Uncategorized

Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci

21 marca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 24 marca 2018 przez Aleksandra

Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci

Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci. Marchewka, seler naciowy, bakłażan i piersi z kurczaka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Zdrowy i pyszny obiad dla maluchów przy rozszerzaniu diety.

Nie wiem dlaczego tak jest, ale wszystko co jest w sosie pomidorowym smakuje mojej córce najbardziej. Bardzo często robię taki sos, dodając do niego takie warzywa czy mięso, jakie mam akurat w domu, dodaję również kaszę lub makaron. Podobnie robię takie kaszotto dla nas, z taką różnicą, że daję trochę mniej marchewki i selera naciowego, więcej mięsa i dodatkowo wszystko smażę. Żeby uzyskać jak najlepszy smak trzeba niestety przy takim daniu sporo smażyć, bo najpierw sofritto – czyli włoską warzywną podstawę sosów pomidorowych – cebulę, marchewkę i seler naciowy, potem bakłażana, a na końcu kurczaka. Dla mojego maluszka (obecnie prawie 11-miesięcznego), żeby było zdrowiej, pomijam smażenie, gotuję duży gar sosu, a potem dzielę na porcje, wkładam do słoiczków i mrożę.

Mam nadzieję, że również i Waszym dzieciom posmakuje!

Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci rozszerzanie diety complementary feeding Vegetable, chicken and pearl barley stew for Babies

Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci

Kasza z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym dla dzieci rozszerzanie diety complementary feeding Vegetable, chicken and pearl barley stew for Babies
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 1 godz
całkowity czas 1 godz 20 min
porcje 10 porcji

składniki

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • igły z 1 dużej gałązki rozmarynu
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazyli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody, 2 szklanki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 małe bakłażany
  • 100 g mięsa z kurczaka np. surowego filetu z kurczaka lub mięso pozostałe po rosole
  • ¾ szklanki drobnej kaszy jęczmiennej

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Cebulę, czosnek, seler naciowy i rozmaryn drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Dodać do dużego garnka razem z oliwą, przyprawami, bulionem i pomidorami, gotować przez ok. 45 minut na małym ogniu.
  • Bakłażany i kurczaka pokroić w kostkę 1 cm.
  • Kaszę przepłukać na sitku aż przelatująca woda będzie czysta.
  • Bakłażany, kurczaka i kaszę dodać do garnka, gotować ok. 15 minut (ja użyłam piersi z kurczaka, która została mi po rosole i rozdrobniłam ją palcami na małe kawałki, dodałam ją ok. 5 min przed końcem gotowania).
  • Zmiksować lub pozostawić w całości w zależności od wieku i upodobań dziecka. Można poporcjować, włożyć do słoiczków i mrozić lub pasteryzować.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

 Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Natalia Skóra
    22 marca 2018 o 09:00

    Nie koniecznie tylko dla dzieci. Dla mnie też byłby to świetny sposób na obiad! 😉

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      22 marca 2018 o 10:18

      Miło mi to słyszeć 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here