Galette z nektarynkami i malinami to jedno z naszych ulubionych letnich ciast. Galette, czyli tarta rustykalna, to najprostsze do zrobienia ciasto. Nie potrzeba żadnych foremek, zagniatamy ciasto kruche, na nim układamy owoce, zawijamy brzegi i pieczemy – gotowe! Sprawdzą się tu wszystkie owoce (do tych, które puszczają więcej wody, jak np. truskawki, trzeba dodać odrobinę więcej mąki), poniżej proponuję rewelacyjne połączenie nektarynek/brzoskwiń z malinami. Ten przepis na galette wyróżnia ciasto – kruche z dodatkiem sera – jest naprawdę cudowne, smakuje lekko serowo, jest idealnie kruche, przepyszne. Spróbujcie ten przepis chociażby ze względu na ciasto!
Składniki:
Do zrobienia galette potrzebujecie:
- Nadzienia z owoców – można użyć dowolnych owoców. Niektóre owoce potrzebują więcej skrobi (te, które puszczają więcej soku, jak np. truskawki), niektóre mniej. To też będzie zależeć od tego, jak dojrzałe są owoce. W poniższym przepisie użyłam nektarynek i malin bo świetnie do siebie pasują. Nektarynki można wymienić na brzoskwinie.
- Ciasta kruchego – można użyć dowolne ciasto kruche. Ja użyłam tutaj genialnego ciasta z dodatkiem mielonego białego sera – jest przepyszne i ładnie się listkuje. Zamiast niego można zrobić np. ciasto kruche z dodatkiem mielonych migdałów, jak w tym przepisie na galette z truskawkami i rabarbarem albo tradycyjnego ciasta kruchego (bez jajka) jak z przepisu na tartę z figami lub ciasta kruchego z jajkiem jak z przepisu na number cake.
Jak zrobić galette krok po kroku:
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą.
- Dodajemy zimny ser i zimne masło pokrojone w kostkę.
3. Ucieramy palcami lub mikserem aż powstanie gładkie ciasto (na początku będzie dużo grudek i to jest ok, ciasto na pewno się połączy).
4. Formujemy płaski dysk, zawijamy w folię plastikową i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
5. + 6. Nektarynki kroimy na 8 części i mieszamy z cukrem i skrobią kukurydzianą/ziemniaczaną. Jeśli nektarynki były dosyć dojrzałe i puściły sok to trzeba je najpierw wytrzeć ręcznikami papierowymi.
7. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Będzie się trochę bardziej kleić jak tradycyjne ciasto kruche więc trzeba podsypywać sporo mąką i sprawdzać czy nie klei się do papieru do pieczenia. Jeśli ciasto jest zbyt klejące można je zawsze włożyć na chwilę dłużej do lodówki lub zamrażarki. Na środku ciasta układamy owoce, zostawiając brzegi. Brzegi nacinamy w 8 miejscach.
8. Pozostałe brzegi ciasta zakładamy na owocowe nadzienie i pieczemy.
Smacznego!
Galette z nektarynkami i malinami
składniki
ciasto kruche z dodatkiem sera:
- 100 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 100 g twarogu zimnego, najlepiej śmietankowego, gładkiego
- 80 g masła zimnego
- szczypta soli
nadzienie:
- 700 g nektarynek lub brzoskwiń
- 125 g malin
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 60 g cukru
wierzch ciasta:
- 1 łyżka mleka/śmietany kremówki lub ½ roztrzepanego jajka
- 1 łyżka cukru
Would you like to save this?
wykonanie
Ciasto:
- Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimny ser i masło pokrojone w kostkę, siekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka, a potem rękami zagnieść szybko, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie zagniatać za długo).
- Z pomocą robota planetarnego: do misy miksera dodać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Dodać zimny ser i zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać na najmniejszych obrotach za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
- W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder i sól, na wierzchu położyć zimny ser i zimne masło pokrojone w kawałki. Miksować z przerwami, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo!).
- We wszystkich przypadkach ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Nadzienie:
- Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni / Gaz 5, opcja góra-dół.
- W średniej misce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną.
- Owoce umyć, nektarynki pokroić na 8 części, pokrojone nektarynki i maliny w całości osuszyć ręcznikami papierowymi (nektarynki dobrze jest obrać, ale nie jest to konieczne).
- Nektarynki (bez malin) dodać do miski i wymieszać z mąką i cukrem.
Całość:
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, dobrze podsypująć mąką, na okrąg o średnicy około 35 cm, ciasto z papierem do pieczenia przełożyć na blaszkę.
- Na środku ciasta (zostawiając ok. 5 cm brzegów) rozłożyć nektarynki (jeśli w misce po owocach został sok, to nie dodajemy go do ciasta), a na nektarynkach układamy maliny.
- Wolny brzeg ciasta naciąć w 8 miejscach, założyć ciasto na nadzienie.
- Brzegi ciasta posmarować mlekiem/jajkiem, posypać cukrem.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż ciasto będzie rumiane, a nadzienie będzie lekko bulgotać (w Twoim piekarniku ciasto może piec się trochę dłużej lub krócej, trzeba patrzeć na jego kolor). Odstawiamy tartę na ok. 10 minut przed krojeniem jej na porcje.
- Smacznego!
uwagi
- Tarta smakuje najlepiej w dniu upieczenia.
- Kalorie = 1 porcja (1/8 przepisu). To są tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy