francuska/ jajka na śniadanie/ śniadanie słone

Jajka duszone w ratatouille

19 września 2018 | Ostatnia aktualizacja: 31 października 2018 przez Aleksandra

Jajka duszone w ratatouille

To mój ulubiony sposób na ratatouille – francuski warzywny gulasz z bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów. Bardzo prosty, pyszny, z powszechnie dostępnych składników – więcej możecie przeczytać tutaj.

Mój ulubiony sposób na to danie to jajka duszone w ratatouille. Jajka duszę w gulaszu, pod przykryciem, aż białko jest ścięte a żółtko płynne. Podaję z kromką dobrego chleba posmarowanego solonym masłem (koniecznie!). Przygotowanie przypomina bliskowschodnią Szakszukę.

To naprawdę niebo w gębie! Świetnie nadaje się na obiad, jak i na śniadanie. Dla mięsożernych można usmażyć pierś z kurczaka i podać obok. Wegetariańską wersją z jajkiem też się na pewno najecie!

Przepis na ratatouille znajdziecie TUTAJ.

Jajka duszone w ratatouille Jajka duszone w ratatouille z płynnym żółtkiem na czarnej patelni

Jajka duszone w ratatouille

Mój ulubiony sposóba na ratatouille! Przepis znajdziecie TUTAJ.
ratatouille with poached eggs in a black pan
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 15 min
porcje 2 porcje
kalorie 995kcal

składniki

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości, opcjonalnie
  • 4 łyżeczki masła opcjonalnie
  • 4 duże jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek chleba posmarowanych solonym masłem lub zwykłe masło, posolone
  • natka pietruszki do posypania

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Na bardzo dużej patelni podgrzać ratatouille (na zdjęciu wersja duszona, jeśli robiliście wersję smażoną, należy warzywa lekko pokroić, żeby były w mniejszych kawałkach), dodać ocet balsamiczny, wymieszać.
  • Zrobić w warzywach łyżką 4 zagłębienia, włożyć w nie po łyżeczce masła, a następnie wbić jajka.
  • Przykryć pokrywką (pokrywka powinna być dobrze dopasowana) i dusić kilka minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne (dobrze jest ściągnąć patelnię z ognia gdy białko jest w środku jeszcze minimalnie płynne, zanim danie pojawi się na talerzu powinno się już ściąć).
  • Przekładać na talerze, jajka doprawić solą i pieprzem do smaku, całość podawać z kromkami chleba, posmarowanymi masłem i posypanymi solą, danie można również posypać natką pietruszki.
  • Smacznego!

uwagi

Jeśli nie macie dobrze dopasowanej do patelni pokrywki to lepiej jest to danie zapiec w piekarniku. Postępujemy jak w przepisie i wstawiamy patelnię (lub inne naczynia, które można włożyć do piekarnika) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne.
Rodzaj obiad, śniadanie
Kuchnia francuska, fusion
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here