Knedle z morelami (Marillenknödel) to austriackie knedle nadziane morelami, bardzo podobne do naszych knedli ze śliwkami. Miękkie ciasto serowe, morele, a na zewnątrz chrupiąca posypka z bułki tartej i cynamonowego cukru. Są bardzo szybkie do przygotowania. Podaje się je na deser lub letni obiad. Pycha, spróbujcie!
Moje inne austriackie przepisy możecie znaleźć tutaj: kuchnia austriacka.
Co oznacza nazwa tego dania?
Marillenknödel = Marillen (morele) + Knödel (knedle).
Składniki:
Tradycyjnie te knedle są przygotowywane z dwóch rodzajów ciasta, albo tak jak nasze knedle z ciasta z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub ciasta serowego. Ciasto serowe jest robione z austriackiego sera 'Topfen’, który przypomina zmielony, gładki twaróg, więc użyjcie dowolnego gładkiego białego sera. Ja wolę ciasto serowe niż ziemniaczane – smakuje lepiej i szybciej się je robi.
Owoce – najczęściej te knedle są robione z morelami, szczególnie w województwach Styria (Steiermark), Burgenland lub okolicach doliny Wachau, bo tam po prostu uprawiane jest mnóstwo drzew morelowych. To jeden z najpopularniejszych austriackich owoców. Poza morelami również często używa się truskawek.
Morele są wypełnione jak u nas kostką cukru lub kawałkiem czekolady / nugatu (gęsta pasta czekoladowo-orzechowa).
Proporcje ciasta do nadzienia:
Do podanego przepisu najlepiej jest użyć małych lub średnich moreli, wtedy moim zdaniem proporcje ciasta do nadzienia są idealne. Na zdjęciach knedle zostały zrobione z dużymi morelami, bo tylko takie znalazłam tego dnia w sklepie, więc knedle też się oczywiście udadzą, ale radziłabym podzielić ciasto na 6 części a nie 8, żeby było trochę więcej ciasta.
Jak zrobić knedle z morelami krok po kroku:
- Robimy ciasto na knedle – wystarczy połączyć wszystkie składniki. Żeby ciasto było delikatne i wszystkie składniki były dobrze połączone najlepiej jest najpierw utrzeć miękkie masło z cukrem, potem wmieszać jajka i ser, a na końcu dodać mąkę.
2. Ciasto będzie klejące, dlatego koniecznie trzeba je schłodzić. Ok. 30 min w lodówce wystarczy. Po tym czasie dzielimy je na 8 części. Ciasto trzeba cały czas podsypywać mąką, bo nadal będzie trochę klejące. Jeśli podsypujemy ciasto mąką, to ta mąka będzie tylko na zewnątrz (trzeba jej tylko tyle żeby ciasto nie kleiło się do rąk), a w środku ciasto będzie mięciutkie i delikatne.
3. Morele należy przeciąć na pół i wypełnić kostką cukru. Zamykamy morele dociskając obie połówki do siebie, tak aby morela się zamknęła.
4. Morele owijamy ciastem, potem rolujemy w rękach, nie powinno być widać połączenia się końców ciasta. Odkładamy na talerz posypany mąką. Gotujemy ok. 12 minut w lekko wrzącej wodzie.
5. W czasie jak knedle się gotują przygotowujemy posypkę: topimy masło na patelni, dodajmy bułkę i smażymy na małym ogniu, ostrożnie, aż bułka będzie złocista, wtedy mieszamy z cukrem i cynamonem.
6. Łzżką cedzakową wyławiamy knedle z wody, dokładnie odcedzamy i od razu rolujemy w posypce z bułki tartej i cukru.
Posypujemu cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
Z czym można podać knedle z morelami:
Tradycyjnie austriackie knedle są podane posypane tylko cukrem pudrem. Cukier razem z sokiem morelowym tworzą gęsty syrop, który po przekrojeniu knedla wylewa się lekko z jego wnętrza, przez co knedle nie są suche. Jeśli jednak chcecie można je podać również z:
- bitą śmietaną
- sosem morelowym – wystarczy morele pocięte na kawałki zagotować z cukrem aż zgęstnieją i zmiksować
- lody waniliowe
- sos czekoladowy (rozpuszczona czekolada z odrobiną śmietany kremówki)
Przechowywanie:
Te knedle najlepiej smakują świeżo ugotowane. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do ok. 2-3 dni. Można również przechowywać w lodówce ugotowane knedle, bez posypki! Można je potem odgrzać, albo na chwilkę wrzucić do wrzątku, albo lepiej podgrzać na parze. Posypkę z bułki tartej i cukru można też przechowywać osobno w lodówce. Knedle muszą być koniecznie ciepłe, przed obtaczaniem ich w bułce.
Mrożenie: sama nie próbowałam mrozić tych knedli ale w Austrii są one we wszystkich sklepach sprzedawane mrożone, więc musi być to możliwe. Osobno są knedle, ktore się gotuje i osobno posypka z bułki tartej, którą się podgrzewa na patelni. Zamrożone knedle wrzucamy prosto na wrzątek, gotujemy i ciepłe obtaczamy w posypce z bułki i cukru.
