Jajka duszone w ratatouille
To mój ulubiony sposób na ratatouille – francuski warzywny gulasz z bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów. Bardzo prosty, pyszny, z powszechnie dostępnych składników – więcej możecie przeczytać tutaj.
Mój ulubiony sposób na to danie to jajka duszone w ratatouille. Jajka duszę w gulaszu, pod przykryciem, aż białko jest ścięte a żółtko płynne. Podaję z kromką dobrego chleba posmarowanego solonym masłem (koniecznie!). Przygotowanie przypomina bliskowschodnią Szakszukę.
To naprawdę niebo w gębie! Świetnie nadaje się na obiad, jak i na śniadanie. Dla mięsożernych można usmażyć pierś z kurczaka i podać obok. Wegetariańską wersją z jajkiem też się na pewno najecie!
Przepis na ratatouille znajdziecie TUTAJ.
Jajka duszone w ratatouille
składniki
- 2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości, opcjonalnie
- 4 łyżeczki masła opcjonalnie
- 4 duże jajka
- sól i pieprz do smaku
- kilka kromek chleba posmarowanych solonym masłem lub zwykłe masło, posolone
- natka pietruszki do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
- Na bardzo dużej patelni podgrzać ratatouille (na zdjęciu wersja duszona, jeśli robiliście wersję smażoną, należy warzywa lekko pokroić, żeby były w mniejszych kawałkach), dodać ocet balsamiczny, wymieszać.
- Zrobić w warzywach łyżką 4 zagłębienia, włożyć w nie po łyżeczce masła, a następnie wbić jajka.
- Przykryć pokrywką (pokrywka powinna być dobrze dopasowana) i dusić kilka minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne (dobrze jest ściągnąć patelnię z ognia gdy białko jest w środku jeszcze minimalnie płynne, zanim danie pojawi się na talerzu powinno się już ściąć).
- Przekładać na talerze, jajka doprawić solą i pieprzem do smaku, całość podawać z kromkami chleba, posmarowanymi masłem i posypanymi solą, danie można również posypać natką pietruszki.
- Smacznego!
uwagi
Brak komentarzy