Przepyszne ciasto z kawałkami czekolady i maślanym kremem czekoladowym. Jest bardzo wilgotne, miękkie i zbite – smakuje jak amerykańskie ciastka z czekoladą (chocolate chip cookies), a jego konsystencja na brzegach przypomina ciasto a w środku brownies. Jest to właściwie przepis (lekko zmodyfikowany) na ciastka z czekoladą, ale pieczone w dużej foremce jako jedno duże ciastko. Ciasto jest absolutnie rewelacyjne w smaku i intensywnie czekoladowe!

Tort urodzinowy
To przepyszne ciasto było tortem urodzinowym na 4te urodziny mojej córki (dlatego też piekłam je w foremce w kształcie serca). Nasze poprzednie torty:
1wsze urodziny: number cake
2gie urodziny: tort marchewkowy
3cie urodziny: sernik bez pieczenia z jogurtu greckiego z musem morelowym
To ciasto nadawałoby się również świetnie na dzień matki lub walentynki.

Składniki
(Dokładna lista składników znajduje się na końcu postu)
Przepis na to ciasto to zmodyfikowany przepis na chocolate chip cookies (amerykańskie ciastka z czekoladą, w tym poście jest napisane więcej o wszystkich składnikach). Zmieniłam parę rzeczy:
- Dodałam tylko czekoladę (pominęłam orzechy): można użyć chocolate chips (drobinki czekoladowe) lub czekoladę do pieczenia – wtedy kawałki czekolady zachowają swój kształt i nie będą się rozlewać po cieście, ale taka czekolada troszkę gorzej smakuje. Można oczywiście również użyć zwykłej czekolady pokrojonej na kawałki. Ja użyłam połowy chocolate chips (czekolady do pieczenia) i połowy zwykłej czekolady.
- Dodałam mniej cukru (samo ciasto nie jest bardzo słodkie, ale w połączeniu z kremem już tak), więcej jajek oraz skrobię kukurydzianą, żeby ciasto było bardziej miękkie w porównaniu do ciastek. Nie zamieniamy brązowego cukru na zwykły biały – ilość sody jest dopasowana do zawartości konkretnego cukru, dodatkowo ciasto byłoby bardziej chrupiące niż miękkie.
- Dodałam różową posypkę cukrową, żeby ciasto wyglądało ładniej i bardziej 'dziewczęco’. Można ją pominąć.
- Część czekolady można wymienić na orzechy lub m&ms lub inne dodatki, które lubicie.

Na maślany krem czekoladowy potrzebujecie tylko 6 składników:
- masło – musi być miękkie!
- kakao – dobrej jakości
- cukier puder
- śmietana lub mleko – do rozrzedzenia kremu
- ekstrakt waniliowy – opcjonalnie
- sól – podkreśla słodki smak

Jaka foremka do pieczenia będzie potrzebna: użyłam foremki w kształcie serca 25cm, jeśli takiej nie macie użyjcie okrągłej tortownicy 23-24cm. Bardziej polecałabym foremkę BEZ wyjmowanego dna (masło lubi troszkę wyciekać z tortownicy) ale uda się w każdej foremce.
Co można użyć zamiast kremu czekoladowego? Bardzo polecam ten krem czekoladowy bo jest pyszny, ale również dosyć słodki. Ciasto będzie również dobrze smakować bez kremu – można je jedynie posypać cukrem pudrem, posypką cukrową lub wiórkami z czekolady, albo podać bez niczego. Alternatywnie ciasto można również podać z lodami – waniliowymi/czekoladowymi lub o smaku 'cookie dough’.
Jak zrobić to ciasto krok po kroku
Zaczynamy od zrobienia ciasta

KROK 1: Do dużej miski dodajemy miękkie masło i oba rodzaje cukru.
KROK 2: Miksujemy na średnio-niskich obrotach miksera przez 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona (w przypadku miksera stacjonarnego używamy mieszadła w kształcie wiosła).

KROK 3: Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
KROK 4: Miksujemy przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie dobrze połączona.

KROK 5: Do miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i skrobię kukurydzianą.
KROK 6: Miksujemy aż składniki będą częściowo połączone.

KROK 7: Dodać posiekaną czekoladę i posypkę cukrową (jeśli używacie). Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale nie miksować za długo.
KROK 8: Dno foremki w kształcie serca 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy jego powierzchnię.
KROK 9: Ciasto pieczemy 30-40 minut. Po ok. 15-20 minutach przykryć ciasto luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto powinno być dobrze upieczone na brzegach ale w środku ma być miękkie i może się lekko ruszać przy poruszeniu foremką. Po 1-2 minutach od wyjęcia z piekanika nie powinno się już ruszać. To ciasto traktujemy trochę jak brownie – powinno być lekko niedopieczone. Jak włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę do środka to powinna wyjść z kilkoma okruszkami, nie musi być czysta jak w przypadku zwykłego ciasta. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i tego jaką foremkę użyjecie.
Ważne: ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nakładaniem na niego kremu (inaczej masło się roztopi i krem będzie płynąć) oraz przed krojeniem na kawałki (musi zastygnąć). Zajmie to ok. godzinę.
Robimy krem czekoladowy

KROK 1: W dużej misce ubijamy masło mikserem przez ok. minutę aż będzie puszyste.
KROK 2: Do miski przesiewamy kakao, cukier puder i sól.

