogurtu, miksujemy krótko do połączenia się składników.
9. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć, większe przekroić na pół, małe i średnie można zostawić w całości. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wyłożyć na ciasto (odrobinę mniej na środku niż na bokach), nie wgniatać ich w ciasto.
Do ciasta można użyć mrożonych truskawek, postępujemy jak w przepisie, bez rozmrażania. Ciasto z mrożonymi truskawkami piekłam 10 minut dłużej.
10. + 11. Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, aż powstanie jednolite ciasto. Kruszonka wychodzi raczej 'mokra’ i po upieczeniu nie jest na cieście w całości, ale rozlewa się, tworząc na wierzchu chrupiącą skorupkę. Jeśli chcecie bardziej suchą, tradycyjną kruszonkę, trzeba dodać do niej więcej mąki.
12. Kruszonkę w małych kawałkach wyłożyć na truskawki. Ciasto piec w 160 stopniach około 1 godzinę i 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
Ciasto kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką
składniki
ciasto:
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego 20g
- 3 duże jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam Malibu) lub mleka
truskawki:
- 350 g truskawek waga bez szypułek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 25 g mąki
Would you like to save this?
wykonanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (!).
- Przygotować wszystkie składniki, w tym okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm – trzeba natrzeć ją niewielką ilością masła i wyłożyć papierem do piecznia.
- Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3 (opcja góra-dół).
- Masło, cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem na średnio-dużych obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta (zajmie to około 5 minut).
- Dodawać jednorazowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując, kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie już całkowicie połączyło się z masą (masa nie powinna się rozwarstwić, ale jeżeli tak się stanie to trochę dłużej i dokładnie miksować, postępować dalej jak w przepisie, ciasto i tak się uda).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiać przez sitko, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i odłożyć.
- Jogurt wymieszać z ekstraktem z wanilli i likierem kokosowym, odłożyć.
- Do misy miksera dodać ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera.
- Dodać ½ mieszaniny jogurtu, krótko wymieszać.
- Dodać pozostałe ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować.
- Dodać pozostałe ½ mieszaniny jogurtu, krótko zmiksować do połączenia się składników (ostatnią porcję można tylko delikatnie wymieszać szpatułką, jest to szczególnie wskazane gdy ucieramy ciasto mikserem planetarnym, niezmieszana masa lubi zbierać się na samym dole misy).
- Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać.
- Truskawki umyć, osuszyć, większe przekroić na pół, małe i średnie można zostawić w całości. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wyłożyć na ciasto (odrobinę mniej na środku niż na bokach), nie wgniatać ich w ciasto.
- Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, aż powstanie jednolite ciasto, w małych kawałkach wyłożyć na truskawki.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godzinę i 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
uwagi
- Można użyć mrożonych truskawek, postępujemy tak jak w przepisie, bez rozmrażania. Ciasto z mrożonymi truskawkami piekłam 10 minut dłużej. Sprawdzajcie drewnianym patyczkiem lub nożem w środku czy już jest gotowe (patyczek będzie suchy).
- Kruszonka wychodzi raczej 'mokra’ i po upieczeniu nie jest na cieście w całości, ale rozlewa się, tworząc na wierzchu chrupiącą skorupkę. Jeśli chcecie bardziej suchą, tradycyjną kruszonkę, trzeba dodać do niej więcej mąki.
- Liczba kalorii – 1 porcja.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Dorota
21 maja 2022 o 11:39Pyszne ciasto. Hihi 🙂