małe desery/ włoska

Cytrynowe mini pączki z ricottą

26 lutego 2019 | Ostatnia aktualizacja: 24 marca 2019 przez Aleksandra


Cytrynowe mini pączki z ricottą

Szybkie małe pączki z serem ricotta i cytrusową nutą. Przygotujecie je w czasie, w którym rozgrzewa się olej. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.

Jeśli nie macie czasu na tradycyjne pączki to polecam Wam ten przepis! Pączki są na proszku do pieczenia, bez drożdży, więc nie trzeba czekać na rośnięcie ciasta. Dzięki dodatkowi ricotty są bardzo mięciutkie, mają taką ‘pluszową’ teksturę. Smakują intensywnie cytrynowo i orzeźwiająco.

Jest to włoski wypiek, po włosku nazywany castagnole di ricotta. Najczęściej dodawane są do nich skórki cytrusów (cytryny i pomarańczy) lub anyż, zarówno przyprawa jak i wódka o smaku anyżowym.

W internecie znajdziecie te mini pączki również pod nazwą baci di ricotta. Prawdopodobnie dlatego, że tak nazwany przepis został spopularyzowany przez Nigellę. Przeszukując internet, w tym sporo włoskich przepisów, nie znalazłam nigdzie takiej nazwy. Znalazłam nawet stronę z listą wszystkich włoskich deserów i można tam znaleźć castagnole di ricotta, ale baci di ricotta już nie. Może któryś z czytelników (np. mieszkających we Włoszech) mnie poprawi, jeśli się mylę? 🙂

Jeśli szukacie pomysłów na tłusty czwartek, to polecam również churros – hiszpańskie pączki, podawane z sosem czekoladowym.

Cytrynowe mini pączki z ricottą na białej paterze z cytrynami i kwiatami w tle
Cytrynowe mini pączki z ricottą na niebieskim talerzu z cytrynami i szklanką kawy w tle

Cytrynowe mini pączki z ricottą

Szybkie małe pączki z serem ricotta i cytrusową nutą. Przygotujecie je w czasie, w którym rozgrzewa się olej. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
lemon ricotta doughnuts on a blue plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 40 min
porcje 24 mini pączki
kalorie 100kcal
autor Aleksandra

składniki

pączki:

  • 500 g sera ricotta
  • 3 duże jajka
  • skórka starta z 3 cytryn najlepiej ekologicznych
  • 120 g cukru 2/3 szklanki
  • 150 g mąki 1 szklanka
  • duża szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 700 ml oleju do smażenia olej kokosowy rafinowany lub smalec, rzepakowy lub słonecznikowy przeznaczone do smażenia w wysokiem temperaturze

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Do dużego garnka wlac olej i zacząć go podgrzewać, powinniście mieć ok. 5 cm oleju.
  • Najpierw trzeba odsączyć ricottę z nadmiaru wody. Ten krok można pominąć, ale dzięki temu można dodać mniej mąki i pączki są delikatniejsze. Na dużym talerzu rozłożyć 2 warstwy ręczników papierowych, rozłożyć ser ricotta i przycisnąć go dokładnie ręcznikami papierowymi, aż te nasiąkną wodą. Delikatnie ściągnąć ręcznik papierowy, pociągając za jego róg, tak żeby ser ładnie od niego odchodził i się nie przykleił. Powtórzyć, starając się odsączyć jak najwięcej wilgoci. Mi z 500g sera zostalo 400g.
  • Ser przełożyć do średniej miski, dodać jajko, skórkę z cytryny i cukier. Wymieszać.
  • W drugiej misce wymieszac mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodać do miski z serem, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Olej powinien być podgrzany o temperatury 180-190°C. Bardzo łatwo to sprawdzić termometrem cukierniczym, bardzo ułatwia smażenie! Ciasto wrzucone na gorący olej powinno się intensywnie pienić.
  • Smażyć pączki – wrzucać na gorący tłuszcz kulki ciasta, trochę większe niż orzech włoski. Można to zrobić za pomocą dwóch łyżeczek (nabierać ciasto jedną łyżeczką, a drugą zrzucać je do tłuszczu), wyciskać ciasto z torebki z uciętym rogiem lub moim ulubionym sposobem, za pomocą łyżki do lodów. Nabieramy ok. ¾ pojemności łyżki i łatwo zrzucamy do garnka. W ten sposób pączki wychodzą też ładniejsze.
  • Smażymy przez ok. 3-4 minuty, aż pączki będą złote. 
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać.
  • Smacznego!

uwagi

Pączki smażymy partiami, po ok. 4-5 pączków na raz, w zależności od wielkości garnka. Pączki muszą mieć wystaczająco miejsca, żeby swobodnie pływać w oleju. Dodanie ich za dużo na raz, spowoduje, że temperatura oleju za bardzo się obniży i pączki będą nasiąkać tłuszczem.
Temperatura tłuszczu jest bardzo ważna. Zbyt zimny olej będzie powodował, że pączki będą nasiąkać tłuszczem. Zbyt wysoka – pączki będą się zbyt szybko brązowić z zewnątrz, ale w środku będa surowe.
Rodzaj deser
Kuchnia włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Podana liczba kalorii = 1 pączek.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Cytrynowe mini pączki z ricottą – krok po kroku:

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here