Przepyszna gorąca czekolada z niespodziewanym dodatkiem – z puree z dyni i aromatycznymi przyprawami! Jest gęsta, słodka, bardzo aromatyczna, idealna na zimne jesienne wieczory. Można ją opcjonalnie podać z bitą śmietaną.
Składniki:
Potrzebujecie jedynie pięciu składników:
- puree z dyni – domowe puree jest bardzo proste do zrobienia
- przyprawa do piernika – również polecam domową, jeśli nie macie można dodać trochę cynamonu i po szczypcie tych przypraw, które macie
- czekolada – użyjcie najlepszej jaką znajdziecie, gorąca czekolada będzie tak dobra jak czekolada, której użyjecie (ja lubię Lindt), użyjcie takiego rodzaju czekolady jaką najbardziej lubicie, można użyć białej czekolady (smak dyniowy jest najlepiej wyczuwalny), mlecznej czekolady (moja preferencja), gorzkiej czekolady (napój ma mocno czekoladowy smak, polecam dodać trochę śmietany jeśli używacie tego typu czekolady)
- mleko – użyłam krowiego ale można też roślinne, np. migdałowe, ważne żeby było niesłodzone bo napój może być za słodki
- ekstrakt z wanilli – można użyć trochę cukru waniliowego lub ziarenka wyskrobane z laski wanilli
Jak zrobić krok po kroku:
- Wystarczy wszystkie składniki dodać do małego garnka.
- Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści.
- Opcjonalnie, ale bardzo polecam dodatkowo zmiksować cały napój blenderem – ma o wiele lepszą konsystencję plus przyprawy są w nim lepiej wymieszane.
Opcjonalnie czekoladę można podać z bitą śmietaną i posypać cynamonowym cukrem.
Smacznego!
Ta gorąca czekolada bardzo dobrze się odgrzewa. Można ją trzymać w lodówce do 3 dni.
Gorąca dyniowa czekolada
składniki
gorąca czekolada:
- 1/2 szklanki puree z dyni 125g
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szklanka mleka 250ml
- 60 g mlecznej lub białej czekolady połamanej na małe kawałki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
do podania (opcjonalnie):
- bita śmietana
- cynamonowy cukier
Would you like to save this?
wykonanie
- Wszystkie składniki dodać do małego garnka.
- Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i napój będzie bardzo ciepły.
- Opcjonalnie, ale bardzo polecam dodatkowo zmiksować cały napój blenderem – ma o wiele lepszą konsystencję plus przyprawy są w nim lepiej wymieszane.
- Smacznego!
uwagi
- Opcjonalnie czekoladę można podać z bitą śmietaną i posypać cynamonowym cukrem.
- Jakiej czekolady użyć: użyjcie najlepszej jaką znajdziecie, gorąca czekolada będzie tak dobra jak czekolada, której użyjecie (ja lubię Lindt), użyjcie takiego rodzaju czekolady jaką najbardziej lubicie, można użyć białej czekolady (smak dyniowy jest najlepiej wyczuwalny), mlecznej czekolady (moja preferencja), gorzkiej czekolady (napój ma mocno czekoladowy smak, polecam dodać trochę śmietany jeśli używacie tego typu czekolady – 1-2 łyżki).
- Mleko – użyłam krowiego ale można też roślinne, np. migdałowe, ważne żeby było niesłodzone bo napój może być za słodki.
- Przyprawa do piernika – jeśli nie macie można dodać trochę cynamonu i po szczypcie tych przypraw, które macie (gałka muszkatałowa, imbir, ziele angielskie, goździki, kardamon).
- Ta gorąca czekolada bardzo dobrze się odgrzewa. Można ją trzymać w lodówce do 3 dni.
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez bitej śmietany. To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy