Pyszna zupa kalafiorowa na mleku kokosowym przyprawiona aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Ta kokosowa zupa kalafiorowa jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Część zupy miksujemy, a część warzyw zostawiamy w kawałkach, dzięki czemu zupa jest pysznie kremowa ale jest też w niej sporo kawałków kalafiora i ziemniaków oraz chrupiące orzeszki nerkowca.
Składniki:
Ziemniaki i orzeszki można pominąć, ale dzięki nim zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Orzechy są gotowane razem z warzywami więc są miękkie i tylko lekko chrupiące.
Zamiast podanych przypraw można spróbować dodać tylko te, które macie pod ręką i dodać trochę przyprawy curry, ale smak zupy będzie gorszy (próbowałam). Garam masala to dosyć popularna Indyjska przyprawa, jeśli nie znajdziecie jej w sklepie stacjonarnym (duże sieciówki powinny ją mieć na stanie), można spróbować w internecie.
Można użyć mrożownego kalafiora (nie trzeba go rozmrażać).
Jak zrobić kokosową zupę kalafiorową krok po kroku:
- Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać.
- Cebulę podsmażamy na oleju przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę.
3. Dodajemy kalafior i ziemniaki, mieszamy z przyprawami.
4. Dodajemy bulion i mleko kokosowe (mają przykryć wszystkie warzywa).
5. Dodajemy nerkowce, doprowadzamy zupę do zagotowania. Gotujemy ok. 10 minut, lub aż warzywa będą miękkie.
6. Około 2 szklanki zupy miksujemy mikserem i dodajemy z powrotem do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!
Z czym można podać zupę (opcjonalnie): świeża kolendra, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.
Przechowywanie:
Zupę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można ją również zamrozić.
Inny pomysł na kalafiora: pieczone steki z kalafiora.
Inne pyszne zupy: Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami, Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą, Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą.
Kokosowa zupa kalafiorowa
składniki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 duży kalafior lub 2 małe 900g – waga różyczek kalafiora bez liści
- 3 średnie ziemniaki 300g
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca 60g
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę, mieszając.
- Dodać ziemniaki i kalafior, wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami i smażyć przez około minutę.
- Dodać mleko kokosowe, bulion i nerkowce, doprowadzić do zagotowania.
- Zupę gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Około 2 szklanki zupy miksujemy blenderem (bierzemy sporo warzyw i orzechów, a trochę płynu), jest to opcjonalne, ale dzieki temu zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Zmiksowaną zupę dodajemy z powrotem do garnka.
- Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Smacznego!
uwagi
- Z czym podać (opcjonalnie): świeża kolendra, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.
- Można użyć mrożownego kalafiora (nie trzeba go rozmrażać).
- Przechowywanie: Zupę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można ją również zamrozić.
- Kalorie: 1 porcja (1/6 zupy). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy