Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem
Ta wersja faszerowanych jajek jest może mniej tradycyjna, ale nie mniej pyszna. Suszone pomidory pasują idealnie do jajek i w połączeniu z serem nadają im głębokiego i uzależniającego smaku. Bardzo polecam!
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem
Przepyszne faszerowane jajka z dodatkiem suszonych pomidorów i sera (żółtego albo parmezanu) to świetne połączenie smaków
porcje 10 faszerowanych połówek jajek
składniki
- 5 dużych jajek
- 4 kawałki suszonych pomidorów drobno pocięte
- 1 łyżeczka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 2 czubate łyżeczki majonezu
- 1 łyżka parmezanu lub 1 plasterek sera żółtego np. goudy, starte na drobnych oczkach tarki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- rzeżucha lub ulubione kiełki o delikatnym smaku do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
- Jajka ugotować na twardo: włożyć do średniego garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 7 minut na dużym ogniu od momentu zagotowania się wody (lubię jak żółtka są ścięte ale minimalnie wilgotne w środku), po ugotowaniu włożyć do lodowatej wody, ochłodzić, obrać ze skorupek.
- Jajka przekroić ostrym nożem na pół, wybrać żółtka, rozgnieść widelcem, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać, nałożyć nadzienie do połówek białek. Posypać rzeżuchą i podawać.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy