OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Kokosowa zupa kalafiorowa

19 lipca 2020 przez Aleksandra

Pyszna zupa kalafiorowa na mleku kokosowym przyprawiona aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Ta kokosowa zupa kalafiorowa jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Część zupy miksujemy, a część warzyw zostawiamy w kawałkach, dzięki czemu zupa jest pysznie kremowa ale jest też w niej sporo kawałków kalafiora i ziemniaków oraz chrupiące orzeszki nerkowca.

Kokosowa zupa kalafiorowa nabierana na łyżkę w niebieskim talerzu

Składniki:

Ziemniaki i orzeszki można pominąć, ale dzięki nim zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Orzechy są gotowane razem z warzywami więc są miękkie i tylko lekko chrupiące.

Zamiast podanych przypraw można spróbować dodać tylko te, które macie pod ręką i dodać trochę przyprawy curry, ale smak zupy będzie gorszy (próbowałam). Garam masala to dosyć popularna Indyjska przyprawa, jeśli nie znajdziecie jej w sklepie stacjonarnym (duże sieciówki powinny ją mieć na stanie), można spróbować w internecie.

Można użyć mrożownego kalafiora (nie trzeba go rozmrażać).

składniki na kokosową zupę kalafiorową

Jak zrobić kokosową zupę kalafiorową krok po kroku:

na lewo: pokrojone warzywa na desce do krojenia, na prawo: podsmażona cebula z przyprawami
  1. Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę.
mleko kokosowe jest dodawane do kalafiora i ziemniaków w garnku

3. Dodajemy kalafior i ziemniaki, mieszamy z przyprawami.

4. Dodajemy bulion i mleko kokosowe (mają przykryć wszystkie warzywa).

zmiksowana część zupy dodawana do zupy kalafiorowej w garnku

5. Dodajemy nerkowce, doprowadzamy zupę do zagotowania. Gotujemy ok. 10 minut, lub aż warzywa będą miękkie.

6. Około 2 szklanki zupy miksujemy mikserem i dodajemy z powrotem do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego!

Z czym można podać zupę (opcjonalnie): świeża kolendra, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.

Przechowywanie:

Zupę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można ją również zamrozić.

kokosowa zupa kalafiorowa w niebieskiej misce, wokół orzeszki nerkowca i kolendra

Inny pomysł na kalafiora: pieczone steki z kalafiora.

Inne pyszne zupy: Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami, Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą, Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą.

Kokosowa zupa kalafiorowa

Pyszna zupa kalafiorowa na mleku kokosowym przyprawiona aromatycznymi indyjskimi przyprawami.
kokosowa zupa kalafiorowa
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 6 porcji
kalorie 450kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 duży kalafior lub 2 małe 900g – waga różyczek kalafiora bez liści
  • 3 średnie ziemniaki 300g
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca 60g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę, mieszając.
  • Dodać ziemniaki i kalafior, wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami i smażyć przez około minutę.
  • Dodać mleko kokosowe, bulion i nerkowce, doprowadzić do zagotowania.
  • Zupę gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Około 2 szklanki zupy miksujemy blenderem (bierzemy sporo warzyw i orzechów, a trochę płynu), jest to opcjonalne, ale dzieki temu zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Zmiksowaną zupę dodajemy z powrotem do garnka.
  • Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Z czym podać (opcjonalnie): świeża kolendra, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.
  • Można użyć mrożownego kalafiora (nie trzeba go rozmrażać).
  • Przechowywanie: Zupę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można ją również zamrozić.
  • Kalorie: 1 porcja (1/6 zupy). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj obiad, zupa
Kuchnia inspirowane kuchnią indyjską, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here