Placki cytrynowe z ricottą i malinami
Moje ulubione pancakes. Dzięki kremowej konsystencji sera ricotta i małej ilości mąki rozpływają się w ustach, są bardzo delikatne. Wyraźnie cytrynowe, o lekkim serowym posmaku, lekką słodycz przełamują maliny (można użyć mrożonych malin).
Wypróbowałam je już w wersji bez proszku i sody, za to z ubitym na sztywno białkiem (dobra opcja dla osób, którym przeszkadza ich smak) i w wersji prostej i szybkiej – bez proszku, sody i ubitego jajka, jednak ta niżej opisana jest moją ulubioną. Polecam przeczytać też uwagi pod przepisem – jak dobrze usmażyć pancakes.
Z przepisu wychodzą 2 porcje, 13 małych placków o średnicy 7 cm.
Koniecznie wypróbujcie, nie będziecie mieli dosyć! 🙂
Placki cytrynowe z ricottą i malinami
składniki
suche składniki:
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 70 g mąki
- szczypta soli
mokre składniki:
- 250 g ricotty
- 3 duże jajka
- skórka z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru
dodatkowo:
- 100 g malin
- masło klarowane do smażenia
Would you like to save this?
wykonanie
- Wykonanie:
- W mniejszej miseczce wymieszać wszystkie „suche składniki”.
- Do większej miseczki dodać wszystkie „mokre składniki” (bez malin), ubijać trzepaczką lub mikserem aż będą dobrze połączone (trzepaczka spokojnie wystarczy).
- Suche składniki dodać do mokrych, zmieszać krótko trzepaczką, tylko do połączenia, ciasto może być grudkowate.
- Maliny przeciąć / przełamać palcami na pół (gdy maliny są w mniejszych kawałkach łatwiej jest smażyć placki).
- Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, patelnia musi być dobrze rozgrzana, na nisko-średnim ogniu. Nakładać po 1 łyżce masy na placek (nie więcej, placki nie mogą być duże, bo są delikatne i może być je ciężko odwracać), delikatnie rozpłaszczyć, smażyć 1 minutę. Po tym czasie nakładać 3-4 połówki malin na placek, lekko wcisnąć w ciasto, smażyć jeszcze minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-1.5 minuty. Przełożyć na talerz.
Brak komentarzy