Kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców, limonki i kardamonu
Szybki i pyszny przepis na kaszę jaglaną – świetny lekki obiad lub sałatka na kolację. Kaszę jaglaną gotuję razem z usmażoną cebulą i czosnkiem oraz z bulionem, dzięki temu jej smak jest nie do poznania – jest naprawdę pyszna. Na uwagę zasługuje też sos, który dodaje daniu lekkości i dużo smaku – jest lekko słodko-kwaśny, z limonką i kardamonem – to połączenie smaków jest naprawdę genialne. Całość dopełnia słona feta, chrupiące nerkowce i aromatyczna bazylia. Polecam ! 🙂
Kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców
składniki
kasza:
- 100 g kaszy jaglanej ok. ½ szklanki
- 250 ml wody/bulionu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
dodatkowo:
- ½ brokuła 250g
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 75 g sera feta
sos:
- 55 g nerkowców mała garść
- sok z ½ limonki
- skórka starta z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka miodu
- duża szczypta kardamonu
- sól pieprz
do podania:
- 2 łyżki nerkowców
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
Would you like to save this?
wykonanie
- Najpierw ugotować kaszę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Kaszę przelać bardzo ciepłą wodą na sitku, aż wypływająca woda będzie czysta. W małym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać kaszę, gorącą wodę / bulion, doprawić solą i pieprzem, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu około 18 minut, nie mieszać w trakcie i nie podnosić pokrywki. Gdy kasza się ugotuje, trzeba ją zdjąć z gazu, odkryć i zostawić jeszcze na 5 minut, potem przemieszać widelcem, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
- Brokuły podzielić na różyczki, gotować na parze (lub w wodzie) około 8-10 minut, minutę przed końcem dodać też groszek.
- Nerkowce podprażyć na suchej patelni aż zaczną pachnieć i będą lekko zbrązowione, gdy są gotowe od razu zdjąć je z patelni. W blenderze zmiksować wszystkie składniki sosu.
- Na talerzach rozłożyć kaszę, na niej położyć brokuły i groszek, polać sosem. Posypać pokruszoną fetą, nerkowcami, pestkami dyni, polać oliwą i posypać listkami bazylii.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
2 komentarze
Zielona Utopia
22 lutego 2018 o 22:05Bardzo ciekawy przepis. =)
Aleksandra
23 lutego 2018 o 09:22dziękuję, jest pyszny 🙂