Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci
Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci. Marchewka, seler naciowy, bakłażan i piersi z kurczaka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Zdrowy i pyszny obiad dla maluchów przy rozszerzaniu diety.
Nie wiem dlaczego tak jest, ale wszystko co jest w sosie pomidorowym smakuje mojej córce najbardziej. Bardzo często robię taki sos, dodając do niego takie warzywa czy mięso, jakie mam akurat w domu, dodaję również kaszę lub makaron. Podobnie robię takie kaszotto dla nas, z taką różnicą, że daję trochę mniej marchewki i selera naciowego, więcej mięsa i dodatkowo wszystko smażę. Żeby uzyskać jak najlepszy smak trzeba niestety przy takim daniu sporo smażyć, bo najpierw sofritto – czyli włoską warzywną podstawę sosów pomidorowych – cebulę, marchewkę i seler naciowy, potem bakłażana, a na końcu kurczaka. Dla mojego maluszka (obecnie prawie 11-miesięcznego), żeby było zdrowiej, pomijam smażenie, gotuję duży gar sosu, a potem dzielę na porcje, wkładam do słoiczków i mrożę.
Mam nadzieję, że również i Waszym dzieciom posmakuje!
Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci
składniki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- igły z 1 dużej gałązki rozmarynu
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 czubata łyżeczka suszonej bazyli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody, 2 szklanki
- 2 puszki pomidorów
- 2 małe bakłażany
- 100 g mięsa z kurczaka np. surowego filetu z kurczaka lub mięso pozostałe po rosole
- ¾ szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
Would you like to save this?
wykonanie
- Cebulę, czosnek, seler naciowy i rozmaryn drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Dodać do dużego garnka razem z oliwą, przyprawami, bulionem i pomidorami, gotować przez ok. 45 minut na małym ogniu.
- Bakłażany i kurczaka pokroić w kostkę 1 cm.
- Kaszę przepłukać na sitku aż przelatująca woda będzie czysta.
- Bakłażany, kurczaka i kaszę dodać do garnka, gotować ok. 15 minut (ja użyłam piersi z kurczaka, która została mi po rosole i rozdrobniłam ją palcami na małe kawałki, dodałam ją ok. 5 min przed końcem gotowania).
- Zmiksować lub pozostawić w całości w zależności od wieku i upodobań dziecka. Można poporcjować, włożyć do słoiczków i mrozić lub pasteryzować.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
2 komentarze
Natalia Skóra
22 marca 2018 o 09:00Nie koniecznie tylko dla dzieci. Dla mnie też byłby to świetny sposób na obiad! 😉
Aleksandra
22 marca 2018 o 10:18Miło mi to słyszeć 🙂