Marillenknödel – austriackie knedle z morelami
składniki
knedle:
- 60 g masła miękkiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- szczypta soli
- 225 g zmielonego białego sera twaróg lub inny podobny zmielony gęsty biały ser, zimny
- 1 duże jajko zimne
- 130 g mąki + więcej do podsypywania
dodatkowo:
- 8 małych lub średnich moreli lub 6 dużych moreli
- 8 kostek cukru
posypka z bułki tartej i cukru:
- 2 łyżki masła
- 55 g bułki tartej ok. 1/2 szklanki
- 2 łyżki brązowego cukru
- duża szczypta cynamonu
Would you like to save this?
wykonanie
Robimy ciasto:
- Miękkie masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól dodajemy do średniej/dużej miski i mieszamy, aż się połączą (silikonową łopatką/łyżką).
- Dodajemy jajko i ser, mieszamy (mogą być grudki).
- Dodajemy mąkę i mieszamy silikonową łopatką/łyżką, aż ciasto się połączy. Nie mieszamy zbyt długo! Ciasto będzie raczej lepkie.
- Ciasto przełożyć łyżką na kawałek folii plastikowej. Zawinąć w folię i uformować okrągły dysk. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (można dłużej, nawet na noc lub 2 dni).
- W czasie gdy ciasto się chłodzi, można przygotować morele i posypkę z bułki tartej.
Morele:
- Morele przeciąć na pół i usunąć pestkę. W miejscu pestki umieszamy kostkę cukru. Zamykamy dwie połówki moreli, dociskając je do siebie, aż morela się zamknie. Odłożyć na bok. Moreli z cukrem nie zostawiamy za długo, bo puszczą sok.
Posypka z bułki tartej i cukru:
- Masło roztopić na średniej patelni, jak będzie widać bąbelki, dodać bułkę tartą.
- Smażyć na średnio-niskim ogniu, mieszając dość często (uwaga, bułka może się łatwo spalić), aż bułka będzie miała złocisty kolor.
- Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy.
Lepimy knedle:
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy mąką i dzielimy na 8 części (jeśli macie bardzo duże morele, lepiej jest je podzielić na 6 części).
- Wyjąć jedną część ciasta, posypać z dwóch stron mąką i rozpłaszczyć. Ręce również posypujemy mąką (ciasto wciąż będzie klejące, to jest ok, wystarczy podsypywać je mąką).
- Na środku kładziemy jedną morelę i w rękach staramy się oblepić ze wszystkich rąk ciastem, nie powinno być widać lini łączenia kawałków ciasta.
- Kładziemy knedle na desce podsypanej mąką.
Gotujemy knedle:
- W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić. Do gotującej się wody wrzucamy po 4 knedle i zmniejszamy ogień, woda powinna tylko lekko bulgotwać.
- Gotujemy knedle ok. 12 minut (od momentu wrzucenia ich do wody). Po kilku minutach delikatnie przemieszać knedle bo lubią przykleić się do dna garnka.
- Ugotowane knedle wyciągamy z wody łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy. Jeszcze gorące obtaczamy w bułce tartej (posypkę z bułki tartej można przygotować w czasie jak knedle się gotują).
- Gorące knedle umieszamy na patelni z posypką z bułki tartej i za pomocą łyżki obtaczamy knedle ze wszystkich stron w posypce.
Podajemy:
- Knedle posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.
- Smacznego!
uwagi
- Owoce – można również użyć truskawek (powinny być raczej większe, podobne wielkością do małych moreli).
- Zamiast kostki cukru można nadziać morele czekoladą lub gęstym kremem czekoladowo-orzechowym.
- Te knedle są podawane zazwyczaj tylko z cukrem pudrem, ale można je podać również z:
- bitą śmietaną
- sosem morelowym – wystarczy morele pocięte na kawałki zagotować z cukrem aż zgęstnieją i zmiksować
- lodami waniliowymi
- sosem czekoladowym (rozpuszczona czekolada z odrobiną śmietany kremówki)
- Przechowywanie:
- Te knedle najlepiej smakują świeżo ugotowane. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do ok. 2-3 dni. Można również przechowywać w lodówce ugotowane knedle, bez posypki! Można je potem odgrzać, albo na chwilkę wrzucić do wrzątku, albo lepiej podgrzać na parze. Posypkę z bułki tartej i cukru można też przechowywać osobno w lodówce. Knedle muszą być koniecznie ciepłe, przed obtaczaniem ich w bułce.
- Mrożenie: sama nie próbowałam mrozić tych knedli ale w Austrii są one we wszystkich sklepach sprzedawane mrożone, więc musi być to możliwe. Osobno są knedle, ktore się gotuje i osobno posypka z bułki tartej, którą się podgrzewa na patelni. Zamrożone knedle wrzucamy prosto na wrzątek, gotujemy i ciepłe obtaczamy w posypce z bułki i cukru.
- Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja = 4 knedle). To są tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Ela
29 sierpnia 2021 o 12:40Zrobilam porcje na 8 osob, pyszne!
Aleksandra
29 sierpnia 2021 o 12:49super 🙂