OBIAD/ SAŁATKI/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców

22 lutego 2018 | Ostatnia aktualizacja: 3 maja 2019 przez Aleksandra

Kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców, limonki i kardamonu

Szybki i pyszny przepis na kaszę jaglaną – świetny lekki obiad lub sałatka na kolację. Kaszę jaglaną gotuję razem z usmażoną cebulą i czosnkiem oraz z bulionem, dzięki temu jej smak jest nie do poznania – jest naprawdę pyszna. Na uwagę zasługuje też sos, który dodaje daniu lekkości i dużo smaku – jest lekko słodko-kwaśny, z limonką i kardamonem – to połączenie smaków jest naprawdę genialne. Całość dopełnia słona feta, chrupiące nerkowce i aromatyczna bazylia. Polecam ! 🙂

kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców Millet with broccoli, peas and cashew sauce kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców Millet with broccoli, peas and cashew sauce

Kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców

kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców Millet with broccoli, peas and cashew sauce
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 40 min
porcje 2 porcje

składniki

kasza:

  • 100 g kaszy jaglanej ok. ½ szklanki
  • 250 ml wody/bulionu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

dodatkowo:

  • ½ brokuła 250g
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 75 g sera feta

sos:

  • 55 g nerkowców mała garść
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • duża szczypta kardamonu
  • sól pieprz

do podania:

  • 2 łyżki nerkowców
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Najpierw ugotować kaszę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Kaszę przelać bardzo ciepłą wodą na sitku, aż wypływająca woda będzie czysta. W małym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać kaszę, gorącą wodę / bulion, doprawić solą i pieprzem, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu około 18 minut, nie mieszać w trakcie i nie podnosić pokrywki. Gdy kasza się ugotuje, trzeba ją zdjąć z gazu, odkryć i zostawić jeszcze na 5 minut, potem przemieszać widelcem, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Brokuły podzielić na różyczki, gotować na parze (lub w wodzie) około 8-10 minut, minutę przed końcem dodać też groszek.
  • Nerkowce podprażyć na suchej patelni aż zaczną pachnieć i będą lekko zbrązowione, gdy są gotowe od razu zdjąć je z patelni. W blenderze zmiksować wszystkie składniki sosu.
  • Na talerzach rozłożyć kaszę, na niej położyć brokuły i groszek, polać sosem. Posypać pokruszoną fetą, nerkowcami, pestkami dyni, polać oliwą i posypać listkami bazylii.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

sos z nerkowców ściekający z łyżki na kaszę jaglaną z brokułami, groszkiem

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Zielona Utopia
    22 lutego 2018 o 22:05

    Bardzo ciekawy przepis. =)

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      23 lutego 2018 o 09:22

      dziękuję, jest pyszny 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here