austriacka/ drinki i napoje alkoholowe/ Impreza/ polska/ Sylwester/ Walentynki/ Wigilia i Święta

Grzane wino – przepis na grzańca z pomarańczą i żurawiną

28 listopada 2018 | Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2019 przez Aleksandra

Mój ulubiony przepis na grzane wino. Pyszne, aromatyczne, z idealną ilością przypraw. Z dodatkiem świeżej pomarańczy i żurawiny. Jest przepyszne!

2 szklanki z grzanym winem

Parę uwag:

  • Można oczywiście dodać więcej przypraw, ale smak grzańca jest wtedy dla mnie zbyt intensywny. Jeśli macie pyszne wino, to jego smak musi być na pierwszym miejscu. Oczywiście nie musi to być drogie wino, tanie, ale pyszne wino w zupełności wystarczy. Sprawdzi się każde wino – wytrawne, półsłodkie i słodkie. W przypadku słodkiego trzeba dodać mniej cukru.
  • Do grzanego wina uwielbiam dodatek pomarańczy i świeżej żurawiny (żurawinę można oczywiście pominąć, sezon na nią i tak jest krótki). Uwielbiam słodko-cierpki smak świeżej żurawiny, dodaje ją gdzie się da! Pamiętajmy, że jest bardzo zdrowa.
  • Z soku pomarańczy i przypraw najpierw robię syrop, co sprawia, że cukier łatwo się rozpuszcza, a przyprawy są bardziej aromatyczne.
  • Grzane wino świetnie się przechowuje i nie traci na smaku, możecie spokojnie zrobić je wcześniej a przed podaniem tylko podgrzać.
  • Ważne jest, żeby wino podgrzewać bardzo powoli i nie dać mu się zagotować. Można sprawdzić termometrem (takim jak do mięsa) temperaturę wina. Nie powinna przekraczać 75°.
widok z góry na dwie szklanki z grzanym winem

Bardzo polecam Wam ten przepis, idealnie rozgrzewa w chłodne jesienne wieczory!

Ze świeżą żurawiną możecie zrobić również muffinki z dynią i żurawiną oraz sos z karmelizowanymi śliwkami i żurawiną .

Grzane wino – przepis na grzańca z pomarańczą i żurawiną

Przepis na grzane wino z aromatycznymi przyprawami, skórką i sokiem z pomarańczy oraz świeżą żurawiną. Idealnie rozgrzewa w chłodne jesienne wieczory!
cranberry orange mulled wine
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 25 min
porcje 4 porcje
kalorie 226kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 butelka / 750 ml czerwonego wina użyłam wytrawnego, ale może być też półsłodkie, najlepiej o owocowym posmaku
  • 1 ½ pomarańczy
  • 20 sztuk świeżej żurawiny można pominąć
  • 5 łyżek jasnego brązowego cukru można dodać więcej lub łyżkę mniej jeśli używacie słodkiego wina, można też użyć białego cukru lub miodu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 kapsułki kardamonu
  • 5 goździków

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Najpierw robimy pomarańczowy syrop. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Skórkę kładziemy na desce i wycinamy z niej białą część (tak mniej więcej). Pomarańczową część skórki i sok z pomarańczy dodajemy do średniego garnka razem z cukrem i przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy ok. 3 minuty, potem dodajemy żurawinę i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, żurawiny lekko pęknąć (dodane wcześniej całkowicie się rozwalą), a syrop się zagęścić. Zdjąć z ognia i odstawić syrop na 10 minut, aż się lekko ochłodzi.
  • Dodać butelkę wina, pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe ½ pomarańczy i na minimalnym ogniu podgrzewać, aż wino będzie bardzo ciepłe, prawie wrzące. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo po pierwsze wino straci trochę swój aromat a po drugie, alkohol zacznie wyparowywać (a tego nie chcemy, prawda? ;)). Jeśli uznacie, że wino jest za mało słodkie można dodać trochę miodu lub cukru pudru.
  • Jeśli macie czas można jeszcze wino odstawić na 5-10 minut, żeby jeszcze bardziej przegryzło się z przyprawami.
  • Podawać w kubkach lub grubych szklanach (kieliszki się nie nadają, mogą pęknąć) razem z przyprawami z garnka, świeżą żurawiną (dla ozdoby, pięknie wygląda) i cząstkami pomarańczy.
  • Smacznego!

uwagi

  • Wino smakuje również dobrze na drugi dzień, należy je jednak przecedzić i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce max. 2 dni.
  • Ważne jest, żeby wino podgrzewać bardzo powoli i nie dać mu się zagotować. Można sprawdzić termometrem (takim jak do mięsa) temperaturę wina. Nie powinna przekraczać 75°.
Rodzaj napoje alkoholowe
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    ewa
    1 grudnia 2018 o 17:01

    5 gwiazdek
    Ten smak jest tak cudowny, że nie da się go opisać

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      2 grudnia 2018 o 07:59

      🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here