mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ Śniadanie/ śniadanie słone

Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym

31 grudnia 2020 przez Aleksandra

Ciecierzyca z kiełbaską chorizo w przepysznym pikantnym sosie pomidorowym to genialne hiszpańskie danie, które możecie podać na obiad lub śniadanie. Podajemy je obowiązkowo z jajkami sadzonym i chlebem z masłem. Robi się błyskawicznie, coś pysznego!

Jeśli lubicie chorizo to polecam również te śniadaniowe tacos z jajecznicą i chorizo!

Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym na patelni.
Chleb maczany w płynnym żółtku u sosie pomidorowym z ciecierzycą i chorizo.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do przyrządzenia tego dania:

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem ostrych wędzonych papryczek i czosnku. Jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Składniki potrzebne do przygotowania ciecierzycy z chorizo w sosie pomidorowym.

Jak zrobić ciecierzycę z chorizo w sosie pomidorowym krok po kroku:

Kiełbasa choriyo pokrojona w kostkę na patelni.

Kiełbaskę chorizo kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobno siekamy.

Dodajemy chorizo na zimną patelnię.

Kiełbasa chorizo z wytopionym tłuszczem na patelni.

W czasie jak patelnia się nagrzewa, tłuszcz będzie się wytapiał z kiełbasy. Jak już będzie gorący, smażymy chorizo przez jeszcze ok. 2 minuty, aż będzie lekko zabrązowiona.

Kiełbasa chorizo podsmażona z cebulą i czosnkiem na patelni.

Dodajemy cebulę na patelnię i smażymy ok. 4 minuty, potem dodajemy czosnek i paprykę w proszku i smażymy jeszcze 30 sekund.

Kiełbasa chorizo z cebulą, sosem pomidorowym i ciecierzycą na patelni.

Dodajemy pomidory w puszce, liść laurowy, wodę i odcedzoną ciecierzycę. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Podajemy z jajkami sadzonymi oraz chlebem z masłem.

Smacznego!

Sos bardzo dobrze się odgrzewa i świetnie mrozi.

Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym z jajkiem sadzonym i pietruszką w fioletowym talerzu.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym

Ciecierzyca z kiełbaską chorizo w przepysznym pikantnym sosie pomidorowym to genialne hiszpańskie danie, które możecie podać na obiad lub śniadanie. Podajemy je obowiązkowo z jajkami sadzonym i chlebem z masłem. Robi się błyskawicznie, coś pysznego!
Chickpeas with chorizo in spicy tomato sauce in a silver frying pan.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 25 min
porcje 2 porcje
kalorie 562kcal
autor Aleksandra

składniki

ciecierzyca z chorizo:

  • 150 g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 2 jajka
  • posiekana pietruszka
  • chleb z masłem

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Kiełbaskę chorizo kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • Dodajemy chorizo na zimną patelnię. W czasie jak patelnia się nagrzewa, tłuszcz będzie się wytapiał z kiełbasy. Jak już będzie gorący, smażymy chorizo przez jeszcze ok. 2 minuty, aż będzie lekko zabrązowiona.
  • Dodajemy cebulę na patelnię i smażymy ok. 4 minuty, potem dodajemy czosnek i paprykę w proszku i smażymy jeszcze 30 sekund.
  • Dodajemy pomidory w puszce, liść laurowy, wodę i odcedzoną ciecierzycę. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podajemy z jajkami sadzonymi oraz chlebem z masłem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Sos bardzo dobrze się odgrzewa i świetnie mrozi.
  • Z przepisu wyjdą Wam 2 duże obiadowe porcje, lub 3 mniejsze, na śniadanie.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu + 1 jajko, chleb nie jest wliczony). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj obiad, śniadanie
Kuchnia Hiszpańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here