Przepyszna kremowa owsianka na mleku kokosowym, doprawiona aromatycznymi przyprawami (cynamon, kardamon, goździki, anyż i wanilia) oraz słodkimi, miękkimi gruszkami w złocistym syropie. Ta kokosowa owsianka jest naprawdę genialna, nie musicie wierzyć mi na słowo, po prostu sami spróbujcie! Jest to jedno z naszych ulubionych jesiennych śniadań.
Owsiankę gotujemy z przyprawami i mlekiem, a w drugim garnku osobno gruszki z przyprawami. Część gruszek dodajemy potem bezpośrednio do owsianki, co jeszcze bardziej polepsza jej smak, a resztę gruszek nakładamy na wierzch owsianki.
Kokosowa owsianka z gruszkami – krok po kroku:
- Zaczynamy od gotowania gruszek: obrać gruszki, pokroić w kostkę, dodać do garnka z resztą składników, gotować kilka minut, aż będą miękkie, ale wciąż będą trzymały swój kształt.
Najlepiej sprawdzą się tutaj średniotwarde gruszki, twarde trzeba za długo gotować, żeby zmiękły, a bardzo miękkie zbyt szybko się rozpadną.
2. Gotujemy owsiankę na mleku kokosowym: do średniego garnka dodać wszystkie składniki na owsiankę oprócz soku z cytryny. Gotować aż płatki będą miękkie. Ja lubię używać drobnych płatków owsianych (górskich), bo gotują się szybciej (ok. 3 minut), zwykłe płatki trzeba gotować ok. 10 minut. Potem dodajemy trochę zmiażdżonych widelcem gruszek i doprawiamy sokiem z cytryny. Owsianka będzie wyglądać na trochę rzadką, ale jak ją przelejecie do miseczek, zacznie się ochładzać i bardzo gęstnieć. Ja osobiście nie lubię bardzo gęstej owsianki, wolę taką bardziej kremową i lejącą. Jeśli lubicie gęstą, dodajcie mniej płynu. Owsiankę podajemy w miseczkach, nakładamy gruszki na wierzch. Gruszki można również zmieszać z owsianką lub w ogóle razem wszystko ugotować (gruszki i płatki) jak Wam się śpieszy.
Inne moje przepisy na owsianki znajdziecie TUTAJ.
Kokosowa owsianka z gruszkami
składniki
gruszki:
- 4 średnie gruszki lub 3 duże, 800g, najlepsze będą średniotwarde
- 2 łyżki ksylitolu / cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 goździk
- ½ gwiazdki anyżu opcjonalnie
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- szczypta soli
owsianka:
- 1 szklanka płatków owsianych ok. 100g, użyłam drobnych płatków/górskich*
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
- ½ szklanki mleka krowiego / roślinnego / wody 125 ml
- szczypta soli
- 1.5 łyżki ksylitolu / cukru
- duża szczypta kardamonu
- 1 goździk
- ½ gwiazdki anyżu opcjonalnie
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1.5 lyżeczki soku z cytryny dodajemy na końcu
do posypania:
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- syrop klonowy
Would you like to save this?
wykonanie
gruszki:
- Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kostkę, włożyć do średniego garnka.
- Dodać dodatki i przyprawy (ksylitol/cukier, cynamon, kardamon, goździk, anyż, wanilię, sól), wymieszać.
- Dusić na średnim ogniu ok. 5 minut, aż gruszki będą miękkie oraz utworzy się gęsty, złocisty syrop.
owsianka:
- Do średniego garnka dodać płatki owsiane oraz pozostałe dodatki i przyprawy, oprócz soku z cytryny (mleko kokosowe, krowie, sól, ksylitol/cukier, kardamon, goździk, anyż, cynamon), wymieszać dokładnie.
- Gotować na małym ogniu ok. 3 minut (jeśli używacie drobnych płatków) lub ok. 10 minut (jeśli używacie tradycyjnych płatków), aż płatki będą miękkie. Po skończeniu gotowania owsianka może wydawać się za rzadka, ale po zdjęciu z ognia zacznie szybko gęstnieć.
- Z ugotowanych gruszek z syropem odłożyć na talerzyk 2 czubate łyżki, dobrze rozgnieść widelcem, dodać do owsianki (ten krok jest opcjonalny, ale moim zdaniem bardzo polepsza smak owsianki).
- Doprawić do smaku sokiem z cytryny (powinien być minimalnie wyczuwalny, ma on za zadanie lekko ożywić smak owsianki).
całość:
- Owsiankę podawać od razu, wlać do miseczek, na wierzchu rozłożyć gruszki, polać syropem. Można podawać posypane wiórkami kokosowymi i polane syropem klonowym. Przed podaniem wyciągnąć goździki i gwiazki anyżu.
- Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
Karolina
17 maja 2020 o 09:36Pyszna!
Monika
3 maja 2020 o 17:42ah myślisz o zwykłych a nie błyskawicznych. przepraszam za niedoczytanie 🙂
Monika
3 maja 2020 o 17:39Przepis super, chociaż prezentacja robi wrażenie jakby był bardzo skomplikwony, a jest dość prosty.
Mała uwaga, płatki owsiane górskie to są płatki mniej obrobione od błyskawicznych, które gotują się 3 minuty, a nie odwrotnie 🙂