Cytrynowe mini pączki z ricottą
Szybkie małe pączki z serem ricotta i cytrusową nutą. Przygotujecie je w czasie, w którym rozgrzewa się olej. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
Jeśli nie macie czasu na tradycyjne pączki to polecam Wam ten przepis! Pączki są na proszku do pieczenia, bez drożdży, więc nie trzeba czekać na rośnięcie ciasta. Dzięki dodatkowi ricotty są bardzo mięciutkie, mają taką ‘pluszową’ teksturę. Smakują intensywnie cytrynowo i orzeźwiająco.
Jest to włoski wypiek, po włosku nazywany castagnole di ricotta. Najczęściej dodawane są do nich skórki cytrusów (cytryny i pomarańczy) lub anyż, zarówno przyprawa jak i wódka o smaku anyżowym.
W internecie znajdziecie te mini pączki również pod nazwą baci di ricotta. Prawdopodobnie dlatego, że tak nazwany przepis został spopularyzowany przez Nigellę. Przeszukując internet, w tym sporo włoskich przepisów, nie znalazłam nigdzie takiej nazwy. Znalazłam nawet stronę z listą wszystkich włoskich deserów i można tam znaleźć castagnole di ricotta, ale baci di ricotta już nie. Może któryś z czytelników (np. mieszkających we Włoszech) mnie poprawi, jeśli się mylę? 🙂
Jeśli szukacie pomysłów na tłusty czwartek, to polecam również churros – hiszpańskie pączki, podawane z sosem czekoladowym.
Cytrynowe mini pączki z ricottą
składniki
pączki:
- 500 g sera ricotta
- 3 duże jajka
- skórka starta z 3 cytryn najlepiej ekologicznych
- 120 g cukru 2/3 szklanki
- 150 g mąki 1 szklanka
- duża szczypta soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 700 ml oleju do smażenia olej kokosowy rafinowany lub smalec, rzepakowy lub słonecznikowy przeznaczone do smażenia w wysokiem temperaturze
Would you like to save this?
wykonanie
- Do dużego garnka wlac olej i zacząć go podgrzewać, powinniście mieć ok. 5 cm oleju.
- Najpierw trzeba odsączyć ricottę z nadmiaru wody. Ten krok można pominąć, ale dzięki temu można dodać mniej mąki i pączki są delikatniejsze. Na dużym talerzu rozłożyć 2 warstwy ręczników papierowych, rozłożyć ser ricotta i przycisnąć go dokładnie ręcznikami papierowymi, aż te nasiąkną wodą. Delikatnie ściągnąć ręcznik papierowy, pociągając za jego róg, tak żeby ser ładnie od niego odchodził i się nie przykleił. Powtórzyć, starając się odsączyć jak najwięcej wilgoci. Mi z 500g sera zostalo 400g.
- Ser przełożyć do średniej miski, dodać jajko, skórkę z cytryny i cukier. Wymieszać.
- W drugiej misce wymieszac mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodać do miski z serem, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Olej powinien być podgrzany o temperatury 180-190°C. Bardzo łatwo to sprawdzić termometrem cukierniczym, bardzo ułatwia smażenie! Ciasto wrzucone na gorący olej powinno się intensywnie pienić.
- Smażyć pączki – wrzucać na gorący tłuszcz kulki ciasta, trochę większe niż orzech włoski. Można to zrobić za pomocą dwóch łyżeczek (nabierać ciasto jedną łyżeczką, a drugą zrzucać je do tłuszczu), wyciskać ciasto z torebki z uciętym rogiem lub moim ulubionym sposobem, za pomocą łyżki do lodów. Nabieramy ok. ¾ pojemności łyżki i łatwo zrzucamy do garnka. W ten sposób pączki wychodzą też ładniejsze.
- Smażymy przez ok. 3-4 minuty, aż pączki będą złote.
- Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać.
- Smacznego!
uwagi
Podana liczba kalorii = 1 pączek.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Cytrynowe mini pączki z ricottą – krok po kroku:
Brak komentarzy