Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou) do najpyszniejsza 'jarzynówka’ jaką do tej pory jadłam. Jej bazę stanowi zwykła zupa jarzynowa, ale to co sprawia, że smakuje niezwykle to dodatek 'pistou’ czyli francuskiego pesto.
Pistou to niezwykle aromatyczny sos, składający się z bazylii, oliwy, parmezanu i czosnku.
Jaka jest różnica między pistou i pesto? Pistou przygotowuje się bez orzechów.
Ten przepis na pistou jest bazowany na moim przepisie na włoskie bazyliowe pesto.
Soupe au Pistou wywodzi się z Prowancji, a dokładniej z okolic Nicei. W jej skład wchodzi wiele letnich warzyw oraz makaron. Pistou bazyliowe (lub pietruszkowe) nalewa się do zupy nalanej już do misek i dopiero tam z nią miesza, żeby nie zniszczyć delikatnego aromatu bazylii.
Jest wiele przepisów na francuską zupę jarzynową, w każdym francuskim domu jest przygotowywana prawdopodobnie inaczej. To jest nasza ulubiona wersja.
Jeśli lubicie francuską kuchnię to spróbujcie również tego przepisu na ratatouille – francuski gulasz z warzyw.
Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)
składniki
zupa:
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 1 por
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilkanaście gałązek świeżego tymianku
- 0.5 kg ziemniaków
- 1 średnia cukinia 350g
- 2 duże marchewki
- 2 litry wody
- 200 g fasolki szparagowej garść
- 1 puszka drobnej fasolki cannellini 400g
- 120 g mrożonego groszku 1 szklanka
- sól i pieprz do smaku
pistou:
- 40 g bazylii 2 średnie doniczki, można też użyć pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 300 g makaronu małe kolanka 2.5 szklanki, lub inny drobny makaron
Would you like to save this?
wykonanie
Zupa:
- Pokroić wszystkie warzywa: ziemniaki w 2-3 cm kawałki, cukinię w 1 cm półplasterki, marchewkę w 4 mm plasterki lub półplasterki (w zależności od grobości), por w cienkie paski, cebulę w kostkę, seler naciowy w 5 mm plasterki.
- W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy (lub oleju), dodać cebulę i por oraz suszony tymianek (jeśli używacie świeżych gałązek, dodajemy je 2 min przed końcem smażenia), smażyć na małym ogniu ok. 8 minut. Przełożyć na talerz.
- Do garnka dodać 2 łyżki oleju do smażenia, zwiększyć ogień na najwyższy i dodać cukinię, ziemniaki, marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 3 minuty (przez pierwszą minutę w ogóle nie mieszać), aż warzywa się lekko zabrązowią.
- Cebulę, por i tymianek dodać z powrotem do garnka i zalać 2 litry wody (wszystkie warzywa powinny być przykryte). Gotować na małym ogniu 15 minut.
- Dodać fasolkę szparagową, zagotować, gotować na małym ogniu 8 minut.
- Dodać groszek i fasolkę z puszki (wraz z zalewą), gotować jeszcze 2 minuty.
- Zdjąć garnek z ognia, doprawić zupę solą i pieprzem.
- Zupę nalać do miseczek, dodać osobno ugotowany makaron i czubatą łyżeczkę pistou. Teraz można wmieszać pistou w zupę.
- Smacznego!
Pistou:
- W blenderze zmiksować bazylię, ser (starty na małych oczkach tarki), czosnek i sól, następnie ręcznie wmieszać w pastę (np.trzepaczką) oliwę z oliwek lub zmiskować na małych obrotach miksera.
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Kinga
9 sierpnia 2019 o 08:56Pyszna zupka! Pierwsszy raz robiłam pesto z pietruszki, wyszło bardzo dobre
Aleksandra
10 sierpnia 2019 o 08:32cieszę się 🙂