Pyszne gnocchi z ricottą, błyskawiczne do przygotowania. Potrzebujecie jedynie 4 składniki + sól i pieprz. To jest zdecydowanie najlepszy przepis na te włoskie kluski, wychodzą one mięciutkie i rozpływają się w ustach. Moim ulubionym sposobem ich podania jest z sosem kurkowym.
Parę uwag jak zrobić najlepsze gnocchi z ricottą:
- Trzeba odsączyć ser z nadmiaru wilogci. Dzięki temu można do ciasta dodać mniej mąki i kluski będą delikatniejsze.
- Ciasto będzie się kleić, nie dodawajcie więcej mąki do środka ciasta. Wałki ciasta należy formować na podsypanej mąką stolnicy. W ten sposób mąka będzie na zewnątrz klusek, a nie środku. Gnocchi są bardzo delikatne i puszyste.
- Ciasta nie wolno mieszać za długo, tylko do momentu, aż składniki się prawie połączą.
- Trzeba uważać, żeby nie gotować klusek za długo (będą twarde).
Z czym podać gnocchi z ricottą:
- sos kurkowy (poza sezonem można je podać z sosem pieczarkowym, postępować tak jak w przepisie na sos kurkowy, zamieniając rodzaj grzybów)
- sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią
- masłem szałwiowym
- kremowy sos z suszonymi pomidorami i szpinakiem (zamiast makaronu)
- 2-składnikowy sos z gorgonzoli ze szpinakiem lub sos z gorgonzoli z orzechami włoskimi (zamiast makaronu)
- cytrynowy sos śmietanowy z kurczakiem i cukinią (zamiast makaronu)
- sos dyniowo-pieczarkowy (zamiast ziemniaków)
Jak zrobić gnocchi z ricottą krok po kroku:
- Odsączyć ser ricotta.
- Wymieszać wszystkie składniki na kluski.
- Na stolnicy, dobrze podsypanej mąką, uformować 2 wałki z ciasta, można strzepać nadmiar mąki przy pomocy pędzelka. Pociąć na mniejsze części.
- Gotować w osolonej wodzie przez 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię, w 2 turach.
Gnocchi z ricottą
Pyszne gnocchi z ricottą, błyskawiczne do przygotowania. To zdecydowanie najlepszy przepis na te włoskie kluski, wychodzą one mięciutkie i rozpływają się w ustach.
porcje 2 porcje (25 sztuk)
kalorie 382kcal
składniki
- 250 g sera ricotta
- 1 duże jajko
- 60 g mąki + do podsypywania
- 40 g tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Najpierw trzeba odczączyć ricottę z nadmiaru wilgoci. Rozłożyć ser płasko na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, następnie kolejnymi ręcznikami przyciskać ser, aż nasiąknie wilgocią. Zużyłam w ten sposób ok. 10 sztuk ręczników. Dokładne odciśnięcie jest bardzo ważne, im mniej wilgoci w serze tym mniej mąki trzeba dodać i kluski są delikatniejsze.
- Do średniej miski dodać jajko i lekko je roztrzepać. Dodać pozostałe składniki: odciśniętą ricottę, tarty parmezan, mąkę, sól i pieprz. Szybko wymieszać dopóki składniki prawie się połączą, nie muszą być idealnie wymieszane.
- Połowę masy przełożyć łyżką na dobrze opuszoną mąką stolnicę. Delikatnie uformować wałej i grobości ok. 3cm. Nadmiar mąki można strzepać pędzelkiem. Ostrym nożem pociąć na 4 cm kawałki. Powtórzyć z resztą ciasta. Powinno wyjść ok. 25 sztuk.
- Zagotować dużą ilość wody w garnku, posolić. Gotować gnocchi w 2 turach. Wrzucić połowę klusek do gotującej się wody, poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody, od tego momentu gotować 1 minutę, wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą porcją.
- Smacznego!
uwagi
* Jak przechowywać i mrozić gnocchi z ricottą:
– na drugi dzień gnocchi można podsmażyć na maśle
– gnocchi można mrozić:
ugotowane: kluski rozłożyć w odstępach na blaszce, zamrozić a potem przełożyć do worków/pojemników, zamrożone kluski wrzucam prosto na wrzącą wodę i gotuję do wypłynięcia ich na powierzchnię.
surowe: mrozimy tak samo jak wyżej, gotujemy wrzucając mniejszą ilość klusek do gotującej się wody (inaczej będą się rozwalać), gotujemy tak jak świeże gnocchi.
*Odciskanie sera:
Ricottę można również odsączyć na sitku. Trzeba sitko nałożyć na miskę, wyłożyć je gazą, na niej wyłożyć ser i tak zostawić w lodówce na około 8 godzin lub całą noc, woda będzie spływać do miski. Odsączając ręcznikami papierowymi trzeba mocno przycisnąć ręcznik do sera, chwilę odczekać (ważne) aż dobrze nasiąknie wodą i dopiero wtedy go podnieść.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy