Kanapka Sabich to bliskowschodni, a dokładniej izraelski fast food. Są to chlebki pita wypełnione smażonym bakłażanem, jajkiem na twardo, sałatką z ogórka i pomidora oraz zielonym sosem z tahini. Są naprawdę przepyszne, to jeden z moich ulubionych przepisów na bezmięsny obiad (mięsożercy też będą najedzeni ;)).
Składniki:
Do zrobienia kanapki Sabich będziecie potrzebować chlebów pita, jajek na twardo, bakłażana, sałatki z ogórka i pomidora oraz zielonego sosu tahini (sos tahini z ziołami).
Przy kupowaniu bakłażana warto jest zwrócić uwagę na to, żeby jego skórka była napięta i gładka. Mniej świeży bakłażan będzie miał pomarszczoną skórkę, która prawdopodobnie będzie twarda i bardzo nieprzyjemna do jedzenia. Jeśli tylko takiego bakłażana macie pod ręką, lepiej byłoby go obrać przed smażeniem.
Jak przygotować chlebki pita z bakłażanem i jajkami krok po kroku:
Zaczynamy o przygotowania zielonego sosu tahini: wystarczy zmiksować w blenderze pietruszkę, kolendrę, pastę tahini, sok z cytryny, ząbki czosnku, miód, przyprawy i doprawić solą i pieprzem. Z podanego przepisu wyjdzie Wam trochę więcej sosu (jak na zdjęciu, ok. 3/4 szklanki) niż potrzebne jest do chlebków pita, ale jest naprawdę pyszny i możecie go wykorzystać do innych dań, tak samo jak pesto, czyli np. posmarować nim kanapki, wykorzystać jako sos do sałatki lub do pieczonych warzyw.
Można go przechowywać w lodówce do ok. tygodnia pod warunkiem, że nalejecie na jego powierzchnię cienką warstę oliwy z oliwek (zapobiegnie psuciu się sosu).
Jeśli nie możecie znaleźć kolendry, można go zrobić tylko z pietruszką ale smakuje lepiej z użyciem dwóch rodzajów ziół.
Następnie gotujemy jajka na twardo, bakłażan smażymy z dwóch stron, aż będzie złocisty (nie ma potrzeby solić bakłażana). Robimy sałatkę z ogórka i pomidorów.
Całość: chlebki pita podgrzewamy, smarujemy pastą, nakładamy do środka plastry bakłażana, jajko przecięte na pół, oraz trochę sałatki.
Smacznego!
Inne moje przepisy w stylu bliskowschodnim:
- Kurczak po marokańsku – z warzywami i suszonymi morelami
- Udka z kurczaka z harissą, sosem z wodą różaną i cytrynowym kuskusem
- Kanapki z harissą, jajecznicą, awokado i kolendrą
- Pieczony kalafior z romanesco, rodzynkami i sosem sezamowo-cytrynowym
Kanapka Sabich – chlebki pita z bakłażanem, jajkami i zielonym sosem tahini
składniki
składniki:
- 4 chlebki pita
- 1 mały bakłażan
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
- 4 duże jajka
sałatka z ogórka i pomidora:
- 1 mały pomidor
- 1/3 ogórka szklarniowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
zielony sos tahini:
- 1 mały pęczek pietruszki 25 g (waga samych liści)
- 1 pęczek kolendry 25g (waga samych liści)
- skórka starta z 1 cytryny
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1/4 szklanki pasty tahini 4 łyżki (70g)
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- szczypta: mielonej kolendry kuminu, kardamonu i goździków (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Robimy sos: wszystkie składniki na sos dodajemy do pojemnika blendera. Zmiksować aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać trochę chili jeśli lubicie ostrzejsze dania.
- Gotujemy jajka: jajka dodać do małego garnka i zalać wrzącą wodą. Doprowadzić do zagotowania i gotować przez 5 minut 30 sekund na dużym ogniu (to moja ulubiona metoda). Natychmiast dodajemy jajka do zimnej wody, jak się lekko ochłodzą – obieramy i kroimy na pół.
- Robimy sałatkę: pomidor i ogórek pokroić w małą kostkę (można je obrać ze skórki jeśli chcecie). Wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
- Smażymy bakłażan: bakłażan pokroić na plastry 1cm. Rozgrzać olej na dużym patelni i smażyć bakłażan w dwóch turach, aż będzie miękki i ładnie zabrązowiony z dwóch stron. Przenieść na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Od razu doprawić solą i pieprzem (bakłażam musi być jeszcze gorący).
- Podgrzać chlebki pita: można to zrobić na suchej patelni lub na opiekaczu do kanapek. Podgrzewamy chlebki aż będą ciepłe i lekko zabrązowione.
- Składamy całość: chlebki pita częściowo rozcinamy (trochę mniej niż do połowy), smarujemy czubatą łyżką sosu z dwóch stron (można więcej), nakładamy 2-3 plastry bakłażana, 2 łyżki sałatki i dwie połówki jajka.
- Smacznego!
uwagi
- Prawdopodobnie nie wykorzystacie całego sosu tahini. Można go użyć tak jak pesto, dodać do sałatki, jako dodatek do pieczonych warzyw lub polać na kanapkę.
- Sos: można użyć tylko pietruszki jeśli nie możecie znaleźć kolendry (ale lepsze jest z pietruszką i kolendrą).
- Bakłażana nie trzeba solić, nie będzie gorzki. Solenie jednak może pomóc smażeniu bakłażana – szybciej się zabrązowi i wchłonie mniej tłuszczu. Jeśli macie czas to można posolić go z dwóch stron, odstawić na 15-20 minut, a potem dokładnie wytrzeć ręcznikami papierowymi.
- Na co uważać przy kupowaniu bakłażana – skórka powinna być napięta i świecąca. Jeśli nie macie świeżego bakłażana / jego skórka jest trochę pomarszczona, lepiej jest go obrać ze skórki przed smażeniem (inaczej skórka może być twarda).
- Przechowywanie / jak zrobić naprzód: można sobie przygotować wcześniej wszystkie składniki na kanapkę i złożyć ją przed podaniem. Dobrze by było podgrzać chlebki pita i bakłażana jeśli macie taką możliwość, kanapka smakuje najlepiej lekko ciepła, ale na zimno też jest dobra.
- Jak przechowywać zielony sos tahini: w lodówce do ok. 2 dni. Można go przechowywać dłużej, ok. tygodnia jeśli polejecie cienką warstwę oleju na wierzch sosu, co zabezpieczy go przed psuciem się. Słoiczek z sosem trzeba dobrze zamknąć.
- Kalorie = 1 porcja = 1/2 przepisu = 2 chlebki pita. To są tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Edyta
31 marca 2023 o 15:56Pyszne danie! Idealne na zdrowa kolację, mniam!