francuska/ zupy

Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)

16 czerwca 2019 | Ostatnia aktualizacja: 18 czerwca 2019 przez Aleksandra

Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou) do najpyszniejsza 'jarzynówka’ jaką do tej pory jadłam. Jej bazę stanowi zwykła zupa jarzynowa, ale to co sprawia, że smakuje niezwykle to dodatek 'pistou’ czyli francuskiego pesto.
Pistou to niezwykle aromatyczny sos, składający się z bazylii, oliwy, parmezanu i czosnku.
Jaka jest różnica między pistou i pesto? Pistou przygotowuje się bez orzechów.
Ten przepis na pistou jest bazowany na moim przepisie na włoskie bazyliowe pesto.
Soupe au Pistou wywodzi się z Prowancji, a dokładniej z okolic Nicei. W jej skład wchodzi wiele letnich warzyw oraz makaron. Pistou bazyliowe (lub pietruszkowe) nalewa się do zupy nalanej już do misek i dopiero tam z nią miesza, żeby nie zniszczyć delikatnego aromatu bazylii.
Jest wiele przepisów na francuską zupę jarzynową, w każdym francuskim domu jest przygotowywana prawdopodobnie inaczej. To jest nasza ulubiona wersja.

Jeśli lubicie francuską kuchnię to spróbujcie również tego przepisu na ratatouille – francuski gulasz z warzyw.

Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)
Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)
Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou) nabierana łyżką

Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)

Niezwykle aromatyczna zupa jarzynowa z dodatkiem sosu pistou.
Soupe au pistou in a blue bowl garnished with basil leaves.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 55 min
porcje 6 porcji
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilkanaście gałązek świeżego tymianku
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cukinia 350g
  • 2 duże marchewki
  • 2 litry wody
  • 200 g fasolki szparagowej garść
  • 1 puszka drobnej fasolki cannellini 400g
  • 120 g mrożonego groszku 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku

pistou:

  • 40 g bazylii 2 średnie doniczki, można też użyć pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 300 g makaronu małe kolanka 2.5 szklanki, lub inny drobny makaron

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

Zupa:

  • Pokroić wszystkie warzywa: ziemniaki w 2-3 cm kawałki, cukinię w 1 cm półplasterki, marchewkę w 4 mm plasterki lub półplasterki (w zależności od grobości), por w cienkie paski, cebulę w kostkę, seler naciowy w 5 mm plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy (lub oleju), dodać cebulę i por oraz suszony tymianek (jeśli używacie świeżych gałązek, dodajemy je 2 min przed końcem smażenia), smażyć na małym ogniu ok. 8 minut. Przełożyć na talerz.
  • Do garnka dodać 2 łyżki oleju do smażenia, zwiększyć ogień na najwyższy i dodać cukinię, ziemniaki, marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 3 minuty (przez pierwszą minutę w ogóle nie mieszać), aż warzywa się lekko zabrązowią.
  • Cebulę, por i tymianek dodać z powrotem do garnka i zalać 2 litry wody (wszystkie warzywa powinny być przykryte). Gotować na małym ogniu 15 minut.
  • Dodać fasolkę szparagową, zagotować, gotować na małym ogniu 8 minut.
  • Dodać groszek i fasolkę z puszki (wraz z zalewą), gotować jeszcze 2 minuty.
  • Zdjąć garnek z ognia, doprawić zupę solą i pieprzem.
  • Zupę nalać do miseczek, dodać osobno ugotowany makaron i czubatą łyżeczkę pistou. Teraz można wmieszać pistou w zupę.
  • Smacznego!

Pistou:

  • W blenderze zmiksować bazylię, ser (starty na małych oczkach tarki), czosnek i sól, następnie ręcznie wmieszać w pastę (np.trzepaczką) oliwę z oliwek lub zmiskować na małych obrotach miksera.

uwagi

– zupa z pistou z pietruszki również będzie bardzo dobra
– pistou nie dodajemy do garnka z zupą, tylko już bezpośrednio do misek z zupą, jak zupa lekko ostygnie
– makaron trzeba ugotować osobno, a nie w zupie
Rodzaj zupa
Kuchnia francuska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga
    9 sierpnia 2019 o 08:56

    5 gwiazdek
    Pyszna zupka! Pierwsszy raz robiłam pesto z pietruszki, wyszło bardzo dobre

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 sierpnia 2019 o 08:32

      cieszę się 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here