Ciecierzyca z kiełbaską chorizo w przepysznym pikantnym sosie pomidorowym to genialne hiszpańskie danie, które możecie podać na obiad lub śniadanie. Podajemy je obowiązkowo z jajkami sadzonym i chlebem z masłem. Robi się błyskawicznie, coś pysznego!
Jeśli lubicie chorizo to polecam również te śniadaniowe tacos z jajecznicą i chorizo!
Składniki:
Oto co potrzebujecie do przyrządzenia tego dania:
Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem ostrych wędzonych papryczek i czosnku. Jest pyszna i bardzo aromatyczna.
Jak zrobić ciecierzycę z chorizo w sosie pomidorowym krok po kroku:
Kiełbaskę chorizo kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobno siekamy.
Dodajemy chorizo na zimną patelnię.
W czasie jak patelnia się nagrzewa, tłuszcz będzie się wytapiał z kiełbasy. Jak już będzie gorący, smażymy chorizo przez jeszcze ok. 2 minuty, aż będzie lekko zabrązowiona.
Dodajemy cebulę na patelnię i smażymy ok. 4 minuty, potem dodajemy czosnek i paprykę w proszku i smażymy jeszcze 30 sekund.
Dodajemy pomidory w puszce, liść laurowy, wodę i odcedzoną ciecierzycę. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy z jajkami sadzonymi oraz chlebem z masłem.
Smacznego!
Sos bardzo dobrze się odgrzewa i świetnie mrozi.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym
składniki
ciecierzyca z chorizo:
- 150 g pikantnej kiełbasy chorizo
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 słodkiej papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- 1 liść laurowy
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- 2 jajka
- posiekana pietruszka
- chleb z masłem
Would you like to save this?
wykonanie
- Kiełbaskę chorizo kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobno siekamy.
- Dodajemy chorizo na zimną patelnię. W czasie jak patelnia się nagrzewa, tłuszcz będzie się wytapiał z kiełbasy. Jak już będzie gorący, smażymy chorizo przez jeszcze ok. 2 minuty, aż będzie lekko zabrązowiona.
- Dodajemy cebulę na patelnię i smażymy ok. 4 minuty, potem dodajemy czosnek i paprykę w proszku i smażymy jeszcze 30 sekund.
- Dodajemy pomidory w puszce, liść laurowy, wodę i odcedzoną ciecierzycę. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podajemy z jajkami sadzonymi oraz chlebem z masłem.
- Smacznego!
uwagi
- Sos bardzo dobrze się odgrzewa i świetnie mrozi.
- Z przepisu wyjdą Wam 2 duże obiadowe porcje, lub 3 mniejsze, na śniadanie.
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu + 1 jajko, chleb nie jest wliczony). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy