ciastka/ Deser/ Impreza/ OKAZJA/ Sylwester/ Wigilia i Święta

Czekoladowo-bananowe ciastka z orzechami pekan

20 grudnia 2017 | Ostatnia aktualizacja: 3 maja 2019 przez Aleksandra

Czekoladowo-bananowe ciastka z orzechami pekan

Pyszne czekoladowe ciastka, z wyczuwanym bananem w cieście, chrupiące z zewnątrz (warstwa orzechów pekan i cukru pudru), miękkie w środku. Najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak czekolada jest jeszcze płynna, potem trochę twardnieją ale są również pyszne.

Jest to lekko zmodyfikowany przepis z książki Słodko Y. Ottolenghi i H. Goh.

bananowo-czekoladowe ciastka z orzechami pekan chocolate banana and pecan cookie

Czekoladowo-bananowe ciastka z orzechami pekan

bananowo-czekoladowe ciastka z orzechami pekan chocolate banana and pecan cookie

Czekoladowo-bananowe ciastka z orzechami pekan

bananowo-czekoladowe ciastka z orzechami pekan chocolate banana and pecan cookie
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 50 min
porcje 25 ciastek

składniki

ciastka:

  • 110 g masła miękkiego, pociętego w kostkę
  • 110 g cukru
  • 1 duże jajko lekko rozbełtane w małej miseczce widelcem
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g banana 1/2 średniego banana

do obtoczenia ciastek:

  • 100 g orzechów pekan lub orzechów włoskich, ale lepsze z orzechami pekan
  • 40 g cukru pudru

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Jeśli masło jest z lodówki, pokroić je i odłożyć na talerzyk, przygotować pozostałe składniki, po tym czasie powinno być już miękkie.
  • Do misy miksera dodać masło i cukier, miksować na średnio-wysokich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta (zajmie to około 5 minut).
  • Małymi porcjami dodawać jajko, aż się połączy z masą cukrowo-maślaną.
  • W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Przesiać przez sitko i dodać do misy miksera, miksować na najmniejszych obrotach przez 15 sekund.
  • Czekoladę drobno posiekać, banana rozgnieść widelcem, dodać do misy miksera, krótko zmiksować lub wymieszać łopatką tylko do połączenia składników.
  • Masę na ciasteczka włożyć do lodówki na 2 godziny**.
  • Po tym czasie, gdy masa stwardniała w lodówce, formować małe kulki ok 3cm (po 20g każda), układać w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Orzechy drobno posiekać lub zmielić w blenderze (ale uwaga, niezbyt drobno!).
  • Każdą kulkę obtoczyć w orzechach, lekko zrolować kulki w rękach, tak żeby orzechy wkleiły sie w masę.
  • Włożyc kulki do lodówki na 1 godzinę.
  • Po ułynięciu tego czasu nagrzać piekarnik do 190 stopni.
  • Cukier puder wsypać do małej miseczki. Wyjąć kulki z lodówki, każdą kulkę obtoczyć w cukrze (autorzy przepisu polecają bardzo dokładne obtaczanie dużą ilością cukru, ja obtaczałam je niedokładnie i zużyłam o wiele mniej cukru).
  • Każdą obtoczoną w cukrze kulkę kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko zgnieść palcami, tak żeby ciasteczko miało grubość 1cm.
  • Powtórzyc z pozostałymi kulkami, zachowująć odstępy 2-3 cm.
  • Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika, ciasteczka będą bardzo miękkie, zostawić je na blaszce jeszcze 10 minut (w tym czasie też będą się trochę piekły), potem można jeść.
  • Najlepiej smakuja prosto po pieczeniu, jeszcze ciepłe – wtedy są bardzo miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Po jakimś czasie, jak całkiem ostygną stają się trochę bardziej kruche, ale są wciąż bardzo bardzo pyszne.

uwagi

- w oryginalnym przepisie: 100g czekolady gorzkiej (bez mlecznej), 170g orzechów pekan, 100g cukru pudru
- ciastka można zamrozić, piec ciastka prosto z zamrażarki ok 1 minutę dłużej
** wersja krótsza: pierwsze leżakowanie w lodówce – 1 godzina, drugie leżakowanie – 30 minut, z ciastem gorzej się pracuje, ale da się uformować kulki
** wersja jeszcze krótsza: orzechy można dodać razem z bananem i czekoladą do ciasta, łyżeczką uformować coś co będzie przypominać kulki (będą bardzo nieformne), włożyć do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na 30 minut, wyjąć, uformować ładne kulki, postępować dalej jak w przepisie, ciasteczka będą też bardzo dobre, ale nie rozleją sie aż tak na boki i nie będą przez to 'popękane', są też trochę mniej chrupiące z zewnątrz (przez brak warstwy orzechów z zewnątrz).
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Kuba | Vegan Taste
    20 grudnia 2017 o 20:12

    Wyglądają super! Zmodyfikuję trochę i wypróbuję!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 grudnia 2017 o 20:39

      dzięki! 🙂 daj znać czy smakowały i co zmieniłeś 🙂

  • Odpowiedz
    Tekla
    20 grudnia 2017 o 17:49

    A ja lubię takie połączenia bananów z pekanami 😉 Zrobię na pewno 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 grudnia 2017 o 18:19

      super, daj znać koniecznie czy smakowało 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here