KROK 3: Miksujemy, aż składniki kremu będą dobrze połączone i krem będzie puszysty. Dodajemy ok. łyżkę śmietany lub mleka, żeby rozrzedzić krem (można dodać więcej, jeśli chcecie żeby konsystencja była rzadsza) i miksujemy. Nie miksujemy za długo bo w kremie będą pęcherzyki powietrza.
KROK 4: Krem przekładamy do worka cukierniczego wyposażonego w końcówkę w kształcie gwiazdy. Jeśli nie macie, można użyć grubego plastikowego worka z odciętym rogiem.
Smacznego!
Przechowywanie
To ciasto przechowuje się świetnie. Bez kremu możecie je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, z kremem w lodówce do 3-4 dni. Trzeba je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed podaniem.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym (chocolate chip cookie cake)
składniki
ciasto:
- 175 g miękkiego masła
- 150 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilli nie aromatu!
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 90 g mlecznej czekolady
- 135 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki posypki cukrowej opcjonalnie
krem czekoladowy:
- 115 g miękkiego masła
- 35 g kakao
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
- duża szczypta soli
- 1 łyżka śmietany kremówki lub mleka
Would you like to save this?
wykonanie
Pieczemy ciasto:
- Do dużej miski dodajemy miękkie masło i oba rodzaje cukru. Miksujemy na średnio-niskich obrotach miksera przez 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona (w przypadku miksera stacjonarnego używamy mieszadła w kształcie wiosła).
- Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie dobrze połączona.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i skrobię kukurydzianą. Miksujemy aż składniki będą częściowo połączone.
- Dodać posiekaną czekoladę i posypkę cukrową (jeśli używacie). Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale nie miksować za długo.
- Dno foremki w kształcie serca 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy jego powierzchnię.
- Ciasto pieczemy 30-40 minut. Po ok. 15-20 minutach przykryć ciasto luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto powinno być dobrze upieczone na brzegach ale w środku ma być miękkie i może się lekko ruszać przy poruszeniu foremką. Po 1-2 minutach od wyjęcia z piekanika nie powinno się już ruszać. To ciasto traktujemy trochę jak brownie – powinno być lekko niedopieczone. Jak włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę do środka to powinna wyjść z kilkoma okruszkami, nie musi być czysta jak w przypadku zwykłego ciasta. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i tego jaką foremkę użyjecie.
- Ważne: ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nakładaniem na niego kremu (inaczej masło się roztopi i krem będzie płynąć) oraz przed krojeniem na kawałki (musi zastygnąć). Zajmie to ok. godzinę.
Przygotowujemy krem czekoladowy:
- W dużej misce ubijamy masło mikserem przez ok. minutę aż będzie puszyste.
- Do miski przesiewamy kakao, cukier puder i sól.
- Miksujemy, aż składniki kremu będą dobrze połączone i krem będzie puszysty. Dodajemy ok. łyżkę śmietany lub mleka, żeby rozrzedzić krem (można dodać więcej, jeśli chcecie żeby konsystencja była rzadsza) i miksujemy. Nie miksujemy za długo bo w kremie będą pęcherzyki powietrza.
- Krem przekładamy do worka cukierniczego wyposażonego w końcówkę w kształcie gwiazdy. Jeśli nie macie, można użyć grubego plastikowego worka z odciętym rogiem.
- Smacznego!
uwagi
- Jaka foremka do pieczenia będzie potrzebna: użyłam foremki w kształcie serca 25cm, jeśli takiej nie macie użyjcie okrągłej tortownicy 23-24cm. Bardziej polecałabym foremkę BEZ wyjmowanego dna (masło lubi troszkę wyciekać z tortownicy) ale uda się w każdej foremce.
- Można użyć chocolate chips (drobinki czekoladowe) lub czekoladę do pieczenia – wtedy kawałki czekolady zachowają swój kształt i nie będą się rozlewać po cieście, ale taka czekolada troszkę gorzej smakuje. Można oczywiście również użyć zwykłej czekolady pokrojonej na kawałki. Ja użyłam połowy chocolate chips (czekolady do pieczenia) i połowy zwykłej czekolady.
- Co można użyć zamiast kremu czekoladowego? Bardzo polecam ten krem czekoladowy bo jest pyszny, ale również dosyć słodki. Ciasto będzie również dobrze smakować bez kremu – można je jedynie posypać cukrem pudrem, posypką cukrową lub wiórkami z czekolady, albo podać bez niczego. Alternatywnie ciasto można również podać z lodami – waniliowymi/czekoladowymi lub o smaku 'cookie dough’.
- Przechowywanie: To ciasto przechowuje się świetnie. Bez kremu możecie je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, z kremem w lodówce do 3-4 dni. Trzeba je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed podaniem.
- Ilość porcji: 8-10.
- Kalorie = 1 porcja (1/10 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy