Kanapka z figami, serkiem kozim, miodem i tymiankiem
Sezon na figi! Dzisiaj podaję pomysł na pyszne i sezonowe śniadanie/kolację. Potrzebne będzie kilka małych kromek dobrego chleba, pudełko serka koziego do smarowania, kilka fig, miód i świeży / suszony tymianek. Świetnie pasuje tutaj także lawenda, wystarczy dosłownie kilka ziarenek na kanapkę, ma bardzo intensywny aromat, ale jak pachnie, coś wspaniałego! Kupiłam ją w markecie budowlanym, upewnijcie się tylko czy jest to lawenda przeznaczona do spożycia (czyli bez tony pestycydów). Spróbujcie koniecznie w sezonie na figi, trwa tak krótko.
Jeśli lubicie figi to spróbujcie również tej tarty z figami i kremem pistacjowym!
Kanapka z figami, serkiem kozim, miodem i tymiankiem
składniki
- 6 małych kromek chleba
- 1 pudełko serka koziego na kanapki twarożek, 140g
- 4 świeże i dojrzałe figi
- 3 łyżeczki miodu
- świeży / suszony tymianek do posypania
- świeża lawenda opcjonalnie, do posypania (lawenda do zastosowań kulinarnych)
Would you like to save this?
wykonanie
- Kanapki posmarować serkiem, położyć na nich figi pokrojone w plasterki, polać miodem, posypać tymiankiem i opcjonalnie lawendą (wystarczy kilka ziarekek lawendy na kanapkę, ma bardzo intensywny aromat).
- Smacznego!
Brak komentarzy