Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami, z dodatkiem cukini i suszonych pomidorów – pyszny jednogarnkowy obiad. Jest to świetny pomysł na kaszę gryczaną, doprawiona w ten sposób jest naprawdę dobra i wszystkim smakuje! Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, dlatego spróbujcie jej koniecznie w takiej formie.
Zobaczcie jeszcze przepis na inne moje kaszotto z marchewką i szpinakiem (z pęczakiem).
Inne przepisy z kurkami:
Inne przepisy z kaszą gryczaną:
- sałatka z kaszy gryczanej z burakami i pomarańczami
- placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami
składniki
kurczak:
- 250 g piersi z kurczaka 2 małe piersi
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
kaszotto:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 i ½ szklanki bulionu warzywny lub z kurczaka
- 1 średnia cukinia 300g
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- 200 g kurek
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- kawałek sera feta
- posiekana natka pietruszki
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę 2cm, natrzeć przyprawami i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można go smażyć od razu lub odstawić do marynowania na pół godziny lub przez noc (w lodówce).
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
- Cukinię pokroić w 2 cm kostkę, suszone pomidory w paski.
- Kurki szybko opłukać w misce napełnionej wodą, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Duże kurki przekroić ma pół, średnie i małe zostawic w całości.
Gotowanie:
- W średnim garnku / dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i na wysokim ogniu smażyć 3 min, aż się zabrązowi i będzie ścięty w środku. Przełożyć na talerz.
- Do garnka dodać kolejną łyżkę oleju, cebulę i przyprawy, smażyć ok. 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
- Do garnka dodać kaszę, smażyć ok. 1-2 minuty, mieszając.
- Wlać bulion, doprawić lekko solą i pieprzem, dobrze wymieszać zeskrobując łopatką zabrązowienia na dnie garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 minut.
- Dodać pokrojoną cukinię, przykryć i gotować 10 minut.
- Dodać kurki, suszone pomidory i sos Worcestershire, gotować jeszcze 5 minut.
- Dodać kurczaka, podgrzać całość, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki i cukinia powinny być chrupiące a kasza miękka.
- Przełożyć na talerze, posypać odrobiną pokruszonej fety i posiekanej natki pietruszki, podawać.
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy